maandag 7 augustus 2017

KLIMAAT WETENSCHAP: Opwarming van het klimaat en de Daardoor Veroorzaakte Toename van Bosbranden

Geweldig in beeld gebracht wat klimaatopwarming is, hoe het komt, en nog veel meer:

http://nos.nl/uitzending/10711-uitzending.html
(start op 21min:45sec)


http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2071715-de-missie-van-lancaster-co2-neutraal-worden.html?title=de-missie-van-lancaster-co2-neutraal-worden


http://nos.nl/artikel/2072515-noordpoolijs-is-in-25-jaar-veel-dunner-geworden.html


Natuurbrandenseizoen wordt steeds langer

Bosbrand die nu woedt in Californië.(Nrc.nl)



Steeds meer plekken op aarde worden gevoelig voor natuurbranden. Dat blijkt uit analyse van 35 jaar branden in bossen en graslanden.
Klimaat
Marcel aan de Brugh | NRC, 20150718, pagina 8 - 9
Ze zijn er vaker, ze duren langer en ze komen op steeds meer plaatsen voor. Dat is de trend voor natuurbranden. Amerikaanse en Australische klimaatwetenschappers hebben het gemeten voor de periode 1973-2013 (Nature Communications, 14 juli).
Natuurbranden richten jaarlijks voor vele miljarden dollars schade aan in bijvoorbeeld Australië en de VS. Beter begrip van dit fenomeen moet leiden tot betere controle, schrijven de onderzoekers in hun artikel.
Natuurbranden vereisen omstandigheden waarin brandstof (begroeiing) wordt blootgesteld aan heet en droog weer, gecombineerd met veel wind. Verwacht wordt dat deze omstandigheden zich vaker zullen voordoen, aangezien de gemiddelde temperatuur wereldwijd stijgt, net als het gemiddeld aantal extreem hete dagen, en het gemiddeld aantal regenvrije dagen. Bovendien komt er bij een toename van de branden extra CO2 in de atmosfeer, wat voor een positieve terugkoppeling kan zorgen.
In hun artikel analyseren de onderzoekers waar die voorwaarden voor natuurbranden zich de afgelopen 35 jaar hebben voorgedaan, op basis van een Amerikaanse en Europese meteorologische databank die meerdere malen per dag gegevens verzamelt.
Daaruit blijkt dat het seizoen voor natuurbranden in een kwart van het totale mondiale, begroeide landoppervlak is opgerekt. Het duidelijkst deed deze trend zich voor in de tropische en subtropische graslanden, savannes en struiklandschappen.
Op een wereldkaart in het artikel licht Brazilië felrood (de sterkste stijging) op, net als het zuidwesten van de VS, het noordwesten van Mexico, Oost-Afrika, en grote delen van het Midden-Oosten.
Verder blijken de geschikte randvoorwaarden voor natuurbranden zich op steeds meer plekken voor te doen: dit areaal is de afgelopen 35 jaar verdubbeld. Behalve de eerder genoemde gebieden, gaat het in dit geval ook om bijvoorbeeld Alaska, Mongolië en Oost-China. Ook de frequentie van het aantal branden neemt over grote gebieden toe. In de VS bijvoorbeeld is dat het sterkst in de naaldbossen van de noordelijke Rocky Mountains. Voor Europa gaat het om de Mediterrane bossen en struiklandschappen.
Opvallend is dat de onderzoekers geen trend vonden voor Australië als geheel, hoewel lokaal het seizoen voor natuurbranden her en der duidelijk is verlengd. Juist Australië kwam de afgelopen jaren veel in het nieuws in verband met verzengende branden. Twee jaar geleden gingen foto’s van een gezin dat het water in was gevlucht tegen een geel-oranje achtergrond, de hele wereld over. Dat er toch geen trend was te ontdekken, wijten de klimaatwetenschappers aan de afwisseling van jaren met zacht en met extreem weer.
De onderzoekers maken overigens geen onderscheid tussen branden die voortkomen uit klimaatverandering, natuurlijke oorzaken (bliksem bijvoorbeeld) of menselijk handelen. In Brazilië bijvoorbeeld speelt veranderd landgebruik – het platbranden van bossen om er landbouwgrond van te maken – een rol in de toename van het aantal branden. Dit onderscheid willen ze later alsnog maken.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag, 18 juli 2015, pagina 8 - 9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten