vrijdag 1 september 2017

COLUMNIST AART DEKKER / EUROBASKET 2017 CLUJ-NAPOCA / ROEMENIE / ANALYSE: 'Roemenie-Watch'

 @.

Volstrekt toevallig -de Loting voor de WK-Qualifiers vond plaats lang nadat collega Arie Int Veld en ik gekozen hadden voor Cluj-Napoca en niet voor de groepsfase in Tel Aviv, Istanbul of Helsinki- kwamen de Orange Lions met de -Cluj-deelnemers Kroatië en Roemenië terecht.

Dat geeft ons de kans om ons alvast goed te richten op twee van de drie landen die het komende seizoen naar Nederland zullen komen en waar de Orange Lions ook naar toe zullen moeten!

Roemenië is daarbij een ander geval dan Kroatië. Waarom? Omdat Roemenie het eerste doel voor Oranje moet zijn; dat land moet tenminste achter Nederland eindigen in juni 2018, dan zijn de Orange Lions en de Oranje Fans -tegen die tijden hopelijk met minimaal 3,4, 5.000 voluit achter het Team staand- verzekerd van nog eens een Ronde Qualifiers met Topwedstrijden in Nederland.

Met een beetje fantasie ook, zou je kunnen stellen dat Roemenie het land (een van de landen?) die Oranje Basketball heeft weggehouden van deze 2017-Editie van EuroBasket.

Hoe dat zo?

Welnu in de Magische Zomer van 2014 eindigde Nederland net boven de streep van niet deelnemende landen aan EuroBasket 2015. Volgens een Rekenkundige Formule zoals alleen Fiba die uitdenken kan, eindigde Nederland middels een Quote met vele cijfers achter de komma als Deelnemer aan EuroBasket 2015, in Zagreb, daar waar het 26 jaar eerder ook voor het laatst meespeelde...toen nog in een aanzienlijk kleiner veld trouwens; acht Deelnemende Landen, nu zijn dat er vierentwintig...

En Roemenië? Waar eindigde de Thuisploeg van EuroBasket 2017 in Cluj-Napoca in de Qualifiers van 2016?

Nergens! Waar EuroBasket 2015 -nadat de Oekraïne de organisatie van het hele EuroBasket-Eind-toernooi terug moest geven vanwege de oorlog die in dat land woedde- aan vier reeds gekwalificeerde landen werd toegewezen, werd de succesvolle formule van in vier landen de Groepsfase van het Eindtoernooi gehandhaafd, maar werden Finland, Turkije(dat ook de Eindfase organiseert), Israël en Roemenië aangewezen als organiserende landen, en hoefden ze geen Qualifiers te spelen. En waar je van de eerste drie met enige zekerheid zou kunnen beweren 'dat ze zich toch wel op eigen kracht zouden hebben kunnen plaatsen', geldt dat voor Roemenië een stuk minder...

En aangezien de Orange Lions in 2016 'de First One Out' -dus een plaatsje onder de streep eindigden- in plaats van 'de Last One In' zoals in 2014, kan je dus stellen dat Oranje beter gepresteerd had als in 2014, maar dat het niet genoeg was omdat Roemenië (en die andere drie trouwens ook) zich geplaatst hadden door een Bid te doen voor het organiseren hier in Cluj-Napoca.

Ik weet niet of dat voor nog net iets meer door eergevoel gevoede motivatie zal gaan zorgen bij onze Orange Lions, maar een feit is dat Roemenië eigenlijk gewoon twee keer verslagen zal moeten worden tussen oktober 2017 en juli 2018!

Daarom zullen velen Roemenie extra goed gaan bekijken -neem ik aan- maar Arie Int Veld en ik zullen dat hier ter plekke in Cluj zeker doen. En u leest dat dan hopelijk in deze stukken...

Als (ooit) Schaatser weet ik dat je -heel soms- best over een nacht ijs kan gaan, maar dat je dan heeeeeel voorzichtig moet zijn.

Zoals ik hierboven al beloofde: we zouden Roemenië (vooral) en Kroatië (ook) goed gaan volgen.

Op de eerste wedstrijddag in Cluj stond als hoofdwedstrijd Roemenië vs. Tsjechië op het programma. Een wedstrijd die het thuisspelende land eigenlijk zou moeten winnen om het programma -vooral voor de Thuis-Fans leuk te maken. Want hierna staan achtereenvolgens Kroatië en Spanje op het programma, en dat wil je niet als je al op 1:1 staat.

Toch zal Roemenië door die zure appel heen moeten, want het team bleef op vechtlust en durf in de eerste helft aardig in het spoor, maar zakte er in de tweede helft helemaal doorheen. De 15-punts-nederlaag (68-83) was ruimschoots geflatteerd.

'Kat in het Bakkie' dus voor de Orange Lions straks in die WK Qualifiers dus?

Nee, dat zal ik nooit na een wedstrijd zeggen -een nacht ijs weet u wel- en we hebben slechte ervaringen met verondersteld zwakke tegenstanders -en al helemaal in Thuis-wedstrijden!- maar dat Nederland in staat moet worden geacht om de wedstrijden tegen deze Roemeense ploeg te kunnen winnen...ja, dan is mogelijk, mits...maar op dat verhaal zult u nog even moeten wachten...

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten