donderdag 31 augustus 2017

BASKETBALL BIJ DE BUREN BELGIE / EDDY CASTEELS OVER KANSEN EUROBASKET 2017 / HLN: Belgian Lions mikken op 1/8ste finale ondanks 'groep des doods'

Foto van de DBL-site
Morgen begint EuroBasket 2017 voor België. Kunnen de Belgium Lions -na een jaar na jaar gestage opmars- de volgende stap maken?

Daarvoor zou België deGroepsfase moeten overleven.

Coach Eddy Casteels over de kansen:


 
Onderstaand artikel van 'Het Laatste Nieuws' via 'Topics.nl' originele artikel  ---  Hier  --- meer Basketball van 'HLN'   ---  Hier  ---

Belgian Lions mikken op 1/8ste finale ondanks 'groep des doods'

EK BASKETBAL In Turkije, Finland, Roemenië en Israël • Van 31 augustus tot 17 september

Finland, Israël, Roemenië en Turkije: in die vier gastlanden start het EK basketbal. Met Spanje en Servië als grote titelfavoriet, met Pau Gasol (Spanje) en Kristaps Porzingis (Letland) als kandidaat-MVP en met de Belgian Lions jagend op een plek bij de top tien van Europa.
Top tien van Europa? Het blijft een hels klimparkoers dat deze Belgian Lions het voorbije decennium hebben afgelegd. Van de kelder naar de subtop. De ingrediënten zijn gekend: wat het team tekortkomt aan puur talent en centimeters, compenseert het met strijdlust en teamspirit. Geen offensieve vedette, geen dominante toren onder de korf - waar blijft Boukichou? Aanvallend blijven het driepuntshot en het uptempo-spel de belangrijkste troeven. Het maakt de Lions vaak onvoorspelbaar en verbluffend sterk, maar evenzeer kwetsbaar als het afstandshot faalt. Al jaren spelen deze Lions onder de slogan: verdediging is de beste aanval.
"We hebben geen NBA- of Euroleague-speler in onze rangen", erkent bondscoach Eddy Casteels, die met zijn Lions een vierde EK op rij aanvat. "Maar toch zijn we competitief. 'A pain in the ass', dat zullen we voor elke opponent zijn."

3 teams voor 1 plaats

Meteen na de loting werd deze groep D omgedoopt tot 'groep des doods'. Het zet de slaagkansen van de Lions onder zware druk. Servië is groepsfavoriet en speelt straks mee voor het podium. Letland - met Kristaps Porzingis (2m21), op zijn 21ste al een nieuw NBA-fenomeen - lijkt klaar voor het statuut van toernooirevelatie. En Turkije wordt gedragen door zijn fanatiek thuispubliek. Blijven over: Groot-Brittannië, Rusland en de Belgian Lions voor één ticket. De foutenmarge is dan ook klein voor Axel Hervelle en maats.
"Hoe zwaar deze concurrentie ook oogt, een plaats in die 1/8ste finale blijft onze ambitie. Overleven we de eerste ronde niet, het zou een ferme ontgoocheling zijn", zegt Hervelle.
Het zou in ieder geval een krachttoer zijn om zoals op de EK's 2013 en 2015 een plaats in de 1/8ste finales te bereiken. Hervelle voelt zich gesterkt door de voorbereiding. "Les exploits, uitschieters: dat hebben we nodig. De eerste wedstrijd (vrijdag, 13.15 uur) is meteen een sleutelmatch. Tegen Groot-Brittannië moeten we winnen. Daarna krijgen we vier kansen op een stunt om die noodzakelijke tweede en misschien wel derde zege binnen te halen. De voorbereiding wettigt onze ambities. We wonnen overtuigend in Duitsland, we stuntten in Spanje, we klopten Italië met 20 punten verschil en we deden Spanje een tweede maal twijfelen. Naar zulke uitschieters moeten we op dit EK op zoek."Geen opmerkingen:

Een reactie posten