woensdag 30 augustus 2017

COLUMNIST AART DEKKER / DBL / ORANJE BASKETBALL/ CREATIEF OMGAAN MET SUCCES ORANJE BASKETBALL - 3X3 - EX-INTERNATIONALS - ROLLERS: 'Kruisbestuiving & Momentum/Buzz Creeren en Vasthouden & Goed Neerzetten Talent-Ontwikkeling Mannen'

Basketball in Nederland is -nog steeds- een Kleine Sport.
Daarover zullen weinig mensen het oneens zijn.

En toch...

Is een sport 'Klein', als je na een paar jaar serieus meedoen aan 3X3, Medailles wint op Internationale Toernooien?

Is een sport 'Klein', als je voor het eerst een echt Groot Internationaal Evenement neerzet op het Museumplein in Amsterdam, als eerste Internationaal flinke Toegangsprijzen hanteert -zelfs min of meer tegen de zin van de organiserende instantie Fiba in, en vervolgens twee dagen uitverkoopt met 2.000 man publiek?

Is een sport 'Klein', als de Hype van 'het Nieuwe' -3X3 werd Olympisch!- en het Succes -de Medailleplaatsen van verschillende Oranje Basketball 3X3 Teams bij Mannen, Vrouwen en Jeugd(MU18)- door het NOS-Journaal, een flink deel van een dag elk uur 4x een aankondigingsclip wordt uitgezonden?

Is een sport 'Klein', als een flink deel van het Nederlandse Sportpubliek op een of andere wijze -het kan niet liggen aan uitgebreide aandacht in de Landelijke Media; die was namelijk fragmentarisch en zeker niet 'dekkend'- er toch weet van heeft dat de Oranje Basketball Mannen in een vol, maar piepklein zaaltje eerst tegenvalt tegen Albanië, en vervolgens nog harder tegenvalt tegen Oostenrijk, om een door velen vanaf dat moment 'Onmogelijke Missie' alsnog succesvol weten af te sluiten met een ongekende uithaal in en tegen Albanië?

Is een sport 'Klein', als een Orange Angels Team wel ook dat piepkleine zaaltje in Amsterdam vol weet te krijgen als er 'Wedstrijden om het Echie' worden gespeeld, maar de Landelijke Media daar nauwelijks aandacht voor hebben, en dus al helemaal niet als diezelfde Vrouwen heel aardige resultaten boeken tegen sterke Internationale Oefenpartners?

Is een sport 'Klein', als een MU16 Orange Lions Team Promoveert naar de A-Divisie, en dit doet door pas later in de Finale het hoofd te moeten buigen tegen...Griekenland? En verder dus ruimschoots ongeslagen bleef..!

Is een sport 'Klein', als je Nationale Wheelchair Teams -in een land met maar 17 Miljoen inwoners, en zonder echte oorloginspanningen- jaar in, jaar uit meespeelt in de Top van wat met afstand de Populairste Paralympische (Team) Sport is?

De vragen stellen is ze beantwoorden: "Nee, dan ben je niet echt 'Klein'"!

Maar tegelijk ook weer wel...er is namelijk nog wel heel veel werk aan de winkel om 'Echt Groot' te worden... Bovengenoemde lichtpunten moeten geen incidentele vonkjes blijken te zijn (geweest); het moeten mettertijd stevige schijnwerpers worden, die dat mooie fluoriserende Oranje laten stralen in de Internationale Basketball-Wereld en in de 'Main-stream Nederlandse Topsport'.

Op de middellange, en langere termijn moet niemand in Nederland meer om de Wereldsport Basketball heen kunnen. En niet doordat er altijd wel wat aandacht is voor bijvoorbeeld NBA-Basketball...Nee: omdat het Nederlandse Basketball en Nederlandse Spelers, Coaches, Clubs en Nationale Teams dusdanig aan de weg timmeren dat in sport geintresseerde(n) -mensen en instanties- er gewoonweg niet langer meer omheen kunnen!

Het blijkt namelijk nog steeds erg lastig om substantieel Sponsoring voor al die programma's te vinden -zelfs voor het recent dus relatief best succesvolle Orange Lions Programma.

En NOC*NSF (en -indirect- de Landelijke Overheid) komt dan nu wel over de brug met geld van een CTO Mannen, maar steekt nog steeds geen cent in het Vlaggeschip van Oranje Basketball -diezelfde Mannen-...en de NBB trouwens ook nog steeds veel te weinig; ennuhh 'de NBB, dat zijn wij allemaal Samen!'

ZiggoSport investeert dan wel stevig in Basketball Uitzendingen, maar de kijkcijfers schijnen nog steeds niet over te houden; en die aandacht in de Landelijke Media -dat nog steeds haperende Vliegwiel- is toch wel cruciaal om wel op alle relevante fronten te gaan scoren.

Ik denk dan -niet uitputtend- aan:
- Ledenwerving (vooral het aanzuigen van de Echt Grote Talenten op zo jong mogelijke leeftijd,
- maar zeker ook aan Groei aan de Basis en in de Breedte),
- weer Structureel Aandacht in alle Relevante Media,
- en aan Kwalitatieve en Getalsmatige Groei in de Hoogste Competities Mannen, Vrouwen en Jeugd -- (ik denk dan dus aan bijvoorbeeld: Groei in Aantallen Deelnemende Clubs,
-- aan een Verbreding van de 'Topsport' -meer Full-Professionele Clubs, maar ook meer Semi-Professionele Clubs en Serieuze Amateur Clubs, en dus een Top de bestaat uit meer dan alleen een karig bezette 'League' met te grote onderlinge krachtverschillen;
---dus bijvoorbeeld aan een Promotie-Divisie waar ook echt Clubs in spelen die willen Promoveren en waarvoor geldt dat de Top van die Divisie er ook echt de arbeid is steekt om die titel waar te maken; op het veld, maar zeker ook Organisatorisch er omheen!
- en ik denk zeker ook aan een groter aantal gegadigden voor het Deelnemen aan Internationale Club-Competities,
- en -Last but Not Least- aan: Volle Zalen; niet alleen bij die paar Kanshebbers op het Nationale Kampioenschap, maar 'All Over the Board' -bij alle DBL-Cluns, VBL-Clubs, maar ook bij die competities eronder (Promotie-Divisie, Eerste Divisie, etc.)...
- En daar bovenop ik wil ook nog even noemen, dat iedere zichzelf respecterende club op die Top- en Subtop-niveaus, een respectabele rol dient te spelen in het Werven, Opleiden in in laten stromen -dus Ervaring op laten doen!- van Talenten.
De vorm waarin dit alles geschiedt staat wat mij betreft open voor discussie, maar er moet op al die gebieden wel wat gaan gebeuren!


Nogmaals: een en ander is zeker niet uitputtend bedoeld, maar er spreekt wel een richting uit...

We Moeten Vooruit! 
Het Nederlandse Basketball moet Groter, Sterker, Beter en Completer worden!

En die beweging is dan weer alleen maar mogelijk, als 'Alle Ogen Gericht gaan worden op Kwatta!'
In een woord samengevat: 'Samenwerken'! En dat mag allemaal best in 'Eenheid in Verscheidenheid', maar het lukt zeker niet in een Basketball-Wereldje waarin 'iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten' en waarin het Verleden, de Frustratie en de Kinne-sinne hoogtij vieren...!

Vooral 'de Oude Garde' wil nog weleens 'zwelgen' in het Roemruchte Verleden, en in alles wat de afgelopen decennia fout ging en de gevolgen die dat heeft gehad. De frustratie, de littekens en rauwe plekken die die Oude Garde daarbij heeft opgelopen, borrelt te vaak weer her en der op.

Dus 'Oude Garde': gooi dat negatieve verleden van je af, of trek je een beetje terug en laat het aan de Nieuwe Garde over om het stokje van je over te nemen!
Gooi geen dempende deken meer over die lichtpunten heen. Bijvoorbeeld door niet meer te roepen: "...dat het allemaal toch niet kan, dat het allemaal nog steeds niks voorstelt, en dat Jantje, of Pietje, of  Marietje toch zeker niet in staat is om..." Of woorden van gelijke strekking...

Word Positief -als je dat nog niet bent- en Geloof er in Dat het Allemaal Wel Kan!
Kijk desnoods eens een tijdje door een '(te) Roze Bril', zelfs als je er eigenlijk nog niet in kunt geloven, en ga zeker niet zeiken dat een ander dat doet...zelfs niet als je zeker meent te weten dat die Chronisch Optimistische Enkelingen het helemaal fout zien; geef het Nederlandse Basketball -en daarmee in ieder geval de Jeugd, maar ook Jezelf!- de Kans!!

Goed, dan nu nog wat voorbeelden van ideetjes die volgens mij ontzettend eenvoudig toe te passen zijn, en daarbij beperk ik mezelf tot de DBL en VBL, en eventueel ook nog het naaste hoogste niveau -de Promotie-Divisies en de Eredivisies Jeugd- maar niemand en niets staat clubs op lagere niveaus in de weg om ze ook te gebruiken!

-we hebben dus meerdere succesvolle 3X3 Oranje Teams, daarnaast ook zeker nog wat succesvolle 3X3-teams van spelers die zich op die tak van de Basketball-sport specialiseren. Haal die teams naar de zaken waar onze Top Regulier Competitie speelt. Doe dat in de vorm van Demonstratie-wedstrijden, maak flink publiciteit, en betrek er ook Jeugd bij, en/of eventueel Scholen of andere organisatorische verbanden, korte toernooitjes met finales rond reguliere competitiewedstrijden.
Deze Teams hebben eigen volgers; door zo'n Team binnen te halen trek je waarschijnlijk ook weer wat extra nieuw publiek naar binnen.

-doe datzelfde met onze Top-Rolstoel-Teams en/of Spelers.

-en doe het met Ex-Internationals en/of andere voormalige Top-Spelers,-Speelsters en -Coaches.
Ik hoop binnenkort zelf ook met iemand als Henk Pieterse en andere 'Good Old Cracks' op dat gebied ook iets te lanceren. Maak er 'Een Show' van; we leven tegenwoordig in een Samenleving en Economie van Belevenissen! Het 'gewone' is niet meer genoeg om nieuwe klanten te trekken!

Dit zijn wat voorbeelden van 'Kruisbestuiving die alleen maar Winnaars op kunnen leveren.

Wees dus creatiever dan je ooit bent geweest! Creëer 'Buzz'!

Ik heb in mijn verleden als organisator en initiator geleerd dat 'Alles waar je Aandacht aan Geeft -en Blijft Geven!- gaat Groeien en (uiteindelijk) Bloeien!'

Natuurlijk mislukt er weleens een Initiatief.
Dat is helemaal niet erg, mits je ervan leert, en door blijft gaan!

En Werk Samen!
Niemand kan het in zijn eentje; Samen sta je zoveel Sterker!

Geef anderen ook de Eer/Waardering die ze verdienen.
Er is een wereld van verschil tussen een 'hoger spelende clubs die een talent bij een kleinere club weghaalt onder het mom van "Je moet daar echt weg hoor; anders komt er niets van je talent terecht!" En dat dan achter de rug van de betrokkenen bij die kleinere club om doet.
Of juist wanneer een talent(-je) in goed overleg de overstap maakt waarbij die kleinere club ook echt de waardering voelt voor de rol die zij spelen, en waarbij die grotere club ook eens wat terug geeft aan die kleinere club!
Soms zijn kleine gebaren -en ook weer die serieuze Aandacht- Goud waard!

Er staat het hele Nederlandse Basketball een forse klus te wachten: dit seizoen moet het Mannen-CTO op poten worden gezet; maar daarmee ook het hele Gebouw van Talent-Ontwikkeling voor het Nederlandse Mannen-Basketball. Daarbij is zowat ieders bijdrage en meedenken nodig. Laten we dat Samen en Goed doen, en de ervaringen opgedaan bij dat traject bij de Vrouwen serieus meenemen!

Goed, ik ga het hier -voor nu- maar eens bij laten; we staan aan het begin van een nieuw seizoen.
Als er her en der wat mensen zijn die iets uit dit verhaal oppakken en in praktijk brengen, dan is het de moeite van het schrijven meer dan waard geweest...

Ik zou het zeer op prijs stellen als er serieus op deze Column zou worden gereageerd; ook door mensen die dat normaal nooit doen, maar waarvan ik weet -wellicht, waarschijnlijk zijn er zelfs nog veel meer mensen waarvan ik dat niet weet!- dat ze wel degelijk constructie gedachten en ideeën hebben op dit gebied. Ik kan mij niet voorstellen dat die bijdragen de komende tijd niet opgepakt, en serieus bekeken zullen worden door de mensen die deze taak op hun bordje hebben liggen!

Dus: Reageren?

GRAAG! Het heeft echt zin!


AART DEKKER 

Alle gebruikte cartoon komen van 'Dreamstime.com/'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten