zaterdag 23 september 2017

COLUMNIST AART DEKKER ORANJE BASKETBALL / DONAR GRONINGEN / ABC AMSTERDAM (E.V.A.): Wat is dat toch met het Nederlandse Basketball en Thuiswedstrijden?

Een voorbeeld van 'Dubbel-Uit Spelen'; in en tegen Duitsland, dat ING als Sponsor heeft - de Orange Lions Wonnen...(Foto overgenomen van Leon Kersten)
Normaal is in het Internationale Basketball:

-dat je 'Thuis Voordeel hebt', en dat je dus Thuiswedstrijden moet Winnen, liefst met een flinke marge -10+ punten heeft lang als maatstaf voor een soort van 'veilige marge' gegolden, omdat...
-Uitspelen nu eenmaal lastiger is dan Thuis, dus heb je -als je eerst Thuis speelt- zo'n marge nodig om te kunnen overleven als het gaat om een Knock-out-ronde op basis van 1x Thuis en 1x Uit
-uitgaande van die manier van denken, moet je dus in geval van eerst 'Uit', daar de marge niet te hoog laten oplopen als Winnen er daar niet inzit...

Zo langzamerhand moet je jezelf wel gaan afvragen of dit soort 'Wetmatigheden' nog wel opgaan voor het Nederlandse Basketball...

Laten we beginnen met Oranje Basketball - ofwel de Orange Lions; het Nationale Mannen Team van Nederland. Voor het Boegbeeld/Uithangbord van het Nederlandse Basketball lijkt deze 'Wet' vaker niet dan wel op te gaan; laten we de laatste korte reeks van WK-Pre-Qualifiers-wedstrijden er nog even op nazien.

-De Orange Lions begonnen met een ijzersterke, redelijk gemakkelijke Uit-overwinning in en tegen Oostenrijk; "Normaal toch!?" Leken veel mensen te denken; "Zo goed is Oostenrijk toch niet? Daar moet Nederland 'gewoon' van winnen..." Nou..: Nee dus! Oostenrijk is gewoon een goed team, uit min of meer dezelfde categorie als Nederland zelf; vorige zomer werd de o zo belangrijke Eerste Thuiswedstrijd 'gewoon' -zij het nipt- Verloren...en dat kostte de Orange Lions de tweede opeenvolgende deelname aan EuroBasket (2017).

-Toen volgde de Thuiswedstrijd tegen het zwak geachte Albanië; het publiek kwam positief binnen, rekende op een feestje, was best van goede wil, maar maakte er nu niet direct een 'Uit-Hel' van voor de Albanezen. Sterker nog: volgens mij dachten die Balkan-jongens "Leuk; ook eens in een volle zaal spelen!", dat zijn ze -gezien de TV-beelden- niet gewend. Ze leken Nederland heel goed gescout te hebben, maakten direct vanuit de start goed gebruik van de zwakke plek in de Nederlandse verdediging door er van de Top wat driepunters in te knallen, en Oranje moest er nog lang en hard tegenaan om uiteindelijk met een redelijke marge de wedstrijd te winnen...

-Daarna volgde de voor de Eerste Plaats in de Groep beslissende Thuiswedstrijd -dacht iedereen en alles- tegen Oostenrijk; Uit lekker gewonnen, dus dat tegen Albanië niet helemaal uit de verf gekomen feestje, moest er dan tegen Oostenrijk maar komen... Ja toch? Fout en FOUT! Het was spannend, Oostenrijk speelde goed en 'ging niet weg'...en de Orange Lions verloren uiteindelijk... Oostenrijk Eerste; want met meer dan 40 punten Uit winnen in Albanië, terwijl je Thuis niet eens echt over de 20 kwam? Dat ging dus 'Never-nooit-niet' gebeuren!' Dacht iedereen... Toch?

-Welnee; Nederland won in Tirana 'gewoon' met 70+ punten! Alleen...is dat helemaal niet 'Gewoon'! Natuurlijk; Nederland zou het niet echt moeilijk mogen hebben tegen Albanië - of dat nu Uit of Thuis is. Als....als Nederland goed voorbereid en 'op zijn Max' speelt; dus niet op de manier van 'dat varkentje zullen we eens even wassen...wat? We gaan het zelfs met 'Gallery Play' doen, en we zetten dat extra stapje wel in de aanval, want onze verdediging is zo goed; dat kan wel op 95% tegen een land als Albanië...' Nederland dus uiteindelijk 'gewoon' Eerste in de Groep...zoals velen vooraf al verwachtten.

Maar of die eerste plaats nu zoveel voordeel heeft gebracht, wat betreft indeling voor de Eerste Ronde Qualifiers in november, februari en juni..?
Ik weet het niet hoor...

En zo zou ik nog wel meer voorbeelden kunnen geven van onverwacht goede Orange Lions-'wedstrijden in den Vreemde', Uit dus, of in Toernooien waar in Nederland nauwelijks aandacht voor de prestaties van Oranje Basketball was. En ik denk dat vele Basketball-Liefhebbers zich nog wel een of meer Thuiswedstrijden herinneren die -op zijn zachtst gezegd- 'een tikkie tegen vielen', dus die hoef ik hier niet op te sommen.

'Het Probleem?'

Ik zou er vele verklaringen voor kunnen geven, maar eigenlijk zijn dat geen legitieme verklaringen; je moet 'gewoon' Thuis je Voordeel pakken, en dus je Beste Basketball spelen...en dat gebeurt dus 'gewoon' te weinig...

Een(1) factor wil ik nog even stevig benadrukken: een deel van het Thuisvoordeel is normaliter het resultaat van de onvoorwaardelijke en luide steun van het Thuispubliek. Ik ga niet zeggen dat wij het enige land zijn waar het er op dit punt toch een beetje aan schort - want dat is gewoon niet zo. Maar het is ook zeker niet zo, dat 'Onze Jongens' er op voorhand op kunnen rekenen dat het publiek juist dan wanneer het het meeste telt -aan het begin, en wanneer het eventjes wat minder gaat- het publiek hen zoveel (positieve) energie geeft, en het voor de tegenstander zo moeilijk maakt dat daar toch wat knieën en handjes gaan beven. Het is dus niet op zeker zo, dat het publiek echt altijd -wanneer nodig- de Zesde Man is...en dan heb ik het nog niet eens over de invloed die een Thuis-heksenketel -in voor de Thuisploeg positieve zin!- kan hebben op de scheidsrechters - dat zijn ten slotte ook gewoon maar mensen...

Goed, ga ik het nu nog even over Nederlandse Clubs in het Internationale Basketball hebben, dit zijn tenslotte -hopelijk!- de twee weken waarin Donar Groningen een volgende stap vooruit op het Europese Toneel gaan maken!

Het enige Clubteam dat dit -en vorig- seizoen Internationaal participeert is Donar Groningen. En dat is nou juist de enige Nederlandse Club die -Thuis- veelal kan rekenen op die onvoorwaardelijke massale steun van zijn publiek. Dan zal die club toch zeker wel de uitzondering vormen in het Nederlandse Basketball?!?

Nou...nee;
Nee!

Ten eerste liep het Groningse Publiek tot voor kort nauwelijks warm voor Europese Wedstrijden; het kwam voor dat er -midweeks- een Fantastische Internationale Tegenstander op bezoek kwam -met een budget dat dat van de hele DBL benaderde, of zelfs overtrof- en dat er bij dat prachtige affiche   1.500 M/V Publiek zat -voor een deel nog morrend ook; want die mensen vonden het geld dat Europa kostte weggegooid was, en dat de club dat geld beter had kunnen steken in een sterker team met het ook op het Nationale Kampioenschap (sic!)...- en dat enkele dagen later de zaal -zo goed als- Uitverkocht was voor een wedstrijd tegen bijvoorbeeld Rotterdam of Weert...

En nu begint er zich in de prestaties van Donar Groningen ook al een beetje dat 'Thuis-vs-Uit-fenomeen' af te tekenen; ik zag het vorig seizoen -tegen bijvoorbeeld Krasnoyark- en ook nu, na twee officiële wedstrijden in het nog o-zo jonge Seizoen 2017-2018, is het alweer raak; Donar leek kansloos na een twee-punten-nederlaag Thuis tegen Vytaustas, en zette die misstap ongekend fors recht in Litouwen.


Is/was Donar het enige voorbeeld van die 'Thuis-/Uit-Bug'?

Nee hoor, ook het vorige Nederlandse Clubteam dat er in Nederland met kop en schouders bovenuit stak -ABC Amsterdam, onder diverse sponsorvlaggen als Demon, MyGuide, en EclipseJet- had latent wel een enorme aanhang, alleen zag je die pas massaal in de Thuiszaal verschijnen als 'de Poet'; c.q. de Winst in de vorm van een Kampioenschap of Super-prestatie Internationaal, zo goed als zeker binnen was...in een Wedstrijd-7 om de Nederlandse Kroon, of een Halve Finale in een Europese Beker bijvoorbeeld. De meeste Grote-/Belangrijke- Thuis-wedstrijden werden gespeeld in de toch al heel erg moeilijk sfeervol te maken, halflege -of nog erger; drie-kwart(o.i.d.)-lege Sport Hallen Zuid. En zeker die club heeft een imponerende lijst aan Grote/Onverwachte Uitzeges opgebouwd; vaak in situaties waarin geen Amsterdammer -zelfs ik vaak niet- meer een stuiver voor hun kansen gaf...

Er zijn vast -met wat speurwerk- nog (veel?) meer voorbeelden van Nederlandse Basketball-clubs&dit vreemde fenomeen te vinden in de Geschiedenis van het vaderlandse basketball.
Misschien wil Basketball-Historicus Jacob Bergsma daar eens zijn licht over laten schijnen?

In ieder geval -ik blijf op hetzelfde vel tamboereren; desnoods tot ik een ons weeg (als het moet en voor mij mogelijk is)!

Aanstaande Zondag om 18:00h hebben alle Groningse Basketball-Liefhebbers -maar natuurlijk ook alle Echte Nederlandse Basketball-Liefhebbers van elders in het land- een nieuwe kans om hun ploeg een stap verder te supporten; een stap verder dan het ooit Europees is gekomen: in de Laatste Play-In-ronde van de Fiba Champions League. Als het team zich dan ook Thuis & Uit 'gewoon' manifesteert, en het Deense Bakken Bears uit die Play-In knikkert, dan is de beloning groot!

Want dan komt volgende week het Spaanse Estudiantes op bezoek, en biedt aldus Fans en Donar de kans echt boven zichzelf uit te stijgen...want -ik zeg het u- ook tegen die tegenstander heeft Donar Groningen -normaal gesproken- best een kans(-je)..!

Wie laat er nu zo'n unieke kans lopen?

Ik reken -in ieder geval hoop ik- op een volle MartinePlaza, als het even kan zal ik er ook weer bij zijn om e.e.a. met eigen oog te aanschouwen...


AART DEKKER

Kaarten voor Donar Groningen vs. Bakken Bears(DNK) a.s. Zondag 18h:   ---  Hier  --- Bestellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten