vrijdag 13 oktober 2017

COLUMN AART DEKKER / KICKOFF SEIZOEN 2017-2018 / DBL: Droomstart DBL, Donar, Landstede en ZZ Leiden...of toch niet? - Ziggo...

Afgelopen zaterdag ging het reguliere DBL-seizoen van start. In Leiden was er een (verrukkelijk!) Pers-diner met als belangrijkste nieuws dat Zorg&Zekerheid voor de zoveelste keer het contract met de club Leiden had verlengd en daarmee 15 jaar Hoofdsponsor van de club is/zal zijn; een geschenk voor beide partijen, en voor de stad Leiden, zo lijkt mij!

Daarnaast was een 'groot verhaal' dat de club een partnership aan was gegaan met Kleidingsponsor PEAK, bijzonder omdat de Huisstijl van Zorg&Zekerheid overal in de clubkleding -maar ook in de aankleding van de zaal, traditioneel een van de gebieden waar ZZ Leiden al lang uitblonk in de DBL- ver doorgevoerd zichtbaar is. De overstap was nog wel een puntje: eigenlijk had de club nog een jaar op haar contract met de vorige Kledingsponsor. Dat zorgde er ook voor dat er weinig tijd was voor PEAK om de kleding op tijd beschikbaar te hebben. Het was een knap staaltje van 'Last Minute Logistiek van Gert Klamer/PEAK dat het toch allemaal op tijd gelukt is!

Ook Coach Paul Vervaeck hield kort een verhaaltje voor de aanwezigen.

Ik vroeg hem: "Kunt u aangeven wat de rol van het flinke contingent Jeugdspelers gaat worden?"

Zijn Antwoord: "Ze gaan spelen; ze moeten spelen, want onze sterke eerste zes kan het natuurlijk niet alleen. Ze zullen ook echt productief moeten worden, willen we succes hebben. Een ander punt van de aanwezigheid van zoveel jonge spelers zorgt er ook voor dat we uptempo trainen. Een team dat gedomineerd wordt door Veteranen wil nog weleens met een rem erop trainen; onze jonge spelers zorgen er dus voor dat dat bij ons niet vaak gebeurt."
.
ZZ Leiden vs. Donar Groningen (direct een van de DBL-Topwedstrijden!).

Ik zal niet erg uitweiden over de wedstrijd an-sich -dat verhaal is wel elders te lezen, en te zien; zie onderaan dit verhaal. Het was wel een fraaie wedstrijd, zeker vanuit Leids perspectief, maar ook Donar liet ondanks het vrij forse verlies best fraaie dingen zien. Om het onderwerp Donar maar gelijk af te ronden wat dit verhaal betreft; na de gruwelijk zware -en bijna succesvol afgesloten- Fiba Champions Legau Play-In-serie wedstrijden van zes zware wedstrijden in krap twee weken, volgde drie dagen na de laatste wedstrijd in Madrid de Thuiswedstrijd om de SuperCup -die ging ook verloren- en deze wedstrijd in Leiden was dus de Achste(!) in nog geen drie weken. Ik had wel verwacht dat het lastig zou worden voor Groningen -die ook nog eesn Captain Arvin Slagter voor een week of zes kwijt zijn- en hield er wel rekening mee dat Leiden zou winnen, en dacht en denk dat dat voor de Reguliere Competitie nog een goede zaak zou zijn ook. Maar dat ZZ Donar bij de rust zou hebben gedubbeld, dat had ik ook eerlijk gezegd niet echt verwacht. Maar vreemd was het zeker niet; ik zag spelers die af en toen leken te wankelen, aangeslagen boksers leken.  Niet allemaal trouwens; bijvoorbeeld Pasalic speelde sterk en meer vurig dan ik hem ooit Live bezig heb gezien.
Maar over Groningen maak ik me weinig zorgen; het team is nu al zeer sterk, zal best gaande het seizoen -zeker na Europese (Uit-)Wedstrijden- tegen onverwachte verliespartijen aan gaan lopen. Maar dat lijkt me op de langere termijn alleen maar heel goed voor de DBL -een beetje meer spanning dan vorig seizoen is zelfs erg welkom!- maar zal zeker ook goed uitpakken voor Donar zelf; uiteindelijk zal de ploeg er alleen maar sterker van worden. Ik zeg niet dat ze op zeker weer Kampioen zullen worden -dat zal ook afhangen van de ontwikkelingen bij de voornaamste tegenstanders- maar ze staan op dit moment wel Nr.1 op mijn mentale lijstje van favorieten.

ZZ Leiden

In leiden gebeurde waar ik al een beetje op hoopte: Worthy de Jong kwam na een jaar in de Franse Pro-B terug bij de club waar hij eerder al lang speelde en erg succesvol was en een dominante DBL-speler werd.

Waar ik vooral naar (uit-)keek? Naar het Duo de Jong / Jesse Voorn. Als dit duo goed speelt en 'in the Zone' terecht komt, dan kan het een angstaanjagend koppel vormen voor de meeste tegenstanders op DBL-niveau. En natuurlijk was ik ook benieuwd hoe ze ervoor stonden met het oog op het 'November-window voor de WK-Qualifiers Season-1'.

Beide mannen lieten fraaie dingen zien, speelden veel en waren behoorlijk productief. En, maar zo spelen zal uiteindelijk afgestraft worden; als dat al niet bij de Orange Lions kan gebeuren, dan maakt het Leiden zeker kwetsbaar tegen aan het einde van het seizoen degelijke andere kampioens-kandidaten. Er is niets mis met furieus aanvallen op het scherp van de snede, maar dat gaat pas echt lonen als het gefundeerd is ook een stevig fundament van hard werken en goed verdedigen, echt teambasketball, en -vooral- ook heel goed rebounden.Ik weet dat beide heren dat behoorlijk (Voorn), tot zeer goed(de Jong) kunnen, maar vond ook dat die elementen en een goede schotselectie in deze wedstrijd niet van de hoge internationale kwaliteit waren. Ik hoop snel ook die elementen terug te zien in de komende weken, want 24 september is niet meer ver weg! Bij Leiden is er wel wat meer tijd voordat het team een ingespeelde, goed samenspelende vechtmachine moet zijn, maar waarom daarmee wachten? De club heeft met het aantrekken van Sergio de Randamie misschien wel 'de Steal van het Seizoen' gemaakt, en die past zeker ook heel goed bij dit Leiden, maar hij is inmiddels wel op een leeftijd dat je hem niet tomeloos voor niets het veld op en neer kan blijven sprinten; tenminste dat denk ik.


Oranje
En die 'Fiba-windows' duren zo kort, dat de spelers gewoon in topvorm bij het Nationale Team binnen dienen te komen. In die Oranje Windows -waar zoals bijna altijd de eerste Thuiswedstrijd, en dan de drie achtereenvolgende Uitwedstrijden bepalend zullen zijn- voor hoelang Oranje in de race zal blijven voor een WK-ticket, en al helemaal voor het daadwerkelijk halen vh WK 2019 in China... En,  ik steek mijn nek nu uit; De Orange Lions hebben daar echt kans op, mits dus iedereen aan boord en top, en het team ook echt een TEAM!!!!

Jeugd

Van het contingent jeugd- en jonge-spelers bij Leiden kwamen deze wedstrijd alleen Versteeg en Ververs echt in actie, ze produceerden enkele spectaculair uitpakkende acties, maar alleen al hun minuten -zeker voor Ververs- relatief beperkt. Ook bij Donar bleven die beperkt tot heel kort Sjoerd Koopmans, die wel een cruciale score maakte na een wel heel lange droogte van de Donar-aanval.

Donar vocht voor wat het op dit moment waard is, kwam best wel knap aardig terug, maar echte winstkansen kwamen er niet -ik verwachtte die eerlijk gezegd begin tweede helft nog wel- maar had het dus mis.

Publiek

Toen Donar flink afknabbelde van de gigantische Leidse voorsprong werd het wat stiller in de 5-Mei-hal. Maar toen wel definitief duidelijk werd dat Leiden zou winnen, leek het wel een voortzetting van het Leidsch Ontzet. 

Conclusies

Bij Leiden is Love een fitte, zeer productieve, goed passende, en snel/fraai spelende Point-Guard; ik  hoop dat hij fot blijft, en 'een Blijvertje' voor Leidenzal worden. Mohamed Kherazzi -toch ook een anker voor Leiden en Oranje- die de Oranje-zomer aan zich voorbij liet gaan door rugklachten, ontbrak dus nu in de eerste reguliere wedstrijd weer met rugklachten. Ik hoop dat hij geen permanent zorgenkindje gaat worden.

Droomstart DBL

Al met al hebben we dus in de eerste Internationale wedstrijden een zeer sterk Donar Groningen gezien, een Landstede Zwolle dat de vermoeide Groningers thuis het nakijken gaf wat betreftde SuperCup, en daarmee zelf de allereerste 'Prijs' ooit binnenhaalde, een Leiden dat verrassend goed van start ging, een Aris Leeuwarden dat behouden is voor de DBL en op dit moment op 2:0 staat, en een nieuwe deelnemer aan de DBL in Den Helder Suns.
Dat zijn veel goede ontwikkelingen voor een eerste week van het reguliere seizoen van de zo (te!) vaak verguisde DBL. Zoveel dat ik het wel als een Droomstart durf te betitelen!

Of toch niet? ... ZiggoSport

Wat ik wel mis: de uitzendingen van ZiggoSport. Ik weet er het fijne nog niet van, maar het lijkt mij een flinke stap terug als de tenminste wekelijkse uitzendingen weg zouden vallen..!

AART DEKKER


Ook positief, en de moeite van het kijken zeker waard:

Leuk en Nieuw: Eerste Uitzending Topsport Leiden TVTopsport Leiden TV aflevering 1 (09-10-2017)


Gepubliceerd op 10 okt. 2017

Topsport Leiden TV brengt wekelijks de prestaties van de Leidse topsporten en topsporters in beeld met samenvattingen, interviews en achtergronden. Deze week uitgebreide aandacht voor: - de eerste competitiewedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball tegen regerend landskampioen Donar - de eerste competitiewedstrijd van de waterpoloërs van de Zijl Zwemsport. Zij speelden tegen AZC Moscow - de schakers van LSG Intellimagic die uitkomen in de Europa Cup voor clubteams Ook is er aandacht voor rugby (DIOK), tafeltennis (Scylla) en nog meer waterpolo (ZVL-Tetteroo) In opdracht van: Topsport Leiden Geproduceerd door: Sleutelstad Met dank aan: Zorg en Zekerheid Leiden Basketball

Geen opmerkingen:

Een reactie posten