vrijdag 25 augustus 2017

GOED VOORBEELD VOOR: ONZE OVERHEID/POLITIEK: Estland met zijn E-Overheid, Schept wellicht Eigen Cryptomunt

Estland -een van de Baltische Staten die zich tegen 1992 losmaakte van de omgevallen Sovjet-Unie- is een klein land, niet zozeer wat betreft Oppervlakte -die is met 45.339 km² (4,6% water) tegenover Nederland met 41.543 km² (ruim 18% water) zelfs groter dan ons eigen land- maar wel wat betreft Bevolking -1.258.545 (2016)(27,8/km² (2016)), tegenover Nederland 17.016.967 (2016)(409,6/km² (2016)) in zowel absolute als in relatieve zin klein- en vooral wat betreft Economie -BNP $ 22.7 miljard(2016) tegenover Nederland $880,4 miljard(2014)- (de gegevens komen van Wikipedia.org).

Daarnaast is het een jonge Natie die zichzelf sinds het vallen van de Muur helemaal opnieuw heeft moeten uitvinden, met alle complicaties waarmee het ook te maken had; bijvoorbeeld een groot aandeel aan Russen in de bevolking, die lang niet allemaal blij waren met het feit dat ze ineens niet meer bij het door Russen gedomineerde Sovjet-rijk hoorden, maar een minderheid waren geworden in een land dat liefst niet zoveel meer met Rusland te maken wilden hebben, en zich veel meer ging richten op Europa.

Door mijn verleden als scout en door mijn vriendschap met mijn oude coach Maarten van Gent -die al voor het vallen van de Muur in Estland woonde, en dat nog steeds doet- is Estland een van de landen waar ik best vaak ben geweest, en die ik wat intensiever volg dan veel andere landen. Ik denk dat de Nederlandse Overheid er goed aan zou doen om dat relatief kleine landje -en de politieke en bestuurlijke keuzes die daar werden en worden gemaakt- goed te bestuderen; want in de korte tijd sinds 1992 is Estland ons in een aantal opzichten al voorbij gestoken, en heeft het sommige problemen -zoals bijvoorbeeld de financiële crisissen die sinds 2009 er in Nederland zwaar hebben ingehakt- domweg beter opgelost dan Nederland.

Aanleiding voor deze korte post over Estland is het onderstaande bericht.


Overgenomen van de dagelijkse email van BusinessInsider.nl; de belangrijkste dingen die je moet weten (vandaag).

brexit groot brittannie bedrijven estland digitaal burgerschap e-stonia

Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Dat Estland vooroploopt qua digitale ontwikkelingen is bekend. In de Baltische staat kun je stemmen via internet of digitaal staatsburger worden. Nu overweegt Estland een nieuw initiatief: een eigen cryptomunt. De Estcoin maakt het mogelijk om te investeren in de digitale ontwikkelingen van het land. Op termijn moet de munt een alternatief zijn voor de euro. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin is enthousiast en adviseert de Estse overheid.

***
Nog een artikel over dit onderwerp:  'facto.nl/e-overheid-estland/'

Heel veel meer:   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten