zaterdag 10 juni 2017

3x3 BASKETBALL OLYMPISCH IN 2020!

3x3 Basketball toegevoegd aan Olympisch Programma

The Executive Board van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vrijdag 9 juni aangekondigd dat 3x3 Basketball onderdeel wordt van het Olympisch Basketballprogramma met ingang van Olympische Spelen van Tokyo 2020. Het Europees Kampioenschap van deze nieuwe olympische sport vindt dit jaar plaats in Amsterdam op het Museumplein van 7-9 juli.
Grootste stedelijke teamsport, onderdeel van de Urban Sports Week Amsterdam 
3x3 wordt algemeen beschouwd als de grootste stedelijke teamsport. De sport is eenvoudig te begrijpen en te spelen. Evenementen kunnen binnen worden georganiseerd, zoals in winkelcentra, buiten op traditionele basketballvelden of op iconische locaties zoals het Museumplein in Amsterdam. Dit alles in een efficiënt, compact en tijdelijk stadion. Met als doel het basketball direct naar de mensen te brengen in een stedelijke festivalatmosfeer.
FIBA secretaris-generaal en IOC-lid Patrick Baumann zegt: "Deze beslissing van het IOC is een enorme impuls voor FIBA om onze stedelijke discipline verder te ontwikkelen. Deze beslissing past perfect bij het concept van de stedelijke cluster, die voor Tokyo 2020 is voorgesteld. Even belangrijk voor ons is dat we als sport een nieuwe kans bieden op medailles in de Olympische Spelen. En het is geweldig dat alle basketballgemeenschappen en 3x3 spelers letterlijk van de straat kunnen doorgroeien naar deelname aan de Olympische Spelen. We zijn zeer dankbaar voor de IOC voor de beslissing van vandaag ", aldus Baumann.
Historische dag
Het toevoegen van deze nieuwe stedelijke basketballdiscipline aan het Olympische programma is een enorme stap voorwaarts voor de groei van de basketballsport en biedt een groot aantal kansen voor nieuwe landen en spelers. Op de Olympische Spelen is er plaats voor 64 3x3 basketballatleten (32 mannen en 32 vrouwen).
"Dit is een historische dag voor FIBA en 3x3", aldus Baumann. "Het is de erkenning van 10 jaar hard werken. We hebben de regels van 3x3 vernieuwd en verrijkt een uniek 3x3 digitaal platform en speler-rankingsysteem. Dat systeem brengt atleten en organisatoren bij elkaar in een wereldwijd netwerk van FIBA georganiseerde of geaccepteerde 3x3 evenementen.”
Nederland speelt een hoofdrol in de snel groeiende wereld van 3x3 basketball. Tijdens het recentelijke FIBA Mid-Term congres in Hong Kong werd de Nederlandse Basketball Bond onderscheiden met de Gold Certificate of Honor voor de opzienbarende vooruitgang die ons land in 3x3 boekt. Twee jaar geleden ontving de NBB al de FIBA Award voor Most Active Federation op het gebied van 3x3 basketball.
Elke Snijder, penningmeester bij de NBB en portefeuillehouder 3x3 basketball: “Dit is geweldig nieuws. De Olympische status van 3x3 basketball biedt allerlei kansen om de basketballsport nog verder te ontwikkelen in Nederland. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat we internationaal mee tellen, zowel in de breedte- als de topsport.”
"Dit is de beste erkenning die wij als pioniers kunnen krijgen en loon naar werken voor jaren intensief geloof in de kracht van deze sport.” Aldus 3x3 international Jesper Jobse die in 2016 een bronzen medaille won op het EK 3x3. “Daarnaast krijgen we nu de kans om de volgende stap in doorontwikkeling te maken zodat we kunnen laten zien dat we als Nederland straks in Tokyo een serieuze contender zijn. Wie had dat binnen een tak van basketbal ooit voor mogelijk gehouden!"
3x3 heeft olympisch DNA
3x3 heeft de Olympische Spelen in zijn DNA. In 2007 begon de FIBA met de lobby om de nieuwe sport toe te voegen aan de 2010 Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Singapore. Dit werd uiteindelijk het eerste officiële 3x3-evenement. Dit succes kreeg een vervolg op de YOG in Nanjing, China in 2014. Met de beslissing van vandaag wordt 3x3 de eerste nieuwe YOG-discipline die in het Olympisch programma wordt opgenomen.
Kansen voor kleine en grote landen
FIBA president Horacio Muratore zei: "De intensiteit en vaardigheid van het 3x3 Game is zodanig dat er geen dominante traditionele 3x3 landen zijn. Met andere woorden er zijn nieuwe basketballanden ontstaan sinds de eerste YOG-ervaring in 2010. Dit was ons hoofddoel in 2007. De beslissing biedt FIBA een vernieuwde, sterke stimulans om verder te gaan in deze richting en het spel van basketball te vergroten door nieuwe jonge geschoolde basketballtalenten in beide geslachten over de hele wereld aan ons te binden."
Het wedstrijdformaat, kwalificatiesysteem en de locatie van de 3x3-locatie in Tokyo worden later bekendgemaakt. Amsterdam is deze zomer gastheer van de FIBA 3x3 Europe Cup dat plaatsvindt van 7-9 juli op het Museumplein.
Meer weten over 3x3 basketball? Klik hier.
Bericht overgenomen van de NBB-Site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten