maandag 4 september 2017

COLUMN AART DEKKER / FIBA EUROBASKET 2017 / DAGBOEK / BIJZONDERE FIBA-CLIP OVER FANS: Cluj-Napoca, Roemenië(4) – Zaterdag 2 & Zondag 3 september 2017 – Dankbaar Publiek


Fans Were REALLY into This Game: Georgia vs. Lithuania! [NBA Network]


Wat nu weer eens te schrijven over zaterdag 2 & zondag 3 september 2017 vanuit Cluj-Napoca over mijn dag op EuroBasket 2017? Ik heb buiten de wedstrijden en de Live Internet Talkshow met Arie Int Veld weinig anders beleefd, omdat de maandenlange stress-situatie -een erg lastige scheiding- en de inspanningen hier, in de vrije uurtjes hun tol beginnen te eisen; slapen, slapen...slapen dus, als het ook maar even kan...

Zaterdag vloog ik zo vanuit mijn bed achter de laptop; direct aan het schrijven, en proberen uit te zoeken of al dat schrijfwerk voldoende wordt gewaardeerd om het ook allemaal te blijven doen, of dat ik me wat meer moet beperken tot minder schrijfwerk, maar dan stukjes die echt nergens ander te vinden zijn..?

Een intrigerend thema is wel typisch voor deze EuroBasket Groep-C in Cluj-Napoca, dus laat ik dat dan maar eens aansnijden in deze aflevering van mijn Dagboek: relatief weinig publiek, maar het publiek dat er is is speciaal!

De Polyvalent Hall hier in Cluj kan officieel zo'n 9.300 toeschouwers aan, maar daar zijn we in de eerste paar dagen lang niet aan toe gekomen; ik schat dat we de 4.000 misschien net een keer hebben aan getipt. Daar moet ik dan wel bij benadrukken dat sinds EuroBasket 2015 de kaarten niet meer per dag, maar per wedstrijd worden verkocht.

Traditioneel was het zo dat de kaarten wel per dag gingen, en dat toch alleen echte Basketball-junkies ten volle gebruik van die kaarten maakten; die zaten er al voor de eerste wedstrijd, en zaten er nog bij het laatste fluitsignaal van de laatste wedstrijd. Maar het overgrote deel van de Fans kwamen voor hun eigen team, pakten als dat zo uit kwam een mooie of belangrijke wedstrijd ervoor of erna mee, maar dat was dan ook wel het maximum. Dus als er een thuisspelend team was dan zat het bij die wedstrijd vol -dat is jammer genoeg hier in Cluj ook niet eens zo- en bij de andere wedstrijden hing het ervan af hoeveel eigen fans de twee teams meebrachten...

Laat ik dan ook gelijk deze even meenemen: voor de mensen die geen idee hebben, een hele dag Basketball kijken is best pittig, hoe leuk je het ook vindt! Je zit binnen, het is lawaaiig, vaak (erg) warm, en als het meezit ook enerverend; dat vreet energie.

Hier in Cluj hebben de Hongaren een grote harde kern aan Fans bij zich; zo'n 1.000 M/V sterk schat ik. Niet heel raar; Transsylvanië grenst aan Hongarije en de bevolking hier bestaat voor een aanzienlijke minderheid nog uit etnische Hongaren. Dit deel van Roemenië was nog niet zo heel lang geleden zelfs nog Hongarije! De Hongaarse Fans zijn bloedfanatiek, en staan onvoorwaardelijk achter hun team. Zelfs op zaterdag, toen Hongarije toch kansloos werd verslagen- bleven de fans tot zelfs minuten na de wedstrijd -ik heb wat research gedaan, maar kon op het internet geen reden vinden- hun team toejuichen en -zingen. Voor zulke Fans kan je als speler natuurlijk niet anders dan tot het gaatje gaan! En dat doet het Hongaarse Team dus ook.

Ook de Tsjechen hebben een hondstrouwe groep supporters bij zich, al halen ze zowel getalsmatig als wat betreft aanmoedigingsvolume niet het niveau van de Hongaren. Een groep sprong er de eerste twee dagen wel uit; die leek me te bestaan uit jongeren tussen de 16-25, ongeveer 100 M/V sterk, hadden Oranje elementen bij zich of aan, en waren er niet onder te krijgen, wat er ook gebeurde.

Wij hebben geen idee waarom de zaal niet gewoon dik uitverkocht is als Roemenië speelt...Komt het omdat de (100.000!) Studenten nog Grote Vakantie hebben? Zijn de Kaartjes voor de doorsnee Roemeen te duur? 'Or What?' Wij hebben geen idee... Wat wel duidelijk is -ik zag het ook al ruim een maand geleden in Oradea- als de mensen eenmaal in de zaal zijn, dan zorgen ze voor een warme, feestelijke sfeer...en dan maakt het niet eens veel uit als de Roemeense ploeg gewoon kansloze wedstrijden speelt. Om die reden is collega Arie Int Veld bang dat er de laatste drie wedstrijddagen -doordeweeks immers- helemaal niemand meer komt, maar daar ben ik nu weer niet zo bang voor...

De Spaanse Fans...zijn gewoon Spaanse Fans; ook altijd Feest, maar de meesten hebben hun geld en vakantiedagen gespaard en zullen pas vanaf volgend weekend in Istanbul komen kijken, tenminste dat is mijn verwachting.

De Kroatische Fans zijn ook hun 'Normale Zelf', maar ook nog niet in hele grote getale aanwezig. Maf en Fanatiek als de Besten natuurlijk, dat wel!

En de Montenegrijnen zijn beperkt in aantal, maar ook altijd -en dus ook hier- onvoorwaardelijke Supporters van hun team.

En nu naar de Moraal van dit Verhaal: ik ben best positief over de ontwikkeling van de Oranje Basketball Aanhang; midden in de zomer twee keer dagen van te voren de kaarten uitverkopen -ook al ging het dan om de kleine zaal van Sport Hallen Zuid- is echt niet zo beroerd. En je voelt ook dat de Oranje Basketball Fans zeer van goede wil zijn. Maar een echte Factor -bijvoorbeeld door van de zaal een Echte Hel voor de tegenstanders te maken, en door de Orange Lions op gang en door moeilijke fases heen te slepen- zijn de Oranje Fans nog niet...

En dat moet dus straks anders, en met 'straks' bedoel ik natuurlijk tijdens de drie Fiba WK-Qualifiers-windowsals de Orange Lions gaan spelen tegen Kroatië (Thuis, eerste Window (van twee wedstrijden) in november 2017), en daarna in de Window van februari en juni 2018; dan heeft Oranje Basketball vanaf de eerste tot de laatste seconde ook de ONVOORWAARDELIJKE STEUN van de Oranje Fans nodig; Voor of Achter, Kansloos of Kansrijk, Gewonnen of Verloren, steun, Steun, STEUN & Support, en dankbaarheid dat we zulke mooie Affices (wedstrijden) in Nederland kunnen bijwonen, net als al die Fans hier, die er vaak stevig voor hebben moeten dokken,,,en gewoon Dankbaar zijn dat ze het mogen beleven...

Dat gevoel had ik trouwens wel bij de honderden Oranje Supporters in Zagreb 2015...we kunnen het dus wel!

AART DEKKER

De video-clips van de Fans hier in Cluj hou je nog even van mij -of van Arie- tegoed...

Hier alvast een korte:

FIBA EUROBASKET 2017 Hungary fans


**

Geen opmerkingen:

Een reactie posten