woensdag 11 oktober 2017

LEREN VAN DE ORANJE VOETBALLERS / ORANGE LIONS / MEDIA / ARJEN ROBBEN: '(Gewoon) Pech, of exacter; Niet Goed Gespeeld, Geen Mazzel'

 Cartoon overgenomen van 'arjanmeesterburrie.com'
Deze typering is mijns inziens van toepassing op de Euro-Basket 2017 Qualifiers Serie van de Orange Lions in 2016, en evenzo op die WK Kwalificatie-reeks van het Nederlands Elftal die gisteravond eindigde in een mooi afscheid van Arjen Robben, een goede overwinning op Zweden dat door een gunstig schema een beter doelsaldo had dan Nederland, en door een grote dwaling van de scheidsrechter in Solna bij Zweden-Nederland gelijk stond in wedstrijdpunten waardoor ze op datzelfde doelsaldo de Play-Offs voor het WK van volgend mogen spelen en niet Nederland. Zo simpel kan je het schetsen, ook al speelde er nog veel meer; deels falen van de KNVB, deels niet goed tot slecht spelen van de vele verschillende line-ups waarmee Oranje moest spelen, wat dan deels weer werd veroorzaakt door pech -bijvoorbeeld blessures- en deels door een veelheid van oorzaken. Drie Bondscoaches in een Kwalificatieronde...alleen dat al lijkt me een brevet van onvermogen, en bijna een garantie op een ondermaats en/of ontoereikend resultaat...

Goed ik schreef het al; ook de Nationale Media deden veel defaitistische duiten in het zakje waardoor alles nog beroerder en lastiger werd...maar ja, sensatie en negatieve hyperbolen verkopen nu eenmaal beter dan een genuanceerde berichtgeving over een campagne die natuurlijk niet op basis van kwaliteit en aantrekkelijkheid was gebaseerd, maar op pech, tegenslag, wanbeleid en gebrek aan ervaring en continuïteit. Dus dezelfde heren die zich daar aan bezondigden en daarmee de druk verhoogden en het vertrouwen ondermijnden, zitten nu dankzij een resultaat dat niemand in Nederland kon beïnvloeden – 'de 8-0 van Zweden Thuis tegen Luxemburg – aanstaande zomer zonder werk, of in ieder geval zonder het Oranje Magnetische Kijkcijferkanon waardoor zij zelf vaak ook kunnen gloreren voor miljoenen kijker. Boontje komt om zijn loontje; dat krijg je van kuddegedrag – want wie durfde het aan om wel in de kansen van Oranje te blijven geloven als zoveel collega's met de wolven in het bos huilen? Niemand dus.

Ik heb de wedstrijd tegen Zweden niet gezien, ja hele kleine stukjes, en ik heb flinke fragmenten via de Radio gevolgd, net zoals de pot in Belarus, en de nabeschouwingen van die wedstrijd. En alhoewel de rol van de Media maar een van de factoren is die tot de huidige situatie leidden, die factor is wel een belangrijke. Zo hoorde ik eerst steeds maar weer de vraag: “Hoeveel Fans zullen er voor een wedstrijd die er niet meer toe doet, en een team dat verre van attractief speelt naar de Cruijff Arena komen? Dus was het bericht dat ik vandaag hoorde: “Veel fans met kaarten proberen die te dumpen via Markplaats”. Nou dat betekent dus velen die voor weinig een leuke wedstrijd en het afscheid van Arjen Robben met nog bijna een Hattrick ook hebben kunnen kijken, terwijl veel mensen die de Hoofdprijs hadden betaald er geld op hebben toegelegd om er niet bij te zijn... Slim! Luister dan niet naar al die elkaar napratende 'Talking Heads' en steun je team door dik en dun; pas dan ben je een Echte Oranje Supporter, en een Echte Liefhebber.

Arjen Robben; ik kan me nog heel goed herinneren hoe er door die zelfde pratende hoofden over Robben als 'Man van Glas', en heel veel andere -minder vriendelijke en poëtische- typeringen werd gesproken. Hij was te vaak geblesseerd, wat had je aan zo iemand, zijn carriere zou weleens snel afgelopen kunnen zijn, en heel veel meer fraais. Ook al te negatief dus; zelfde mechanisme. En zo overdreven negatief men toen over hem praatte, zo overdreven positief schoten sommigen nu weer door. Ik hoorde: “...misschien wel een van de Beste Drie Nederlandse Voetballers Ooit...” Echt waar? Ik heb er geen verstand van, maar dat lijkt me een krasse bewering..! Huiskamervraag: post je 'Top-X Ooit' tot en met Arjen Robben, en dan kunnen we zijn plaats middelen; mij lijkt het dat er uit dat rekensommetje geen '3' gaat komen.

Ik was trouwens wel redelijk te spreken over de bewoordingen van Frans Snoek tegen het einde van de wedstrijd, en na afloop. Want Robben was de laatste jaren inderdaad een hele goede Aanvoerder, hij trok de kar tegenover die vaak te negatieve Media, en hij mag bogen op een hele mooie carrière, en met een of twee blessures minder en iets meer mazzel -of een fractie meer koelbloedigheid op enkele split-seconds- en hij was echt een Legende geworden.

In de afgelopen anderhalf jaar hebben veel te veel te jonge en te onervaren, en niet op elkaar ingespeelde spelers, te zwaar onder druk en met te veel negativiteit omgeven, hun belofte (nog) niet (helemaal) waar gemaakt. Maar met wat meer support en vertrouwen zou dat gemakkelijker zijn geweest, in plaats daarvan is het ze extra moeilijk gemaakt. Dat hoort deels bij het groeiproces van Talent tot Topper, net als het maken van de juiste Carrière-moves...

Ik vond een van de laatste frasen van Snoek trouwens ook sterk en terecht, hij zei: “U mag Robben ook wel dankbaar zijn, want hij was het die uw straat Oranje liet verkleuren, en die van ons -voor een maand- tot betere mensen maakte”.

Het staat niet zo heel veel af van een van mijn stokpaardjes, want ook voor de Oranje Basketballers, voor de Orange Angels en de Orange Lions geldt dat als ze zich onvoorwaardelijk gesteund en gesupport voelen, als ze zien dat er wat gebeurt in Basketballend Nederland -laat staan wanneer er Oranje Buzz ontstaat buiten die Basketballwereld- en de Landelijke Media ineens als een golf op die verassende, laat staan succesvolle Oranje Lange Mannen afkomen, dat dat ze sterkt en extra motiveerd.

Dus laten wij als Nederlands Basketball nu eens echt het goede voorbeeld gaan geven, wie weet wat er dan gebeurt, te beginnen op 24 november in Almere wanneer Kroatië op bezoek komt! Ik blijf opdat aambeeld hameren...
'OranjeBasketball.scoorjeticket.com/oranjebasketball#EVENTS'


AART DEKKER

***

Lees ook het bericht van Bert Kragtwijk over die uiterst belangrijke wedstrijd:

Uit de catacomben: klaarmaken voor Almere


27/09/2017
De eerste kwalificatieronde voor de WK 2019 start over een kleine twee maanden. Voor de Orange Lions is er op 24 november eerst een thuiswedstrijd tegen Kroatië en een paar dagen later een uitwedstrijd tegen Roemenië. 
 
Terwijl de spelers zijn uitgewaaierd naar hun clubs in Europa, zijn voor ons als bestuur van het Nederlands Mannenteam de voorbereidingen al een tijdje gaande. Voor de wedstrijd moeten we alles regelen, van de komst van spelers tot de speaker bij de wedstrijd. Als thuishaven hebben we gekozen voor Almere, een van de weinige hallen die voldoet aan de eisen van de internationale basketbalbond FIBA. Almere ziet de Orange Lions graag komen en verleent aan alle kanten medewerking zodat het team zich daar volledig op zijn gemak kan voelen.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Daaraan merken we dat de animo groot is, want de verkoop verloopt goed. Deze zomer merkten we bij de voorronde van het kwalificatietoernooi ook al dat het publiek graag Oranje wil zien spelen. Op bijzondere wijze wist de ploeg van Toon van Helfteren de eerste plaats in de poule te veroveren, door de laatste wedstrijd in Albanië met 37-111 te winnen. Een uitslag die veel publiciteit opleverde.

De eerste kwalificatieronde speelt zich af in drie series (windows) van twee wedstrijden. Behalve in november ook in februari (twee uitwedstrijden) en juni (twee thuiswedstrijden, locatie volgt spoedig). In de poule met Kroatië, Italië en Roemenië is minstens een derde plaats nodig om verder te komen. Een pittige opdracht, maar dat maakt het des te interessanter. Het zijn gerenommeerde tegenstanders die deze maand alle actief waren op het EK.

Dat er enthousiasme is, merken we ook aan de aanmeldingen voor de Vrienden van de Orange Lions. Voor minstens 5 euro per jaar kunt u een bijdrage leveren aan de activiteiten van het Nederlands team. Daar krijgt u ook het nodige voor terug.

Elke euro is welkom, want de ondersteuning van het team gebeurt grotendeels via sponsors en giften en met een kleine groep vrijwilligers. 

De groep sponsors zien we natuurlijk graag groeien. Ook hiervoor is Almere een goede locatie omdat we potentiële sponsors op gastvrije wijze kennis kunnen laten maken met het Nederlands team. Wie belangstelling heeft, kan zich melden via info@oranjebasketball.com.

Behalve met de organisatie van de wedstrijden en het ondersteunen van het team – na het vertrek van Peter van Noord is een nieuwe teammanager nodig – zijn we ook druk bezig de begroting en plannen voor volgend jaar rond te krijgen. Onze inzet is daarbij niet alleen gericht op de Orange Lions, maar ook op de jeugdopleiding. Want ons langetermijndoel is om het Nederlands mannenbasketbal naar een hoger niveau te helpen.

Dit doen we graag voor de spelers, de talenten en voor u als publiek. 

Bert Kragtwijk
Voorzitter bestuur Nederlands Mannen Team

Geen opmerkingen:

Een reactie posten