maandag 18 september 2017

PREVIEW INTERVIEW COACH ERIK BRAAL / DONAR GRONINGEN / PLAY-IN FIBA CHAMPIONS LEAGUE

e-Inter-view met Donar-coach Erik Braal bij mijn Preview op de seriePlay-In-wedstrijden voor een plaats in de Groepsfase van de Fiba Champions League die Donar Groningen de komen twee weken gaat spelen.

Vraag: Mijn stukje gaat erover dat het steeds meer zo lijkt dat Nederlandse teams, bijvoorbeeld in het voetbal, hun belangrijkste wedstrijden zo vroeg moeten spelen, dat ze -ook zwaar beïnvloed door bijvoorbeeld transferwindows- er eigenlijk helemaal niet klaar voor zijn. Dus stel ik de vraag of dat ook voor Donar geldt?

Erik Braal: We hopen dat deze stelling niet voor ons geldt. Tussentijds nog veranderingen in het team, zoals transfers, blessures of een mismatch tussen speler en club, zijn ontzettend lastig op korte termijn op te vangen. Het zijn voor het team namelijk twee veranderingen. Iemand gaat weg, en een ander komt erbij. Vaak pas na een bepaalde periode. Dan is het lastig om aan vastigheden en rollen te werken. Dat hebben we gelukkig niet.

Vraag: Je ziet in het Nederlandse Basketball vaak dat het -ook bij gebrek aan aandacht van de Landelijke Media- even duurt voordat het grote publiek door heeft dat er iets belangrijks speelt. Ik denk dat jullie juist bij deze serie wedstrijden -meer dan ooit- de steun van jullie publiek nodig hebben, en dat MartiniPlaza dus eigenlijk uitverkocht en kolkend als nooit tevoren zou moeten zijn.
Hoe zie jij dat?

Erik Braal: Volledig mee eens. Het publiek zit alleen in dezelfde fase als het team. Die moeten ook nog even wennen aan het nieuwe team. Daarom is continuïteit ook belangrijk. Het publiek zal zich daardoor veel sneller identificeren met de spelers en het team.

Vraag: Fiba adverteert nogal sterk hun 'Nieuwe Kalender', die zou spelers-vriendelijker zijn...wat is in het kort jouw mening daarover?

Erik Braal: De topspelers hebben waarschijnlijk wat meer rust. Maar voor de clubs is het niet prettig. Midden in het seizoen heb je ineens pauzes. Als het niet loopt, kan het helpen. Maar als het lekker loopt met je team, blijf je liever in ritme.

Vraag: Jullie eerste (openbare) training was op 30 augustus? Of zijn jullie al eerder begonnen? Zo ja; wanneer dan?

Erik Braal: De jongens uit de States waren er vrij vroeg om hun werkvergunningen op tijd rond te hebben. Met de Nederlandse jongens hebben we individueel getraind.

Vraag: Jij bent iemand van de minutieuze voorbereiding, toen ik die startdatum zag dacht ik: “Da's best kort tot die eerste belangrijke Europese wedstrijden”.
Hoe zie je dat zelf? Had je wel eerder willen beginnen? Waarom kon dat niet als het antwoord 'Ja' is?

Erik Braal: Ik had wel eerder willen beginnen. Maar de club is streng op het budget. Een week eerder betekent ook een week meer salaris. Dat is de balans die ik met het management moet vinden. Maar de voorbereiding is ook een lastige balans. Je wilt met je team niet alleen fysiek, maar ook mentaal voorbereiden. Het fysieke kan voor een groot gedeelte door de spelers zelf gedaan worden. De spelers hadden trainingsprogramma’s en wisten dat ze zelf fit moesten worden. Daarna komt wedstrijdfitheid en die krijg je door teamtrainingen en pittige oefenwedstrijden. Je loopt daarmee ook tegen situaties aan om aan de mentale fitheid te werken. Zaken die je als team moet oplossen, zoals het omgaan met tegenslag en onderlinge irritaties. Dat wil je ook in de voorbereiding gedaan hebben en niet tegenaan lopen bij de eerste wedstrijden.

Vraag: Er zit wel aardig wat continuïteit in je team?
Hoe kijk jij daar tegenaan?
Vind je dat jullie erop vooruit gegaan zijn?
Nu al, of met oog op de langere termijn?

Erik Braal: Vorig jaar hadden we continuïteit op 2 belangrijke posities; de spelverdelers positie en de 4-positie. In onze aanval en verdediging belangrijke beslissers. Dit jaar zijn op juist die positie de spelers nieuw. Ik denk dat we een veel dieper team hebben gekregen. Dat laten de oefenwedstrijden ook wel zien. De spelers die er nieuw bij zijn, hebben allemaal een goede bijdrage gehad. Op korte termijn moeten we nog door veel fouten heen spelen. De aanval en verdediging die we spelen, gaan uit van slimme spelers die elkaar versterken en begrijpen. Dat gaat op dit moment nog niet vanzelf. De wil om het samen te doen en te leren is er. Dus is het alleen een kwestie van tijd. Ik denk dat op langere termijn het potentieel van dit team heel groot is. Ons beste nu, zal zeker niet ons beste straks zijn.

Vraag: Jullie gaan een -voor Nederlandse begrippen- ongekende Serie Internationale Wedstrijden in...heb je er zin in?

Erik Braal: Stel je voor….dat ik er geen zin in zou hebben???

Vraag: Zijn jullie klaar?

Erik Braal: Dat weten we donderdag. We zijn ons aan het voorbereiden en dat doen we met hart en ziel.

Vraag: Vytautas, BakkenBears, Estudiantes...Hoe schat je het percentage kans in dat jullie de Groepsfase bereiken?

Erik Braal: Die kans is op papier niet zo groot. Maar gelukkig wordt het niet op papier afgewerkt. Je vroeg me iets over de FIBA windows, maar over de opzet van de Champions League kan ook nog wel wat worden gezegd. Het is duidelijk dat we bij de FIBA geen enkele indruk hebben gemaakt. Als je een competitie Champions League noemt en vervolgens in de kwalificatie-ronden 15 van de 21 kampioenen plaatst, is duidelijk dat er andere dan sportieve belangen zijn. We willen graag in de CL spelen, ook om als team en organisatie weer verder te groeien en stappen te maken, en we gaan er alles aan doen om er te spelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten