maandag 27 november 2017

SPORZA LIVE MAANDAG 27-11 14:50h RUSLAND-BELGIE!!! / BASKETBALL BIJ DE BUREN BELGIE / INTERVIEW BONDSCOACH EDDY CASTEELS / ...: Casteels: "De nieuwe kalender? Ik ben pertinent tegen"

En hoe vergaat het Belgie in de WK Qualifiers?

Hieronder een aantal artikelen/posts van de laatste dagen.

De Belgen -die zonder een aantal van hun Toppers moeten spelen; Hervelle gestopt, van Rossum en Lojeskie niet beschikbaar- verloren vrijdag de eerste wedstrijd Thuis tegen Frankrijk, maar waren zeer competatief. Je leest het via Topics.nl   ---  Hier  ---

***

Kwal. WK basket 2019 (m) – Bondscoach Eddy Casteels wil niet wanhopen na nederlaagKwal. WK basket 2019 (m) - Bondscoach Eddy Casteels wil niet wanhopen na nederlaag
Na de nederlaag (59-70) van de Belgian Lions tegen Frankrijk blijft bondscoach Eddy Casteels positief. Hij ziet lichtpunten die de ploeg moet meenemen naar de volgende match maandag tegen Rusland. Op de persconferentie na de interland toonde Casteels zich tevreden over de inzet van zijn ploeg: “De jongens zijn ervoor gegaan. Ze hebben getoond dat ze een team zijn en hier moeten we op verder bouwen, met het oog op de tweede wedstrijd.”
Een gemiste kans wil de bondscoach de verliesmatch dan ook niet noemen. “Wat voor zin heeft het om hier een geweldig resultaat neer te zetten en de resterende matchen te verliezen? Dan kwalificeer je je niet. We willen zeker winnen, maar we zijn gefocust op elke wedstrijd.”
En voortbouwen moeten de Belgen doen op de eerste helft die de Lions wonnen met 38-25. “We speelden in de eerste twintig minuten geweldig basketbal. Fantastisch, we hadden een goede controle over de wedstrijd.”
Maar een dramatisch derde kwart dat België verloor met 8-23 besliste over de wedstrijd. “Wat we na die eerste helft verwacht hadden, gebeurde ook. Die 0-11 waarmee Frankrijk na de rust begon, heeft ons pijn gedaan. Zij kregen het juiste ritme te pakken. Ze vonden hun agressiviteit en intensiteit en op die energie vonden wij geen antwoord. Oplossingen vonden we enkel van buitenaf, niet genoeg inside.”

bron: Belga

***

Casteels over de nieuwe Fiba-kalender, originele artikel (met de foto's op de juiste proporties ingesteld)  ---  Hier  ---

Casteels: "De nieuwe kalender? Ik ben pertinent tegen"

Belgian Lions starten WK-voorronde tegen Frankrijk

Vanavond vangen de Belgian Lions de kwalificatie voor het WK 2019 in China aan. In een poule met Frankrijk (vanavond in de Lotto Arena, 20.30u), Rusland en Bosnië mikken de Lions de Lions voluit op een top drie-plaats, wat startrecht geeft voor de tweede poulefase.©GEERT TRESIGNIE (GTG)Een voorronde voor een wereldkampioenschap? Dat is al een hele tijd geleden. Tot nu toe gold het eindklassement van een Europpes Kampioenschap als kwalificatie voor WK of Olympische Spelen. FIBA oordeelde dat de formule aan vernieuwing toe was en stelde een nieuwe speelkalender op. Met heel wat controverse (lees afwezigheid van NBA-spelers en Euroleague-spelers, nvdr) tot gevolg.
"Wat ik denk over de nieuwe speelkalender? Mijn eerste impulsieve reactie is duidelijk: ik ben pertinent tegen. Maar de toekomst zal moeten uitwijzen of deze verandering een goede zaak was", zegt bondscoach Eddy Casteels. "Een beslissing die er voor zorgt dat toplanden hun topspelers niet ter beschikking hebben? Dat kan geen juiste beslissing zijn."©BELGA
Vier dagen voorbereiding voor de eerste twee interlands. Het maakt het werk van bondscoach Casteels er niet makkelijker op.  "Je bent nog meer aangewezen op continuïteit. Voor deze Lions geen verandering dus, de lijn van het EK in Turkije wordt dus verder gezet."
De Lions missen heel wat ervaring, talent en scorend vermogen. Geen Axel Hervelle, die net voor de campagne zijn afscheid aan de Lions bekend maakte. De Luikenaar is vanavond aanwezig in de Lotto Arena en wordt door de federatie gepast gehuldigd. Ook het duo Tabu-Serron ontbreekt, liep in het voorbije weekend bij hun club een blessure op. En ook Sam Van Rossom en Matt Lojeski moesten forfait geven omwille van clubverplichtingen in de Euroleague.
Vooral de afwezigheid van Hervelle zinderde na binnen de selectie. Jarenlang gezicht en hart van de Lions. "Een nieuwe cyclus? Neen, daarvoor kunnen we terugvallen op te veel andere sterkhouders. Er kondigen zich veel nieuwe talenten aan om deze Lions te versterken, maar het wegvallen van Hervelle blijft een enorme aderlating. Hij had alles wat vele andere spelers missen. Professionalisme, mentale weerbaarheid, totale overgave, karaktersterkte. Ik zie talenten zich aanbieden, met goede handen en snelle voeten, en technisch goed geschoold. Maar zij missen wat Hervelle zo sterk maakte. Hij blijft een voorbeeld."
Binnen de selectie van bondscoach Casteels één opmerkelijke naam: Khalid Boukichou. De centerspeler stapte deze zomer bij Oostende op en kwam na een interim bij Pau-Orthez, bij Chalon terecht. In het verleden leek de relatie tussen Boukichou en Casteels te turbulent om een samenwerking aan te gaan. 

"Boukichou werkte eerder al een voorronde af met de Lions. De voorbije zomer kreeg Ismaïl Bako een kans op het EK in Turkije. Een voorrecht voor zo'n jong talent. Maar zie ik hem nu rond huppelen bij Antwerp Giants, dan is dat beneden alle peil. Dan moet ik andere spelers een kans geven. Nu is dat Boukichou."©BELGA
Binnen de Lions-coaching staf is Serge Crevecoeur de ideale spion voor de interland tegen Frankrijk. Vorig seizoen was de assistent van Casteels nog revelatie met Brussels, nu is hij aan de slag bij Pau-Orthez. "Onderschat deze Franse ploeg niet. Ja, het telt veel afwezigen, maar de beschikbare spelers zijn toch grote namen. Diaw, Fall, Julie, Jackson, ... . Het blijft een sterk geheel", weet Crevecoeur. Vooral het Euroleague-veto treft 'Les Bleus' zwaar. Het duo Heurtel-Seraphin van Barcelona, het duo De Colo-Westermann van Cska Moskou, Poirier van Baskonia of Toupane van Zaligiris: allen moesten gedwongen forfait geven. De Franse selectie telt slechts drie 'overlevers' van het voorbije EK (tegen over vijf voor België). En telt zowaar vijf 'rookies'.
Over de slaagkansen en ambities is Crevecoeur duidelijk. "In deze groep hebben we onze kansen. De thuismatchen moeten we winnen en buitenshuis moeten we in staat zijn om een verrassing neer te zetten. Die tweede ronde moeten we halen. Daarin is alles mogelijk."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten