woensdag 4 oktober 2017

DBL PREVIEW / AD-SPORT: 'Rotterdam Basketbal houdt aantal buitenlanders in selectie binnen de perken'

Geen nieuw artikel, maar voor degenen die het -net als ik- gemist hadden...


Artikel overgenomen -via Topics.nl- van AD-Sport, originele artikel   ---  Hier  ---


'Roba' nu niet ineens overstag


Nu het is toegestaan om een extra buitenlandse speler aan te trekken, gaat Rotterdam Basketbal, dat vorige week tegen de verhoging van de limiet stemde, niet ineens overstag.


Afgelopen seizoen speelde de eredivisionist met drie Amerikanen tegelijk: La'Shard Anderson, Jermaine Marshall en Greg Mays. Met de Litouwer Vaidas Tamasauskas achter de hand. Het bestuur van de Dutch Basketball League heeft tijdens een ledenvergadering ruimte gemaakt voor een vijfde buitenlander. Toch stond Armand Salomon vorige week 'aan de kant van de tegenstemmers'. ,,Binnen de staf werd er verschillend naar gekeken", zegt de coach. ,,Er zijn mensen die zeggen dat als je Amerikanen haalt, dan wordt het spel beter en de Nederlandse jongens worden dan gedwongen om ook beter te worden. Daar zit wat in. Alleen, ik denk dat het in geen enkele sport goed is als je een competitie overhoudt die alleen maar uit buitenlanders bestaat."

De aantrekkingskracht van 'local heroes' moet niet onderschat worden. ,,Ik denk dat mensen ook naar de tribunes komen omdat zij zich kunnen vereenzelvigen met spelers uit de regio (zoals Michael Kok, red.), die in staat zijn gebleken om de top te halen. Als je dat moeilijker maakt, kan ik me voorstellen dat jonge talenten gaan denken: ik heb toch geen kans, ik stop maar eerder met basketbal."

Procedure

Hoewel de meeste clubs tegen stemden, hanteerde het DBL-bestuur een eigenaardige procedure. ,,Als je het gaat ontleden, is het natuurlijk te gek voor woorden. Twee clubs (Donar en Aris, red.) zijn vóór, vier (Rotterdam, Apollo, ZZ Leiden en New Heroes, red.) tegen, en twee (de afwezigen Landstede en BS Weert, red.) zouden ook tegen zijn geweest, als ze gestemd hadden kunnen hebben. Dus twee tegen zes. En het bestuur, dat uit vijf mensen bestaat, bepaalt uiteindelijk dat dit erdoorheen komt. Dat is toch bezopen! Het proces klopt gewoon niet."

Hoe discutabel ook, nog voor de DBL met een verklaring naar buiten kon komen om het besluit te duiden, was het leed al geschied. De niet aanwezige eigenaar van New Heroes, Bob van Oosterhout, bracht, tegen de protocollen van de DBL in, dezelfde avond nog via Facebook informatie uit de vergadering naar buiten. ,,Die bestuurders van Den Bosch stappen in de auto, gaan Bob van Oosterhout bellen, en Bob denkt: 'Weet je wat, ik ga gelijk eens heel de basketbalwereld op de hoogte brengen'. Ik snap niet waarom. Wat drijft en motiveert je daarin? Je kan toch ook tot de volgende dag wachten?"

Voor de DBL was het vertrouwen geschonden. Het bestuur trad per direct af en ging ook niet demissionair verder. Van Marcel Verburg en Bert Kragtwijk was hun aftreden al bekend. Zij zouden demissionair worden tot er een nieuw bestuur komt, maar legden meteen hun functies neer. ,,Dit gaat inderdaad over vertrouwen. Je wordt door social media en alle reacties neergesabeld. Ik snap wel dat je er dan klaar mee bent."

Noodzakelijk

Het Rotterdamse publiek hoeft nu geen invasie van 'Yankees' te verwachten. ,,Weetje, wij doen toch wat we al wilden doen. Op bepaalde plekken willen we Amerikanen hebben. Dat is met onze pointguard en onze 'big guy'. En als het nodig is, halen we er nog een derde Amerikaan bij. Dat is voor Rotterdam haalbaar en noodzakelijk. Ik ga er niet harder of vreemder door springen, omdat er nu vijf of vier zijn toegestaan. Wij doen het met drie."


***

Nog een recent artikel van AD over RoBa - de vereniging:
'Dromen-van-spelen-in-de-nba~adc32614/'

'AD.nl/hoeksche-waard/jeroen-de-baat-na-amerikaans-avontuur-weer-bij-rotterdam-basketbal'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten