maandag 7 augustus 2017

UIT DE OUDE DOOS(2015) / TON BOOT / AMSTERDAM: Amsterdammer Ton Boot Geëerd met 'Frans Banninck Cocqpenning' door de Gemeente Amsterdam

Oud-Amsterdammer, Oud-Speler, Oud-International en Oud-Coach Ton Boot kreeg een prijs die niet vaak wordt uitgedeeld - de 'Frans Banninck Cocq-penning' - van de Gemeente Amsterdam.

Cijfermatig, maar ook wat betreft heroïsche Play-Offs-series - en natuurlijk nog vele denkbare andere categorieën - is er weinig kruit tegen Ton Boots lijst prestaties gewassen. Dat is o.a. te zien op de opsomming van de meest primaire Winnaarsfeiten op Wikipedia   ---  Hier  ---
Wat overigens weer niet hetzelfde is als 'de Beste Coach in Nederland op alle fronten', maar dat is hier niet relevant; Ton Boot krijgt een voorname Prijs van de Stad die hem voortbracht, en waar hij in verschillende periodes triomfen vierde, en die komt hem toe! Dus Ton Boot; zeer zeker een van de Toppers in het Nederlandse Basketball..!

Op diverse plekken werd dit feit gememoreerd:Mart Smeets bij Studio Sport - een Mini-Documentaire van 17 minuten - ter gelegenheid van deze uitreiking:


Ton Boot, wars van schouderklopjes


Link: Ton Boot; 'wars van schouderklopjes'

Ton Boot is een grootheid in het Nederlandse basketbal. De voormalig basketbalinternational werd vooral bekend als coach. Hij veroverde maar liefst veertien landstitels, met vijf verschillende clubs.
Deze week ontving Boot de prestigieuze Frans Banninck Cocq-penning van de stad Amsterdam, waar hij met zijn sport begon, voor zijn grote verdiensten in de basketbalsport.
Mart Smeets maakte het portret 'Wars van schouderklopjes' van Boot; een ex-sporter die zichzelf behoorlijk asociaal noemt.Bron: TopSport Amsterdam

Ton Boot ontvangt Amsterdamse Frans Banninck Cocqpenning
De Amsterdamse wethouder sport Eric van der Burg heeft vandaag basketballicoon Ton Boot geëerd met een hoge Amsterdamse onderscheiding. Boot kreeg in de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan de Frans Banninck Cocq penning uitgereikt voor zijn grote verdiensten in het Nederlands basketball. Het eerbetoon was aangevraagd door een keur van ex-basketballinternationals, die ook bij de plechtigheid aanwezig waren.
Ton Boot viert op 16 oktober van dit jaar zijn 75ste verjaardag. Het Amsterdamse eerbetoon mag dan ook worden gezien als een oeuvreprijs. Boot werd in zijn lange loopbaan 19 keer landskampioen (vijf keer als speler, 14 keer als coach) en geldt als een autoriteit op het gebied van coaching en groepsprocessen. De Volkskrant riep hem in 2000 uit tot ‘Coach van de Eeuw’. Bij de basketballers werd Boot zeven keer uitgeroepen tot ‘Coach van het jaar’. Die titel viel hem in 2004 ook ten deel namens NOC*NSF. Boot is de enige Nederlandse coach die met een Nederlandse club doordrong tot de finale van een Europacuptoernooi.

De Frans Banninck Cocq penning wordt sinds 1996 door de stad Amsterdam uitgereikt aan personen die zich gedurende minimaal tien jaar zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de hoofdstad. De penning ontleent zijn naam aan de burgemeester van Amsterdam uit de zeventiende eeuw, die met een rode sjerp door Rembrandt op De Nachtwacht middenin de spotlights is geplaatst.
Recent werd de Frans Bannick Cocq penning uitgereikt aan komiek André van Duin ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum. Het eerbetoon viel eerder onder anderen ten deel aan Ajax-coach Frank de Boer en volleybal-international Richard Schuil, aan kleinkunstartiesten Herman van Veen, Frank Sanders en Willeke Alberti, aan taalvirtuoos Heinz Polzer (Drs. P.), aan acteur Jeroen Krabbé en aan politicus Frank de Grave.
De ex-internationals en generatiegenoten van Ton Boot – voor de gelegenheid onder aanvoering van sportjournalist Mart Smeets en voormalig Ajax-directeur Frank Kales – hadden de gemeente Amsterdam gevraagd Boot te huldigen ‘voor een sportleven lang vol unieke prestaties en voor zijn belangwekkende rol in de ontwikkeling en promotie van de basketballsport, in Nederland in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder.’
Daarbij speelt ook de rol van ambassadeur die Ton Boot recentelijk rond de wederopstanding van het Nederlands mannen basketballteam op zich heeft genomen. De aanvragers van de onderscheiding, Mart Smeets en Frank Kales, vervullen beiden ook een ambassadeursrol voor de Orange Lions, zoals het nationale team is gedoopt.

Uit: Het Parool, 22 mei 2015

Ton Boot, 'mister basketbal', ontvangt Amsterdamse erepenning

22-05-15   12:59 uur  - Bron: Het Parool
Basketbalcoach Ton Boot in 2004, met de beker, op de schouders van zijn toenmalige ploeg MPC Capitals uit Groningen. © anp
Ton Boot heeft gisteren uit handen van loco-burgemeester en sportwethouder Eric van der Burg de Frans Banninck Cocq-penning uitgereikt gekregen, voor mensen die Amsterdam 'op de kaart' hebben gezet.
Ik was als coach asociaal, soms ging ik te ver
Boot schuift aan in een select rijtje, met onder anderen André van Duin, Jeroen Krabbé, Herman van Veen, Willeke Alberti, en uit de sport tot dusver slechts Frank de Boer en Richard Schuil.

Een groep oud-basketbalinternationals (pakweg vier generaties) wilde Boot, die dit jaar 75 wordt, op deze wijze eren met een officiële oeuvreprijs: Boot als boegbeeld van de basketbalsport. Bij de nationale bond heeft kennelijk nooit een bestuurder aan zo'n hulde durven denken.

Amsterdam is de bakermat van het basketbal in Nederland, gymleraar Boot was de pionier. Hij was als speler (DED, Wolves, Blue Stars, EBBC) een guard, de man die de lijnen uitzet en scoort. Hij deed het als trainer (met Nashua Den Bosch, Parker Leiden, Commodore Den Helder, Sunair Oostende en Ricoh Amsterdam) niet anders: 14 keer kampioen, 7 keer coach van het jaar.

Geëmotioneerd
Van der Burg roemde Boots vermogen de ultieme consequentie te trekken uit het bedrijven van topsport. Boot vroeg dan toch de microfoon. Hij raakte heel even geëmotioneerd, zoals al die oud-spelers hem nooit hadden gezien. 'Ik hoor nu dat ik word gewaardeerd om wie ik ben. Ik ben niet antisociaal, maar was als coach asociaal, soms ging ik te ver. Ik had al afscheid genomen van het basketbal, omdat er geen enkel perspectief meer was. Jullie hebben mij weer enthousiast gemaakt.'

Boot wordt adviseur van een keur van oud-internationals die van de bond de vrije hand heeft gekregen het basketbal weer smoel te geven, op een niveau dat ooit door Boot werd aangereikt en nadien is verkwanseld.
(Door: Harry ten Asbroek)


Meer Links:

www.oranjebasketball.com

Op Basketballleague.nl een uitgebreid artikel met wapenfeiten van Ton Boot --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten