zaterdag 4 november 2017

NIEUWS VK / HUMOR / TRUMP CI-TWEET TRUMULT: 'Medewerker Twitter deactiveert account Trump - hij had iets veel ergers kunnen doen'


Medewerker Twitter deactiveert account Trump - hij had iets veel ergers kunnen doen


Elf minuten. Meer was het niet. Elf minuten lang kon Donald Trump donderdagnacht zijn bijna 42 miljoen volgers niet bestoken met nieuwe berichten en inzichten. Een invalkracht van Twitter had het account @realDonaldTrump gedeactiveerd. De schade viel mee, maar zo'n actie kan veel ernstiger gevolgen hebben.Wie in die elf minuten het Twitter-account van president Trump bezocht, kreeg de mededeling te zien: 'Sorry, deze pagina bestaat niet!' Twitter wist de actie vrij snel ongedaan te maken en kwam meteen met een verklaring.


Een medewerker van Twitter zou een fout hebben gemaakt waardoor het account per abuis was verwijderd. Twee uur later kwam het sociale mediabedrijf met een nieuwe verklaring. Nee, het was geen fout, maar een bewuste actie op de laatste werkdag van een werknemer van de afdeling klantondersteuning, die blijkbaar met enig kabaal de deur achter zich dicht wilde trekken. Dat is gelukt, want het is een unicum dat het account van een prominente Twittergebruiker zomaar werd verwijderd.

Bij veel twitteraars ging de vlag uit, omdat ze vonden dat de wereld er in die elf minuten wat prettiger bijlag. Maar de tijdelijke onbereikbaarheid roept ook serieuze vragen op. Hoe makkelijk is het om een Twitter-account op te schorten? En wie mag dat doen, op welk moment?

Volgens BuzzFeed hebben vele Twitter-medewerkers de macht om een account tijdelijk op te schorten, iets wat gebeurt als twitteraars de regels overtreden. Het daadwerkelijk deactiveren van een account, zoals gebeurde bij Trump, zou echter maar door 'honderden' medewerkers mogen worden gedaan. Twitter zou in het verleden extra maatregelen hebben overwogen om belangrijke accounts extra te beschermen, maar die zijn nooit doorgevoerd.

Twitter zou in het verleden extra maatregelen hebben overwogen om belangrijke accounts extra te beschermen, maar die zijn nooit doorgevoerd


Die discussie daarover zal nu opnieuw oplaaien. Trump gebruikt Twitter sinds 2009 als zijn megafoon. Het is voor hem het ideale medium om in een paar woorden te reageren op het nieuws of om officiële mededelingen te doen, zoals de benoeming van een nieuwe FBI-directeur. In totaal heeft de president in de afgelopen acht jaar meer dan 32 duizend tweets verstuurd.

Twitter is zo'n belangrijk communicatiekanaal dat het Nationale Archief eerder al pleitte om alle tweets van Trump te bewaren als officiële overheidsdocumenten. Trumps ongefilterde en ongecensureerde tweets variëren van de hilarische en raadselachtige #covfefe-tweet ('Despite the constant negative press covfefe') tot regelrechte oorlogstaal aan het adres van Noord-Korea, wat de spanningen tussen de twee landen flink deed toenemen.


Misschien zou de medewerker een tweet hebben kunnen opstellen waarin staat dat de rakketten richting Noord Korea zijn verzonden

Columnist van Business Insider


Precies dit laatste maakt de elf minuten-actie ook zorgwekkend. Het had namelijk ook een stuk erger kunnen uitpakken, bijvoorbeeld als de medewerker in plaats van het account te verwijderen ervoor had gekozen een rare tweet te verzenden.

'Misschien zou de medewerker een tweet hebben kunnen opstellen waarin staat dat de rakketten richting Noord-Korea zijn verzonden. Twitter heeft de macht van een virtueel kernwapen. We kunnen er niet op vertrouwen dat Twitter weet hoe het daarmee kan omgaan', zo verwoordt een columnist van Business Insider de zorg. Hoe dan ook komt het incident op een bijzonder ongelegen moment. Twitter ligt, net als Facebook en Google, onder vuur vanwege de vermeende Russische inmenging via die netwerken in aanloop van de Amerikaanse verkiezingen. Politici verwijten de bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheden niet nemen om het publiek te beschermen.
Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat het om een medewerker van Twitter gaat. Later werd bekendgemaakt dat het om een invalkracht gaat. 

(Bron-)Artikel van 'Theguardian.com' lees   --- Hier  --- meer.

***

Het Hersenloze Gebrul/Getweet ook zo zat?

Behoefte aan even stoom afblazen,
of om te kunnen lachen om alle idioterie,
of op reacties van gelijkgestemden?

Sluit je aan bij 'Counting Down Trump': dat kan, 'gratis en voor niets' --- Hier ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten