vrijdag 15 september 2017

POLITIEK / EU / FRANKRIJK / GOEDE IDEEËN / RADIO-1: 'Macron wil miljarden belasting ophalen bij techbedrijven'

Eindelijk een politicus met Ballen! (AD)
Macron wil miljarden belasting ophalen bij techbedrijven(Click  ---  Hier  --- om te luisteren)

ANP
vrijdag 15 september 2017 |  NOS | Redactie
Amerikaanse internetgiganten als Apple en Google dragen veel minder belasting in Europa af dan de gewone man, tot ergernis van de Europese politici. De Franse regering van president Macron wil daar iets aan veranderen en presenteert een plan om de techbedrijven aan te pakken.
Macron wil niet langer belasting heffen op winst, maar op de omzet. "Winst kun je namelijk overal naartoe sluizen," vertelt Europacorrespondent Thomas Spekschoor. 

Macron wil miljarden belasting ophalen bij techbedrijven(Click  ---  Hier  --- om te luisteren)

 

Ergernis

Als voorbeeld noemt hij Apple, dat door belastingconstructies via Ierland slechts 0,005% belasting over de winst van 2014 betaalde. "Enorme bedragen blijven zo liggen, daar wil de Europese Commissie ook wat aan doen."
De ergernis richt zich niet alleen op de nieuwe techbedrijven. Ook sectoren die eerst volledig in de reguliere economie actief waren, zoals taxibedrijven en hotelverhuur, zijn nu voornamelijk internetbedrijven als Uber en AirBnB. Hun Europese winst verdwijnt daardoor naar de Verenigde Staten.

Ierland en Luxemburg

De grootste economieën van Europa, zoals Duitsland en Italië, steunen het Franse plan, maar belastingparadijzen als Ierland en Luxemburg moeten nog overtuigd worden. Het is nog onduidelijk wat het standpunt van de Nederlandse regering is. Minister van Financiën Dijsselbloem zegt het plan nog niet te hebben ontvangen.
"De Amerikanen zullen ook flink schade oplopen met dit plan," waarschuwt Spekspoor, "er bestaat daardoor kans op tegenreacties vanuit de VS."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten