zaterdag 18 november 2017

ORANGE LIONS WINDOW-1 / MET ALLE REUZEN DEZELFDE KANT OP: 'Spanje omarmt Hollandse Reus Henk Norel (ACB-MVP in October) / VIDEO / TELEGRAAF INTERVIEW

(Foto overgenomen van 'twitter.com/henknorel')

Er komen weer cruciale tijden aan voor het Nederlandse (Mannen) Basketball. Binnen een week speelt het Boegbeeld van het Basketball in Nederland -Het Nationale Mannen Team, of wel de Orange Lions- zijn eerste veelbepalende Thuis-wedstrijd in de eerste Groepsfase van de Qualifiers voor het Wereld Kampioenschap 2019 in China tegen Kroatië -Vrijdag 24 november in het Topsportcentrum in Almere (-Poort) - Zou Oranje deze winnen dan maakt het een vliegende start. Enkele dagen later volgt een bijna even cruciale wedstrijd uit in Cluj, Roemenië. Deze twee wedstrijden vormen samen het eerste 'Fiba-Window' in het Seizoen 2017-2018.

In februari volgt dan 'Window-2' met Uitwedstrijden in en tegen Italië en Kroatië, het afsluitende 'Window-3' in juni 2018 omvat dat twee Thuiswedstrijden tegen Roemenie en Italie. Houdt Nederland tenminste een land achter zich dan gaat het door met weer drie 'Windows' -in september en november 2018, en in februari 2019. De resultaten behaald tegen de andere twee landen uit de Groep van Nederland worden meegenomen in een nieuwe Groep met zes landen, waarvan Nederland allees speelt tegen de landen die het niet al in 2017-2018 in de eerste fase trof.

De dag na Nederland -Kroatie volgt in hetzelfde Topsportcentrum Almere het '3e Nationale Basketball Congres' met de jaarlijkse ALV -waar weer belangrijke besluiten zullen worden genomen voor de toekomst van het Basketball in Nederland. Hoog tijd dus voor:

'Met Alle Reuzen Dezelfde Kant Op!!'

(*) Ik ben van plan onder deze titel de komende tijd meer Columns te schrijven; want het is nu echt de hoogste tijd dat iedereen die het Nederlandse Basketball een Goed Hart toedraagt, eendrachtig de schouders gaat zetten onder het Algemeen Belang. De Mannen van Oranje Basketball geven sinds 2013 het goede voorbeeld, dus laten we ons achter hen scharen! Maar het gaat niet alleen om dit topje van de piramide; het gaat om het Eendrachtig -dus SAMEN!- werken aan een mooie Toekomst voor onze prachtige sport in Nederland, van de Basis tot de Top, en van de Top weer terug naar de Basis, van Mannen tot Vrouwen, van Oost naar West, en van Noord naar Zuid...om IEDEREEN dus!! Vergeet het geneuzel, het gekissebis, kijk buiten het kader van het korte termijn eigenbelang, laat het -soms pijnlijke- verleden voor wat het was, en richt de blik op de Toekomst! We hoeven het niet altijd en overal over eens te zijn, maar respecteer elkaar!

AART DEKKER

(*) De Slogan 'Met Alle Reuzen Dezelfde Kant Op!!' is bedacht door Marnix Lamers.


Lees vooral ook even het Telegraaf-Interview van enkele weken geleden met Henk Norel - een van de 'Hollandse Reuzen', het staat onder de ACB-video t.g.v. de prestaties van Henk Norel op ACB-Speeldag-2:


Henk Norel, Jugador de la Jornada 2Spanje omarmt Hollandse reus

Henk Norel gekozen tot Speler van de Week in Spaanse Hoogste Liga

Door: Erik van Haren


Bij veel sportliefhebbers zal er bij het horen van de naam Henk Norel misschien nog geen lampje gaan branden. Hoe anders is dat in Spanje. Deze 2.13 meter lange basketbalreus is in de sterkste landencompetitie van Europa al lang en breed uitgegroeid tot een bekend gezicht en zelfs uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de maand oktober.

En dat is een prestatie van jewelste. Norel (30) speelt sinds deze zomer voor promovendus San Sebastian Gipuzkoa, alweer zijn derde club in de hoogste Spaanse competitie ACB. Zijn cijfers mogen er zijn. In oktober was de boomlange center goed voor gemiddeld 17,2 punten en bijna 10 rebounds per wedstrijd.

„Dit is wel een erg mooie beloning”, reageert de sympathieke international van Oranje vanuit het Baskenland. De keuze van Norel om voor het bescheiden Gipuzkoa te gaan spelen pakt tot dusver geweldig uit. „Ik was toe aan iets nieuws. De coach belde mij afgelopen zomer en zei dat hij het team volledig om mij wilde laten draaien. Dat bevalt tot nu toe heel goed. Ik heb weer plezier in basketbal, wil echt een goed jaar draaien. En daarna mogelijk weer gaan spelen bij een topclub die uitkomt in de EuroCup of EuroLeague.”

Norel geldt al jaren als een van de beste basketballers van Nederland. Wat heet. De geboren Gorinchemmer schurkt jarenlang tegen het spelen in de NBA – de Amerikaanse topcompetitie – aan. In 2009 wordt hij in de jaarlijkse draft gekozen door Minnesota Timberwolves, die daarmee als het ware zijn NBA-rechten in handen heeft.

Tot een doorbraak komt het niet. Twee zware knieblessures gooien roet in het eten. „Als je me in 2009 had gezegd dat ik nu nog in Spanje zou spelen, had ik dat niet verwacht”, erkent Norel.

Een paar jaar later, na weer een goed seizoen bij Joventut Badalona, ligt een move naar Minnesota wel in het verschiet. Norel traint dan al een paar keer mee met de NBA-sterren, maar zijn eerste zware kwetsuur gooit hem mijlenver terug. Het seizoen 2012/’13, zijn eerste jaar namens CAI Zaragoza (de club die hij tot afgelopen zomer dient), wordt een topjaar met een gitzwart einde. Norel behoort tot de beste vijf spelers van Spanje, maar een tweede extreme blessure noopt hem opnieuw tot een revalidatieperiode van acht maanden.

„Toen kwam ik wel in een zwart gat terecht”, zegt hij nu. „Dat was gewoon heftig. Misschien ben ik ook wel iets te gehaast geweest. Nu heb ik veel meer rust. Ik weet dat ik dertig ben. De NBA is eigenlijk wel een gesloten boek. Daar streef ik ook helemaal niet meer naar.”

Het spelen in een absolute topcompetitie als de Spaanse is ook niet bepaald een straf. Norel komt er af en toe een landgenoot tegen – op dit moment spelen vier Nederlanders in de ACB – en leeft met zijn vrouw en twee kinderen in een prachtstad als San Sebastian. Sinds 2005 (!) is Norel al actief in Spanje, na als jong spelertje ooit te zijn begonnen bij Argon in zijn woonplaats Mijdrecht.

„Wat nationale competities betreft, is Spanje de sterkste van Europa”, aldus Norel, die tegen topclubs als Real Madrid of Malaga voor meer dan 10.000 toeschouwers speelt. „De NBA is de beste competitie ter wereld, natuurlijk. Maar dat wil niet zeggen dat het leuker is. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het Europese basketbal leuker dan de NBA. Daar speelt iedereen 82 wedstrijden. Soms lijkt het wel alsof teams het wel best vinden als ze verliezen. Hier is dat niet zo. Het is in Europa intensiever, minder langdradig ook. En ik denk dat het qua niveau steeds dichter naar elkaar toe trekt. Er spelen steeds meer Europanen in de NBA. En goed ook.”

Voorlopig lijkt Norel als sterspeler van Gipuzkoa, waarvoor het ontlopen van degradatie al reden zou zijn voor een volksfeest, nog niet klaar in Spanje. Over een kleine maand is hij wel even terug in Nederland, voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Kroatië en later tegen Roemenië.

Norel: „We maken ook tegen die landen, die spelen zonder jongens die uitkomen in de EuroCup, gewoon een goede kans.”


Meer Telegraaf-Sport --- Hier ---, en meer Basketball op die Site --- Hier ---Henk Norel, Jugador de la Jornada 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten