zaterdag 2 september 2017

EUROBASKET 2017 / CLUJ-NAPOCA / LIVE-NOTES: Montenegro Vs. Hongarije - Het Gaat om Overleven!

De drie Grote Sterren van Montenegro, ter illustratie van mijn Live Notes van Kwart-4...(Foto: Fiba)Aart Dekker verslaat een aantal wedstrijden vanuit Cluj-Napoca al tijdens de wedstrijd verslaan middels zijn 'Live-Notes'; korte impressies per kwart, met zoveel mogelijk de bijzonderheden en het verloop van de wedstrijd. Zelf via beeld volgen is natuurlijk het leukst, maar voor wie dat niet kan en in enkele minuten per kwart de strijd wil volgens, of wie kijkt maar een Tweede Scherm wil...See my Notes!
Kwart-4:

“Auw!!” Vucevic vliegt onder de ring door in de aanval, en blijft -volgens mij met zijn hand in het netje hangen, of hij raakt de ring verkeerd...- dat zijn toch wel 120kg die aan die vingers hangen, en hij lijkt echt pijn te hebben! Maar gaat wel gewoon door...je vraagt je af “Waarom laat Tanjevic zijn grote ster staan?” In de volgende Time-out haalt hij hem er eindelijk vanaf. Het staat dan 66-40, met 6:30min te gaan. Het antwoord op die vraag, zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat hij zijn mannen ervan wil doordringen dat Spanje een incident was, of een wedstrijd tegen de aanstaande Kampioen, dat hun team wel degelijk mee kan doen in dit Toernooi! Laten we wel wezen: als ze de rest van de wedstrijden in Cluj winnen -en ik denk dat dat mogelijk is- gaan ze als Tweede de Achste Finales in...

Pas na 4min weet Hongarije eindelijk weer eens te scoren, die Time-out hielp dus wel...

Maar nadat ze Montenegro de volgende aanval weten te stoppen, krijgen ze een wreed Blocked Shot om hun oren aan de andere kant, en Montenegro volgt dat op met een denderende Fast Break Dunk. Het is echt over en sluiten!

Opvallend nog bij Montenegro; Vucevic(2.13m lang en 1m breed) op de bank, Dublejevic(2,05m lang, maar op het oog nog breder van Vucevic) op het veld, nog zo'n ontzettend brede beul van een kerel en met echte Skills. Op zijn beurt gaat hij na enkele minuten naar de kant en dan komt Barovic(2.07) -idem dito!- en ondertussen staat er dan ook nog Todorovic(2.09)...wat betreft lengte kan Nederland hier wel in mee, maar in kilo's..?

Mooi: na afloop zowat een lange zijde vol met Fans van zowel Hongarije en die van Montenegro die samen -volgens mij nog dezelfde liederen zingend ook, maar daar kan ik me in vergissen- zeker een minuut of twee beide teams ovationeel applaus geven. Dan vertrekt Montenegro, maar lijnen de Hongaren op op het veld tegenover hun fans, en gaat het gezang nog even door, en het applaus ook -van spelers voor fans, en van fans voor spelers- Nationale Feestdag? Wie het weet mag het zeggen! Ik kan me in het Oranje Basketball eigenlijk maar een zo'n situatie herinneren; na afloop van de vijfde wedstrijd in Zagreb 2015, Orange Lions – Griekenland; uitgeschakeld, maar Terechte Trots!

Q4: Winst voor Montenegro 72 – Hongarije 48

Montenegro overleeft, voor Hongarije -hoe goed spelend ook- wordt het lastig met Tsjechië, Roemenië en tot slot Spanje nog op het programma.
 
Kwart-3:

Met Rice weer op het veld gaat Montenegro gestaag door; de Hongaren vechten voor wat ze waard zijn, maar ze zijn niet goed genoeg. Gek genoeg -of eigenlijk: heel mooi, wij Oranje-publiek kunnen er nog van leren!- geeft een flinke achterstand en de waarschijnlijke wetenschap dat Hongarije ook deze wedstrijd niet zal winnen, een aanzienlijk deel van de Fans de egergie om toch weer flink uit te pakken; zelfs het 'Ole, ole' wordt massaal gezongen. Ik ben het met ze eens: 'Basketball – Fun! & 'Elke wedstrijd moet een Feest worden, of je nu wint of verliest'

Voor mij valt een minuut of drie voor het einde van Kwart-3 het doek definitief; een werkelijk weergaloos uitgepasste aanval levert een gemakkelijke score onder de ring op. Montenegro net zo suprieur vandaag, als ze het gisteren om hun oren kregen.

Q3 Montenegro 60 – Hongarije 40

Kwart-2:

Het is een heerlijke wedstrijd; het is intens, fysiek en snel, de Defense domineert, voor ieder punt moet tot het uiterste worden geknokt. De Hongaren tonen hetzelfde gezicht als gisteren, Montenegro daarentegen kreeg gisteren geen moment grip op de wedstrijd, maar controleert nu toch wel de wedstrijd; langzaam aan lopen ze weg, en al vrij snel pakken ze voor het eerst 10punten voorsprong. Er zijn fantastische Plays te zien van beide teams; zowel verdedigend als aanvallend, alleen van Montenegro net iets meer...

Er wordt een Technische Fout tegen Hongarije gefloten, weg van de bal, en er volgt direct een Time-out. De lawaaibalans in de zaal verschuift wel een beetje; de Montenegrijns Fans -ver in de minderheid- laten zich meer horen, daartoe in staat gesteld door de Hongaren die iets minder resultaat zien van hun luide support....

Het gaat niet goed met de Belgen; ze staan in Istanbul met 63-55 achter tegen Letland...

Wat minder goed gaat voor Montenegro, al wreekt zich dat nog totaal niet, is de foutenlast van Rice; al vroeg naar de kant met 2PF, net terug krijgt hij zijn derde.

Hongarije gaat absoluut niet (veel) slechter spelen, maar -net als gisteren- laat het schot van buiten hen beetje bij beetje steeds wat meer in de steek. En als je als perimeter-georiënteerd team steeds die massieve beul Nikola Vucevic voor je neus ziet uitstappen met reuzenslides, dan kan ik me voorstellen dat je een fractie van een seconde langer moet nadenken dan normaal, net die extra inspanning moet plegen om de bal daar te krijgen waar hij naartoe moet, de schutter komt dat kleine beetje tijd op zijn beurt weer te kort om lekker af te kunnen drukken...

De aanval van Montenegro ziet er fantastisch uit; kan je nagaan hoe goed Spanje gisteren verdedigde...

Q2 Montenegro 39 – Hongarije 29


Kwart-1:

Potentieel een kraker, een wedstrijd om de 3,e, 4e, en 5e plaats in Groep-C, om overleven dus! Het legioen Hongaren is inmiddels uitgegroeid tot zo'n 1.000 man, en die zijn fanatiek. Montenegro na de oefenwedstrijd tegen Spanje, tweede wedstrijd binnen 24 uur, Hongarije heeft een paar uurtjes meer rust gehad.

We besproken het gisteren al; dit Montenegro heeft alles om een goed team te zijn, en in Vucevic heeft het een meer dan solide NBA-Big, in Rice een prima PG. Hongarije moet het hebben van vechten, team en schieten.

De wedstrijd begint furieus. Na een stroeve start wat betreft scoren (2-2 na een minuut of 4) loopt Montenegro weg tot maximaal 8 maar dat stopt de Hongaarse Fans absoluut niet af, ze gaan alleen maar harder scanderen, klappen en trommelen, en als dat resultaat afwerpt, doen ze er nog een flinke schep bovenop. En ze staan, ze STAAN! Bijna allemaal, zelfs in de 2 minuten tussen eerste en tweede kwart gaat lang niet iedereen zitten...Energie!

Q1 Montenegro 14 – Hongarije 1
Geen opmerkingen:

Een reactie posten