vrijdag 25 augustus 2017

LEESSUGGESTIE DE GROENE / TIJDGEEST / DOEMDENKEN TOEKOMST WERELD: 'Essay Apocalypse When? - Wijs is hij die somber is'

Een beetje 'zendeling' kan ik op zijn tijd best zijn...allereerst natuurlijk als het gaat om het Nederlandse Basketball, maar ik mag ook graag mensen aanraden een boek, magazine of een artikel te lezen, een film te bekijken of muziek te beluisteren..! Jammer dat de tijd zo kort is...

Ik heb het gevoel dat er in deze drukke en woelige tijden te weinig mensen zijn die nog de diepte in (kunnen; tijdgebrek?) ingaan. De Media spelen op die korte attentieboog in; alles moet steeds maar korter, puntiger en sensationeler, en dat lijkt me geen goede ontwikkeling!

Een Weekblad onttrekt zich aan deze tendens, en groeit nog tegen alle trends in ook(!):

De Groene Amsterdammer is het oudste opinieweekblad van Nederland, sinds 1877 onafhankelijk baken van de vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur.

Dus wil ik regelmatig via mijn Blog degenen die wel openstaan voor Diepgang, Onderzoek en Bezinning een suggestie doen voor het lezen van -iets uit- 'de Groene'.

Zoals bijvoorbeeld dit (een fragment): Apocalypse when?

Wijs is hij die somber is

Large augsburger wunderzeichenbuch   folio 144  himmelsfeuer u%cc%88ber augsburg 1542
Augsburger Wunderzeichenbuch, 1542, Himmelsfeuer über Augsburg
Gaat onze wereld ten onder in 2025? In 2100? Of dit jaar al, gezien de apentaal van Trump en Kim Jong-un? Het doemdenken houdt aan. Dat is maar goed ook. Het houdt ons waakzaam.
De Apocalypse is nabij en boetepredikers stomen op. Als we het jaar 2100 halen, mogen we in onze handjes knijpen. Guy McPherson (1960) is zo’n boeteprediker. Juist op het moment dat ik aan dit stuk begin, post hij een nieuwe video op YouTube: Guy McPherson with Edge of Extinction: Am I an Optimist? Nee, dat is hij niet. Voor wie nooit eerder van McPherson hoorde: de man was hoogleraar ecologie aan de Universiteit van Arizona en muntte het begrip near-term extinction. Daarmee bedoelt hij dat we op het punt staan onszelf uit te roeien. Inmiddels heeft hij zich teruggetrokken in New Mexico waar hij zijn eigen energie opwekt en via permacultuur zijn eigen voedsel verbouwt.
De boodschap van zijn filmpje: uiterlijk in 2025 is het allemaal afgelopen. Dat alle 7,5 miljard mensen tegen die tijd het loodje leggen, staat wel vast. En voor alle duidelijkheid: McPherson verlángt niet naar het einde. Maar hij kan het ook niet mooier maken dan het is.
‘Op de eerste plaats wijs ik graag op de doorlopende gruwelijkheden van onze industriële maatschappij’, vertelt McPherson in de voice over. ‘Nooit eerder was het leven gewelddadiger dan nu.’ Onder zijn commentaar verschijnt een plaatje van een huilende Syrische moeder met haar omgekomen kinderen. ‘Als je familie bent van de miljoenen die jaarlijks sterven aan de door mensen veroorzaakte klimaatverandering, dan hoef ik je niet te overtuigen.’ Foto’s vol bloed, zwarte hongerige kindjes en militairen. ‘Als je familie bent van de miljoenen die jaarlijks sterven door de hand van Amerikaanse soldaten, ..........
.......
...

Lees het hele artikel uit de Groene Amsterdammer Editie-32   ---  Hier  ---


De hele Groene Amsterdammer - de Editie-33 van 2017 - vind je --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten