zaterdag 28 oktober 2017

THE MAKING OF RUTTE-III VOLGENS NRC: 'Een Lange Ontgroening voor de kleine CU'


CITAAT(NRC, 28 oktober 2017):
"Segers is uitgeput en terneergeslagen. De man die van zichzelf weet dat hij het best gedijt bij harmonie en ‘er samen uit komen’, was terechtgekomen in een free fight. Zo had informateur Gerrit Zalm het ook aangekondigd: híj zou niet helpen bij de verdeling van de kabinetsposten. Dat was aan de politieke leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zelf.

In de Stadhouderskamer had Segers te horen gekregen dat hij met zijn vijf zeteltjes recht had op 0,9 ministers. De ChristenUnie kreeg er twee. Plus een staatssecretaris. En oh, wilde hij van tafel weglopen als hij zijn zin niet kreeg? Vooral doen. Ga jij het maar aan de kiezers uitleggen, Gert-Jan, zei een van de collega’s, dat je hen dáárvoor weer naar de stembus stuurt."

&

"En tot het eind van de kabinetsformatie blijft het moeilijk voor Segers om iedereen uit zijn fractie binnenboord te houden. Het is dan begin oktober en het gaat om één Tweede Kamerlid: Joël Voordewind die de pijn van een concessie over het kinderpardon bijna niet kan verdragen. Voor vluchtelingenkinderen blijft dat onder Rutte III net zo ontoegankelijk als onder Rutte II."

Het complete 'Making-of' verhaal van de CU in de Formatie van Flutte-/Rutte-III lees je   ---  Hier  ---

Over dit artikel

Het idee voor dit verhaal – achter de schermen meekijken bij de ChristenUnie tijdens de formatie – ontstaat al vóór de verkiezingen van 15 maart. Partijleider Segers vindt, na een paar weken nadenken: waarom zou je mensen níet laten zien hoe zoiets gaat, ook voor de geschiedschrijving?
De afspraak: alles wat de auteur hoort, is onder embargo tot na de bordesscène. Vanaf het moment dat de partij mee onderhandelt over Rutte III, hoort zij veel pas later. Zij is soms bij de bijeenkomsten van het ‘formatieteam’ van de ChristenUnie en kan praten met wie daar in zit. Onderhandelaars Gert-Jan Segers en Carola Schouten houden dagboeken bij die zij na de formatie mag inzien.
Beluister ook de aflevering van Haagse Zaken, onze politieke podcast, van deze week. Auteur Petra de Koning vertelt er meer over de achtergrond van dit artikel:
www.nrc.nl/haagsezaken


***

NRC pakt ook uit met een Interview met de CU-vice-premier -Carola Schouten- je leest het --- Hier ---

en met het volgende artikel: 'De-meedogenloze-omgangsvormen-in-de-machinekamer-van-rutte-iii'

En nu maar afwachten wat het wordt, want de situatie is natuurlijk zoals in deze Cartoon mooi in beeld gebracht:

Cartoon overgenomen van AD.nl, bijbehorend artikel   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten