donderdag 21 september 2017

'SEXUAL HEALING' IN OOSTENDE' GESCHREVEN / MUZIEK MARVIN GAYE HISTORIE OOSTENDE: 35 Jaar Geleden Kwam Sexual healing uit, de laatste grote hit van de legendarische soulzanger Marvin Gaye'


Marvin Gaye - documentary walk - Oostende

45.338 weergaven
81 3 Delen

Gepubliceerd op 11 jan. 2012
14 February 1981. Marvin Gaye arrives by ferry in Ostend, together with his little boy, Bubby. It marks the start of a fascinating story about Ostend, Marvin Gaye and the relationship between the two. This documentary walk through the city tells you everything about his comeback and how the monster hit song "Sexual Healing" came to life. Apart from the voice of Marvin Gaye, there are also interviews with Freddie Cousaert, Mike Butcher and many others. The introduction to the walk is given by none other than Jamie Lidell. He is the ideal representative of a whole new generation of soul musicians, for whom Marvin Gaye was strongly influential. Credits: Olivier Films - Richard Olivier, BBC, Sonuma - RTBF, VRT

Voor mij persoonlijk is de eerste associatie bij de plaatsnaam 'Oostende': Basketbal!

Maar de tweede is: Marvin Gaye en 'Sexual Healing', hij schreef het daar. En die historie is in de Belgische Kustplaats nog te traceren.

Dit artikel schreef NRC 30 jaar geleden, en dat is alweer 5 jaar terug, in totaal maakt dat dus 35 jaar! Het oorspronkelijke artikel van NRC lees je   ---  Hier  ---


Soul in OostendeJan Vollaard | pagina 16 - 17, NRC 21-9-2012
Dertig jaar geleden kwam Sexual healing uit, de laatste grote hit van de legendarische soulzanger Marvin Gaye. Hij schreef het nummer in Oostende, waar hij een jaar verbleef om te werken aan zijn album Midnight Love. Hij wilde in de Belgische kustplaats ontsnappen aan persoonlijke malaise. De Vlaamse rocker Arno Hintjens was er destijds kok. Hij leerde Gaye kennen als een dolende ziel die onder de hoede van de plaatselijke concertorganisator Freddy Cousaert tot rust kwam.
In Oostende is nu een digitale wandeltocht langs de plekken waar Marvin Gaye verbleef.
Voor vijf euro huur je bij de toeristische dienst een iPod met filmpjes, uitleg en een routebeschrijving.
De wandeling begint bij een uitkijkpunt over de Noordzee. Daarna voert het door het stadje, over de autoloze Albert I Promenade tot aan het Zeeheldenplein bij de jachthaven. De Kursaal, waar zich achter de piano een bronzen beeld van Gaye moet bevinden, is op doordeweekse dagen gesloten. De ware fan gaat het om magische plekken als het statige gebouw aan de Kemmelbergstraat waar het Mercury-hotel van de familie Cousaert stond. Daar werd de moegestreden soulzanger opgevangen toen hij op 14 februari 1981 van de veerboot uit Dover stapte.
Gaye, wereldberoemd geworden met hits als How sweet it is en I heard it through the grapevine op het Motownlabel, zat bijna aan de grond. Hij werd achtervolgd door de Amerikaanse belastingdienst en was depressief na zijn stukgelopen huwelijk met Anna Gordy, de zus van Motown-baas Berry Gordy.
De relatie met Motown was moeizaam sinds 1971, toen Gordy het meesterwerk What’s Going On had geweigerd omdat de maatschappijkritische muziek niet hitgevoelig genoeg zou zijn. Gaye bewees het tegendeel, maar zag zijn carrière stuklopen op twijfel over zijn rol als sekssymbool terwijl hij zijn muziek juist meer diepgang wilde geven.
Hij was gestrand in Londen, met een drugsprobleem en een dubieuze reputatie nadat hij superfan prinses Margaret in de kou had laten staan bij een privéconcert waar hij niet was komen opdagen.
Arno Hintjens werkte indertijd bij concertorganisator Freddy Cousaert in de keuken. In een brasserie op een steenworp afstand van de plek waar dertig jaar geleden het Mercury hotel was gevestigd, vertelt hij hoe Marvin Gaye zich naar België liet lokken.
„Oostende was al langer een vrijplaats voor denkers en kunstenaars. Er waren nauwe banden met Engeland. Rockgroepen die in de jaren zestig met de boot naar Europa kwamen hadden Oostende als eerste stop. Eric Burdon van The Animals heeft hier nog als bordenwasser gewerkt. Freddy Cousaert had een club in de Langestraat waar uitsluitend Motown-muziek gedraaid werd. Hij ging vaak naar Londen om talent te scouten en clubs te bezoeken. Daar heeft hij Marvin leren kennen, die hem in vertrouwen nam over zijn problemen. Freddy bood hem aan naar Oostende te komen, niet uit zakelijke overwegingen maar omdat hij een fan was. 
Oostende bracht nieuwe inspiratie. De digitale tour vertelt hoe nummers voor de elpee Midnight Love werden geschreven in een appartement aan de Promenade, met uitzicht over zee. In een filmpje vertelt gitarist Danny Bossaer hoe hij betrokken was bij de schrijfsessies.
Op straat liet Marvin zich zelden zien, weet Hintjens. Hij had een relatie met het Nederlandse fotomodel Eugenie Vis, die zich soms over Marvins zoontje Bubby ontfermde. Zijn woonkamer lag bezaaid met landkaarten van Afrika. Het was er bloedheet; de verwarming stond er altijd vol aan. De boksschool die in de digitale toer is opgenomen bezocht hij zelden, net als het café in de documentaire Transit Ostende die toont hoe hij darts speelde met de Belgische stamgasten. „Marvin Gaye leidde een teruggetrokken bestaan”, zegt Hintjens. „Het wordt allemaal mooier voorgesteld dan het was.”


Toen Marvin in Oostende van de boot stapte, dacht iedereen dat hij een basketballer was.
Naast zijn werk in de keuken was Hintjens een aanstormend rockzanger bij de band Tjens-Couter. Over muziek sprak hij zelden met zijn Amerikaanse vakbroeder, al die keren dat ze ’s avonds laat op een muurtje aan de Zeedijk een sigaret rookten.
Over de liefde des te meer. Toen Arno hem in vertrouwen nam over een meisje op wie hij stapelverliefd was, gaf Marvin hem een welgemeend advies. Zeg een meisje nooit dat je verliefd op haar bent, zei hij, want daar worden ze blasé van. „Vertel het liever aan je oma.”
Hintjens is niet zo blij met het filmpje op de Midnight Love Digital Tour waarin hij figureert. Hij liet zich overhalen om voor de camera nog eenmaal het favoriete gerecht van Marvin Gaye klaar te maken, kip met kerriesaus. In werkelijkheid was het niet Gaye, maar zijn organist Odell Brown die maar geen genoeg kon krijgen van de soul food waar het kipgerecht hem aan herinnerde.
(Foto's An Cornelissen)
Het was Brown die Hintjens tot het inzicht bracht dat hij zijn muzikale horizon moest verleggen. „In Amerika heb je op elke straathoek een bluesband die beter is dan alles van hier. Ik besloot dat ik niet langer een imitatie van een Amerikaanse blueszanger wilde zijn.”
Met TC Matic en zijn latere solocarrière richtte Arno Hintjens zijn aandacht op Europese muziek, in een woeste draaikolk van Frans chanson, industriële rock en rudimentaire soul- en bluesflarden.
Marvin Gaye, gelouterd in Oostende, zat er uiteindelijk een jaar. Hij maakte zijn album af in Los Angeles. De rust die hij had gehad was doorslaggevend voor het succes, hoewel Freddy Cousaert en Danny Bossaer in tegenstelling tot Eugenie Vis niet genoemd worden op de hoes van Midnight Love.
Lang mocht Gaye niet van zijn hernieuwde roem genieten. Op 1 april 1984 werd hij bij een heftige woordenwisseling doodgeschoten door zijn vader, een dag voor zijn 45ste verjaardag. Cousaert overleed in 1998 aan een hartaanval, na een val van zijn fiets. Het verblijf in België bij mensen die het goed met hem meenden was het beste dat Marvin Gaye in een leven vol haaien en jakhalzen was overkomen, zei zaakwaarnemer Curtis Shaw na de dood van de soullegende.
Arno Hintjens nieuwe cd Future Vintage komt deze week uit. Hij eindigt met het gekrijs van meeuwen. Hintjens heeft ze opgenomen aan de haven van Oostende, waar muziek komt aanwaaien uit alle windstreken. „De lucht is hier beter dan elders, zei Marvin. De mensen worden hier ouder. Als Marvin Gaye in Oostende was gebleven, leefde hij nu nog.”

Future Vintage: ‘Mijn ziel zit erin, net als bij Marvin’

Op zijn nieuwe CD, Future Vintage, werkte Arno Hintjens (Oostende, 1949) met gitarist/producer John Parish, bekend van PJ Harvey. Soms hamert en beukt het, dan weer fluistert hij teder in het Frans – voor iedere Europeaan te volgen. On chant pas tous les jours / une chanson d’amour, zingt hij tegen het geratel van Parish’ slap gespannen snaren. Chanson of rock: Hintjens ziet geen verschil. „Mijn muziek leent dingen uit het verleden om iets moois voor de toekomst te maken. Mijn ziel zit erin, net als bij Marvin.”

WANDELING: MARVIN GAYE IN OOSTENDE

Marvin Gaye komt op een koude winterochtend in 1981 per boot in Oostende aan. De berooide, aan cocaïne verslaafde zanger is de US ontvlucht. Dat is het begin van een boeiend verhaal over Oostende, Marvin Gaye en hoe ze elkaar beïnvloedden.
Tijdens de wandeldocumentaire Marvin Gaye ‘Midnight Love Tour’ kom je alles te weten over zijn comeback en hoe de monsterhit 'Sexual Healing' tot stand kwam.
Naast his master’s voice zelf hoor je tijdens de wandeling ook nog Jan Hautekiet, Patrick De Witte, Freddie Cousaert, Jamie Lidell, Arno, en vele anderen.
Prijs: 5 EUR per persoon

Meer over Oostende en de Wandeling   ---  Hier  ---

Nog een Mini-docu over Marvin Gaye:

RARE 1983 SPECIAL REPORT: "MARVIN GAYE"

3.807 weergaven
91 1 Delen

Gepubliceerd op 30 aug. 2017
Assigned to CBS's Columbia subsidiary, Gaye worked on his first post-Motown album titled Midnight Love. The first single, "Sexual Healing" which was written and recorded in Ostend in his apartment, was released on September 30, 1982, and became Gaye's biggest career hit, spending a record ten weeks at No. 1 on the Hot Black Singles chart, becoming the biggest R&B hit of the 1980s according to Billboard stats. The success later translated to the Billboard Hot 100 chart in January 1983 where it peaked at No. 3, while the record reached international success, reaching the top spot in New Zealand and Canada and reaching the top ten on the United Kingdom's OCC singles chart, later selling over two million copies in the U.S. alone, becoming Gaye's most successful single to date. The video for the song was shot at Ostend's Casino-Kursaal. Sexual Healing won Gaye his first two Grammy Awards including Best Male R&B Vocal Performance, in February 1983, and also won Gaye an American Music Award in the R&B-soul category. People magazine called it "America's hottest musical turn-on since Olivia Newton-John demanded we get Physical." Midnight Love was released to stores a day after the single's release, and was equally successful, peaking at the top ten of the Billboard 200 and becoming Gaye's eighth No. 1 album on the Top Black Albums chart, eventually selling over six million copies worldwide, three million alone in the U.S. “ I don't make records for pleasure. I did when I was a younger artist, but I don't today. I record so that I can feed people what they need, what they feel. Hopefully, I record so that I can help someone overcome a bad time. ” NME – December 1982 On February 13, 1983, Gaye sang "The Star-Spangled Banner" at the NBA All-Star Game at The Forum in Inglewood, California—accompanied by Gordon Banks, who played the studio tape from the stands. The following month, Gaye performed at the Motown 25: Yesterday, Today, Forever special. This and a May appearance on Soul Train (his third appearance on the show) became Gaye's final television performances. Gaye embarked on his final concert tour, titled the Sexual Healing Tour, on April 18, 1983, in San Diego. The tour ended on August 14, 1983 at the Pacific Amphitheatre in Costa Mesa, California but was plagued by cocaine-triggered paranoia and illness. Following the concert's end, he moved into his parents' house in Los Angeles. In early 1984, Midnight Love was nominated for a Grammy in the Best Male R&B Vocal Performance category, his 12th and final nomination.

RARE 1983 SPECIAL REPORT: "MARVIN GAYE"
3.807 weergaven
91
1
Delen
Hezakya Newz & Music
Gepubliceerd op 30 aug. 2017
Assigned to CBS's Columbia subsidiary, Gaye worked on his first post-Motown album titled Midnight Love. The first single, "Sexual Healing" which was written and recorded in Ostend in his apartment, was released on September 30, 1982, and became Gaye's biggest career hit, spending a record ten weeks at No. 1 on the Hot Black Singles chart, becoming the biggest R&B hit of the 1980s according to Billboard stats. The success later translated to the Billboard Hot 100 chart in January 1983 where it peaked at No. 3, while the record reached international success, reaching the top spot in New Zealand and Canada and reaching the top ten on the United Kingdom's OCC singles chart, later selling over two million copies in the U.S. alone, becoming Gaye's most successful single to date. The video for the song was shot at Ostend's Casino-Kursaal.

Sexual Healing won Gaye his first two Grammy Awards including Best Male R&B Vocal Performance, in February 1983, and also won Gaye an American Music Award in the R&B-soul category. People magazine called it "America's hottest musical turn-on since Olivia Newton-John demanded we get Physical." Midnight Love was released to stores a day after the single's release, and was equally successful, peaking at the top ten of the Billboard 200 and becoming Gaye's eighth No. 1 album on the Top Black Albums chart, eventually selling over six million copies worldwide, three million alone in the U.S.

“ I don't make records for pleasure. I did when I was a younger artist, but I don't today. I record so that I can feed people what they need, what they feel. Hopefully, I record so that I can help someone overcome a bad time. ”
NME – December 1982
On February 13, 1983, Gaye sang "The Star-Spangled Banner" at the NBA All-Star Game at The Forum in Inglewood, California—accompanied by Gordon Banks, who played the studio tape from the stands. The following month, Gaye performed at the Motown 25: Yesterday, Today, Forever special. This and a May appearance on Soul Train (his third appearance on the show) became Gaye's final television performances. Gaye embarked on his final concert tour, titled the Sexual Healing Tour, on April 18, 1983, in San Diego. The tour ended on August 14, 1983 at the Pacific Amphitheatre in Costa Mesa, California but was plagued by cocaine-triggered paranoia and illness. Following the concert's end, he moved into his parents' house in Los Angeles. In early 1984, Midnight Love was nominated for a Grammy in the Best Male R&B Vocal Performance category, his 12th and final nomination.


Een lange Disco-mix van Sexual Healing:Marvin Gaye - (Sexual) Healing (Original 1982 Extended Club Mix)

1.311 weergaven
9 0 Delen

Gepubliceerd op 1 feb. 2016
Marvin Gaye born Marvin Pentz Gay Jr.; April 2, 1939 – April 1, 1984) was an American soul singer, songwriter, and musician. Gaye helped to shape the sound of Motown in the 1960s, first as an in-house session player and later as a solo artist with a string of hits, including How Sweet It Is (To Be Loved By You) and I Heard It Through the Grapevine, and duet recordings with Mary Wells, Kim Weston, and Tammi Terrell, later earning the titles Prince of Motown and Prince of Soul. During the 1970s, he recorded the concept albums What's Going On and Let's Get It On and became one of the first artists in Motown to break away from the reins of their production company. Gaye's later recordings influenced several contemporary R&B subgenres, such as quiet storm and neo-soul. Following a period in Europe as a tax exile in the early 1980s, Gaye released the 1982 Grammy Award-winning hit "Sexual Healing" and its parent album Midnight Love. On April 1, 1984, Gaye's father, Marvin Gay Sr., fatally shot him at their house in the West Adams district of Los Angeles. Since his death, many institutions have posthumously bestowed Gaye with awards and other honors—including the Grammy Lifetime Achievement Award, the Rhythm and Blues Music Hall of Fame, and the Rock and Roll Hall of Fame. Assigned to CBS' Columbia subsidiary, Gaye worked on his first post-Motown album titled Midnight Love. The first single, Sexual Healing which was written and recorded in Ostend in his apartment, was released on September 30, 1982, and became Marvin's biggest career hit, spending a record ten weeks at number one on the Hot Black Singles chart, becoming the biggest R&B hit of the 1980s according to Billboard stats. The success later translated to the Billboard Hot 100 chart in January 1983 where it peaked at number three, while the record reached international success, reaching the top spot in New Zealand and Canada and reaching the top ten on the United Kingdom's OCC singles chart, later selling over two million copies in the US alone, becoming Gaye's most successful single to date. The video for the song was shot at Ostend's Casino-Kursaal. Sexual Healing won Gaye his first two Grammy Awards including Best Male R&B Vocal Performance, in February 1983, and also won Gaye an American Music Award in the R&B-soul category. People magazine called it "America's hottest musical turn-on since Olivia Newton John demanded we get Physical." Midnight Love was released to stores a day after the single's release, and was equally successful, peaking at the top ten of the Billboard 200 and becoming Gaye's eighth number-one album on the Top Black Albums chart, eventually selling over six million copies worldwide, three million alone in the United States. On February 13, 1983, Gaye sang The Star-Spangled Banner at the NBA All-Star Game at The Forum in Inglewood, California—accompanied by Gordon Banks, who played the studio tape from the stands. The following month, Gaye performed at the Motown 25: Yesterday, Today, Forever special. This and a May appearance on Soul Train, his third appearance overall on the show, became Gaye's final television performances. Gaye embarked on his final concert tour, titled the Sexual Healing Tour, on April 18, 1983, in San Diego. The tour ended on August 14, 1983 at the Pacific Amphitheatre in Costa Mesa, California but was plagued by cocaine-triggered paranoia and illness. Following the concert's end, he retreated to his parents' house in Los Angeles. In early 1984, Midnight Love was nominated for a Grammy in the Best Male R&B Vocal Performance category, his twelfth and final nomination. At around 12:38 p.m. on April 1, 1984, while Gaye was talking with his mother, his father Marvin Gay Sr. shot Gaye twice: in the heart and on his left shoulder respectively, the latter shot taken at point-blank range. The first shot proved to be fatal. Gaye was pronounced dead at 1:01 p.m. after his body arrived at California Hospital Medical Centre. Minutes earlier, the two men were involved in a physical altercation after Gaye intervened in an argument between his parents. After Gaye's funeral, his body was cremated at Forest Lawn Memorial Park at the Hollywood Hills, his ashes were later scattered at the Pacific Ocean. Initially charged with first-degree murder, Gay Sr.'s charges dropped to voluntary manslaughter after examining a benign brain tumour in Gay Sr. and discovering Gaye had drugs in his system at his autopsy. Marvin Gay Sr. was later sentenced to a suspended six-year sentence and probation. He died at a nursing home in 1998.


***

Veel meer Songs van Marvin Gaye: --- Hier ---

Marvin Gaye Lyrics: --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten