zondag 10 september 2017

LEGENDE NEDERLANDSE BASKETBALL / TINBB / HISTORIE / ROTTERDAM / GRONINGEN: 'Rijnmond Staat Stil met Jan Loorbach'

Peter Bonthuis voor RTV Rijnmond in gesprek met Jan Loorbach
De wat ouderen in het Nederlandse Basketball weten allemaal wel wie Jan Loorbach is, maar eigenlijk zou iedereen hem moeten kennen: want Jan Loorbach is letterlijk en figuurlijk een van de Grootste Mannen/Namen van het Nederlandse Basketball Ooit.

Letterlijk; Jan was 2.18m lang in een tijd dat er nog niet zo heel veel zulke lange spelers rondliepen, is Ex-International met zo'n 40, 50 Interlands, en was een startende en belangrijkste spelers van een van de Grote Teams Ooit - Transol RZ uit Rotterdam.

Figuurlijk; Loorbach is een Grote Naam als Jurist - Ex-Deken - maar vooral iemand die als Bestuurder in de Sport iemand met heel veel verdiensten. Hij was Chef de Mission op de Olympische Spelen en vervulde -en vervult nog steeds- vele bestuurlijke functies in de Nederlandse Sport in het algemeen, en ook in het Nederlandse Basketball in het bijzonder.

Jan Loorbach, een veelzijdig en bijzonder mens, sympathiek en wijs/verstandig, en een belangrijke persoon in en voor het Nederlandse Basketball; een Echte Topper in het Nederlandse Basketball!

RTV Rijnmond maakte -alweer even geleden- een lang Interview met hem.Originele Post van RTV Rijnmond --- Hier ---


Rijnmond Staat Stil met Jan Loorbach

Jan Loorbach (68) is in sommige kringen bekend als oud-basketballer. In andere kringen weer als advocaat en deken. En dan was hij ook nog sportbestuurder bij NOC-NSF. Een veelzijdig mens dus.
Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. "Als ik niet zo veelzijdig was geweest, had ik misschien meer kunnen bereiken." Een intrigerende uitspraak. Wie het wil snappen, moet luisteren naar het gesprek dat Peter Bonthuis met hem had.

Transol
Daarin vertelt Loorbach hoe hij als Noorderling in Rotterdam terecht kwam. Om te basketballen bij Transol RZ en tegelijkertijd de toga van advocaat aan te trekken.

Mooie herinneringen heeft hij als sportbestuurder en chef de mission bij de Olympische Spelen. Hij herinnert zich Muhammed Ali, in een vol basketbalstadion. "Dan zie je tranen bij 80.000 toeschouwers en spelers die allemaal met hem op de foto willen. Ontroerend."

Binnenkort gooit hij zijn carrière nog eens over een andere boeg. "Ik ga een cursus aquarelleren volgen." En Loorbach geeft ook nog even advies aan burgemeester Aboutaleb. "Gewoon in Rotterdam blijven en de termijn afmaken. Hij is te genuanceerd en te weloverwogen voor Den Haag. Dat is geen zwakte, dat pleit juist voor hem."

In het Interview komt o.a. het TV-programma 'De Reünie' waarin zijn rol als Chef de Mission op de Olympische Spelen van Sidney belicht wordt. Je ziet het programma --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten