zaterdag 17 juni 2017

SOCIAL MEDIA STORM OM FEB, DBL, MANNEN EREDIVISIE / NEW HEROES DEN BOSCH VS. FEB-BESTUUR: 'FEB-Bestuur treedt Af vanwege een Tweet van bob van Oosterhout & Nick Oudendag Tekent in Den Bosch en Verlaat Landstede Zwolle

Soms vraag je je weleens af:
"Hoe verloopt zo'n FEB-vergadering nu echt?"
'Sociale Media-storm' er zijn mensen die er -letterlijk- een moord voor plegen, er is een president'tje in het rijkste en machtigste landje van de wereld, die doet niet anders, totdat 'ie natuurlijk...nou ja; dat gaan we dus de komende jaren allemaal volgen...

Zo erg als op deze cartoon is het nog niet...
...hoop ik dan maar...
Maar in het Nederlandse Basketball is meestal stront aan de knikker als we zo'n 'stormpje in een glas water' losmaken, en...voor het Nederlandse Basketball kan wat elders een storm in een glas water is, nogal eens 'dikke shit' betekenen. Ik heb me er nog niet in verdiept, maar als de Nationale Media gaan berichten over de Nationale Mannen Competitie op het hoogste niveau -de DBL, of de organisatie erachter (FEB)- terwijl de competitie net is afgesloten, dan is er tenminste 'iets niet helemaal goed gegaan...

Van: ADSportwereld, originele post   ---  Hier  --- :

Eredivisiebestuur basketbal treedt af na Facebook-post

Een eredivisiebestuur dat voltallig aftreedt na een post op Facebook. Hoe 2017 wil je het hebben? Toch is dat precies wat er gebeurd is in de Dutch Basketball League (DBL), zoals de Nederlandse eredivisie basketbal sinds enige jaren in keurig Engels heet. 

Het sinds gisteren demissionaire DBL-bestuur is namelijk boos op Bob van Oosterhout, eigenaar van recordkampioen New Heroes Den Bosch.
Van Oosterhout bestond het om via Facebook informatie naar buiten te brengen uit de laatste ledenvergadering van de DBL. En dat had het DBL-bestuur nou net zelf willen doen.

Buitenlandse spelers

Waar het om gaat? De vraag of de acht clubs in de Nederlandse eredivisie volgend seizoen elk vier of vijf buitenlandse spelers in de gelederen mogen hebben. Vier, vinden de eredivisieclubs uit Amsterdam, Rotterdam, Leiden en Den Bosch.
Vijf, zeggen regerend landskampioen Donar Groningen en Aris Leeuwarden. De overige twee clubs, BS Weert en Landstede Zwolle, ontbraken bij de vergadering. De stemverhouding was daardoor 2-4 en omdat elke clubstem dubbelt telt 4-8.
Bob van Oosterhout (links) bij de presentatie van Nick Oudendag. Rechts op de foto Jos Frederiks, technische man van New Heroes.

DBL-bestuurders

Het stemrecht van de vijf DBL-bestuursleden moest de doorslag geven. Zij kozen stuk voor stuk voor een uitbreiding van vier naar vijf buitenlanders, waardoor het voorstel met 9 tegen 8 stemmen werd aangenomen.
Dat het afwezige Zwolle had laten weten tegen de uitbreiding te zijn werd niet in de besluitvorming meegenomen.

Faliekant tegen

De teleurgestelde Van Oosterhout meldde na de vergadering op Facebook dat zijn club New Heroes 'faliekant tegen' een uitbreiding van vier naar vijf buitenlanders is. ,,Omdat het Nederlandse basketbal hier in onze ogen totaal, maar dan ook totaal niet bij gebaat is", aldus de Bossche clubbestuurder.
Waarom Van Oosterhout de informatie zelf naar buiten bracht? ,,Omdat ik transparant ben, heel actief op social media en omdat al 35 mensen mij op Facebook gevraagd hadden hoe wij in deze kwestie stonden."
Bob van Oosterhout (l) met naast hem Nick Oudendag.
Wist hij dan niet dat de informatieverstrekking over deze kwestie volgens afspraken was voorbehouden aan het DBL-bestuur? ,,Nee, ik wist niet dat er hele protocollen bestonden. En daarbij, ik heb de uitslag van de stemming niet bekend gemaakt in mijn post."

Tactloos

In een officiële verklaring noemt het aftredende DBL-bestuur het optreden van Van Oosterhout 'tactloos, onprofessioneel en van geen respect getuigen voor het bestuur, de overige leden en de gemaakte onderlinge afspraken.'
Overigens zonder Van Oosterhout met name te noemen. Hij wordt aangeduid als 'bestuurder van een DBL-club'. Hem wordt een 'gebrek aan partnership en teamplay' verweten wat het de bestuursleden 'onmogelijk' maakt 'om nog goed en waardig te kunnen functioneren'.

Zwaar overtrokken

Van Oosterhout is zich nog altijd van geen kwaad bewust. ,,Het is zwaar overtrokken dat het DBL-bestuur dit aangrijpt om collectief af te treden. Dat is ook nooit mijn bedoeling geweest. Dit is heel slecht voor het Nederlandse basketbal."
Heeft hij zelf trek om eventueel zitting te nemen in een nieuw DBL-bestuur? ,,In het geheel niet. Ik ben erg begaan met het totale Nederlandse basketbal, maar alleen bestuurder van New Heroes."
Actiemoment tijdens Rotterdam - New Heroes Den Bosch. © foto: Carla Vos


Hier pakte een gepokte en gemazelde Sport-Marketing-man -Bob van Oosterhout van Tripple Double en New Heroes Den Bosch- dus'wat extra Media-aandacht'... En kon tevens de schijnwerper krijgen op de eerste aanwinst van de ooit Grote Basketball-club uit Den Bosch, die hij 'Great Again' wil maken...ik denk dat het hem gaat lukken, jij ook? Reageren? Graag! Nick Oudendag tekende namelijk deze week voor de Bossche Nieuwe Helden; een van de schaarse bewezen Eredivisie-waardige Lange Mannen verzilverde aldus zijn goede Come-Back-sezioen bij Landstede Zwolle...

En waar er een komt, is het meestal zo dat er elders een gaat...Landstede Zwolle raakte zijn Nederlandse Ankerman kwijt. Daar werd het nieuws op de volgende wijze gebracht: --- Hier ---


Leon Kersten -mijn trouwe lezers weten 'Ik vind hem een van de weinige goede, zo niet de enige professionele, Echte Basketball-Journalist van Nederland'- maakte een reconstructie van de FEB-Vergadering in kwestie:

De originele post vind je   ---  Hier  ---

of dus hier:CRISIS IN DE EREDIVISIE! RECONSTRUCTIE VAN EEN BELANGRIJKE FEB-VERGADERING.


Telefoon, mail, whatsapp, het leverde mij vanuit breed perspectief voldoende info op om te komen tot een reconstructie van een avond met behoorlijke invloed op de toekomst van het Nederlandse mannen basketbal.
WOENSDAG 14 JUNI
Alle huidige Eredivisieteams zijn in Nieuwegein uitgenodigd voor de FEB-vergadering. Evenals Den Helder en Top Basketbal Gelderland (Nijmegen/Wijchen), waarbij de laatste twee -nieuwe- organisaties als toehoorder zonder stemrecht.
Voorafgaand aan de vergadering: overleg tussen FEB, NBB, Donar en Landstede over de recente bekerfinale.
Zwolle voelt zich gedurende dit samenzijn dusdanig geschoffeerd door andere partijen dat de vertegenwoordigers boos opstappen. Ze zijn zo boos dat ze ook niet aanschuiven bij de FEB-vergadering. Wel wordt per mail medegedeeld dat Zwolle tegen het plan voor vijf Amerikanen is.
AANVANG FEB-VERGADERING
Landstede is dus afgehaakt.
Weert is er wel, maar met vertegenwoordigers van BAL, de nieuwe organisatie van het topbasketbal in Noord-Limburg. De statuten van de FEB stellen dat hun mandaat nog niet is ingegaan en dat BSW er had moeten zijn voor stemrecht.
Wat resteert zijn zes teams en vijf bestuursleden.
Er ontstaat discussie over het plan om vijf in plaats van vier Amerikanen toe te staan. Demissionair voorzitter Marcel Verburg over de reden voor meer Amerikanen. “De competitie is niet spannend, het publiek toont weinig interesse. Er komt zo meer niveau, het wordt aantrekkelijker.”
Ik betwijfel dit ten zeerste omdat basketbal op (top)niveau veel meer is dan vijf spelers tegen vijf spelers, het gaat om het gehele plaatje.
In de discussie in Nieuwegein laten sommige teams zich duidelijker horen dan anderen.
STEMMING
Het stemrecht is simpel geregeld. De stem van een team telt voor twee, de stem van elk bestuurslid telt voor één.
Aris VOOR. Friezen claimen niet voldoende Nederlanders naar Leeuwarden te kunnen trekken.
Donar VOOR. Kampioen wil een competitie die spannender is.
4 punten VOOR.

Apollo TEGEN.
Forward Lease Rotterdam TEGEN.
New Heroes TEGEN.
Zorg en Zekerheid Leiden, bij monde van Rob van Hooven TEGEN.
8 punten TEGEN.

Het bestuur is in principe onafhankelijk, wel is Marcel Verburg ook voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden en woont en werkt Ramses Braakman ook in Leiden.
Bestuurslid Martien Jonker VOOR.
Bestuurslid Henk Alkema VOOR.
Bestuurslid Bert Kragtwijk VOOR.
Bestuurslid Ramses Braakman VOOR.
Voorzitter Marcel Verburg VOOR. “Er is gestemd zoals er gestemd moest worden. We wilden Aris behouden.”

Dit maakt dat het VOOR-kamp op 9 stemmen komt, het TEGEN-kamp op 8.

Grote vraag is nu wat er met de stem van Landstede is gebeurd? Demissionair voorzitter Verburg hierover: “Ik weet niet of zij zich niet gehoord voelen, er is gehandeld naar de procedure.”
Ik heb verder begrepen dat Weert ook tegen zou hebben gestemd, wat maakt dat er van de op dit moment ingeschreven ploegen twee teams voor zijn er zes teams tegen. Toch is het voorstel aangenomen.
Ik heb ook begrepen dat Den Helder en TBG geen voorstander zouden zijn
VERDERE PUNTEN
Na de stemming stond op de FEB-agenda het aftreden van voorzitter Marcel Verburg, die al twee jaar interim was, en het aftreden van Bert Kragtwijk.
Enfin, uiteindelijk is dit een democratisch proces geweest. Evenwel kan niemand claimen of zich verschuilen achter de opmerking dat dit een gezamenlijk besluit is van de clubs.
WAT NU
Nou kunnen we een hele discussie opzetten of vier of vijf Amerikanen een wezenlijk verschil zal uitmaken. Het definitieve antwoord zal gegeven worden door de tijd.
Mijn mening is dat drie Amerikanen voldoende is. Dat de komst van extra Amerikanen altijd ten koste gaat van Nederlanders. Bovenal is het niet goed voor het imago van het Nederlandse basketbal.
Dat er niet voldoende Nederlanders met kwaliteit zijn is zowel waar als niet waar. Ligt maar net aan het referentiekader. Meet je het af aan de selectie van kampioen Donar of omliggende landen, dan waarschijnlijk niet. Meet je de kwaliteit af aan de andere teams binnen de Eredivisie dan valt het wel mee.
Feit is dat er nu een nieuw bestuur moet komen, omdat naast Verburg en Kragtwijk de andere drie bestuursleden er vandaag de brui aan hebben gegeven. De reden is dat een club (niet genoemd, maar lees New Heroes eigenaar Bob van Oosterhout) zich niet aan de communicatie-afspraken heeft gehouden met onderstaand verhaal van woensdagavond.
Het gedrag van één persoon en één organisatie (die lijkt op te komen voor het Nederlandse belang) kan toch niet de reden zijn voor het opstappen van een bestuur. Verburg wil hier niet op ingaan. “Daar hebben zij hun redenen voor.”
TOEKOMST
Er moet dus iets gebeuren. Voor de duidelijkheid de FEB is ooit in het leven geroepen door de clubs zelf, kortom de FEB = clubs.
Een nieuw bestuur of beter nog een professionele organisatie, dat zou er moeten komen. Een betaalde directeur (met een raad van toezicht) die een plan op tafel legt (leggen). Met een visie op de toekomst van het Nederlandse clubbasketbal, daar een beleid bij maakt, doelen stelt en alles in het werkt stelt om dat te realiseren.
Aris redden is mooi, Den Helder en TBG er (nu al) bij krijgen zou goed zijn. Om structurele stappen voorwaarts maken moeten de clubs echt (beter) gaan samenwerken, ofwel gaan functioneren als een team.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten