donderdag 22 juni 2017

JEUGD / BETAALBAAR WONEN / EVEN NADENKEN / SP-BELEID AMSTERDAM / PAROOL: 'Ook SP! - 'Trendbreuk: stad bouwt meer betaalbare huurwoningen'

Ook SP!!!

Van Parool.nl, originele bericht --- Hier ---
Trendbreuk: stad bouwt meer betaalbare huurwoningen
Voor sociale woningen geldt een maximale huur van 710 euro per maand. Ivens wil dat de middeldure huur uitkomt rond 850 euro.
Voor sociale woningen geldt een maximale huur van 710 euro per maand. Ivens wil dat de middeldure huur uitkomt rond 850 euro. © Charlotte OdijkAmsterdam gaat de komende jaren fors meer betaalbare huurwoningen bouwen.

Van de 50.000 nieuwe huizen die tot 2025 worden gebouwd, zijn er 40.000 bestemd voor lage - en middeninkomens, zo heeft het gemeentebestuur donderdagochtend bekendgemaakt.
Als we de prijzen aan de markt overlaten, is Amsterdam alleen nog bereikbaar voor mensen met geld
Wethouder Laurens Ivens (Wonen)
Voortaan valt 40 procent van de nieuw te bouwen huizen in de goedkope, sociale huur en nog eens veertig procent in de middeldure huur en koop. De overige 20 procent komt in het dure segment. 

Hiermee maakt Amsterdam een einde aan de verdeling die al jarenlang geldt voor nieuwbouw; 30 procent sociale huur, 70 procent marktpijzen. 

Betaalbare stad
Volgens SP-wethouder Laurens Ivens is de ingreep nodig om de stad betaalbaar te houden. "Als we de prijzen aan de markt overlaten, is Amsterdam alleen nog bereikbaar voor mensen met geld." 

Voor sociale woningen geldt een maximale huur van 710 euro per maand. Ivens wil dat de middeldure huur uitkomt rond 850 euro.  

Volgens hem bedraagt de huur in de vrije sector voor deze huizen al snel 1500 euro per maand. 

Voorrang
Amsterdam gaat ook onderzoeken of agenten, verplegers en onderwijzers voorrang kunnen krijgen voor middeldure huurhuizen. De stad kent een groot tekort aan deze arbeidskrachten, die teveel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis in de stad te kunnen kopen. 

De stad wil met omliggende gemeenten afspraken maken over regiobinding. Dit betekent dat de helft van de sociale huurwoningen alleen toegankelijk zijn voor mensen uit deze streek.
Cartoon overgenomen van 'welingelichtekringen.nl/'
Artikel overgenomen van 'Parool.nl', originele artikel   ---  Hier  ---, en meer over (wonen in Amsterdam) in het Parool   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten