maandag 30 oktober 2017

ORANGE ANGELS / FIBA-EUROPE QUALIFIERS EUROBASKET 2019: Window-1 - Nederland Vs. Oekraïne, Zaterdag 11 November, SHZ 20:00hHet aftellen is begonnen. Over een maand nemen de Orange Angels het in Sporthallen Zuid in Amsterdam op tegen Oekraïne. Het duel op zaterdag 11 november is de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Nederlandse basketbalsters op weg naar EuroBasket 2019. Vier dagen later volgt in Valladolid de tweede ontmoeting in het eerste kwalificatiewindow. Tegenstander is dan regerend Europees kampioen Spanje.

Nederland is in groep F ingedeeld met Spanje, Oekraïne en Bulgarije. Er zijn acht groepen van vier teams die samen strijden om veertien tickets voor het EK. De gastlanden Letland en Servië zijn al zeker van deelname. Daarnaast plaatsen de acht groepswinnaars en de zes beste nummers twee zich ook voor de Europese titelstrijd in 2019. De zes kwalificatieduels die elk land speelt, zijn verdeeld over drie windows: november 2017, februari 2018 en november 2018.

De Orange Angels beginnen de kwalificatie met een thuisduel tegen Oekraïne, de nummer 39 van de wereldranglijst. De Oost-Europese vrouwen waren bij de laatste drie EK’s van de partij en haalden afgelopen zomer bij EuroBasket 2017 net de kwartfinales niet na een 68-82 nederlaag tegen Slowakije in de plaatsingsronde.

Spanje, de tweede tegenstander van Oranje, staat tweede op de FIBA-ranking, achter de Verenigde Staten van Amerika. De Spaanse vrouwen behoren al jaren tot de Europese en mondiale top. Ze waren ook Europees kampioen in 2013, pakten in 2015 het brons, werden in 2014 tweede bij het Wereldkampioenschap en legden vorig jaar in Rio bij de Olympische Spelen eveneens beslag op het zilver.

Tegen Bulgarije, de derde opponent in groep F, spelen de Angels pas in het tweede kwalificatiewindow. Net als Nederland hoort Bulgarije op dit moment niet bij de beste tachtig landen van de wereld. Het Oost-Europese land was voor het laatst in 1993 van de partij op een Europees Kampioenschap.

Voor Nederland is dat nog vier jaar langer geleden (1989), toen het zesde werd. Het lukte de Orange Angels niet om zich voor EuroBasket 2017 te plaatsen. Nederland eindigde bij de vorige kwalificatie als derde in de groep achter Frankrijk en Kroatië en liep plaatsing voor de finaleronde van het EK afgelopen zomer mis, ondanks een fraaie thuiszege op de Kroatische vrouwen.

De wedstrijd tegen Oekraïne op zaterdag 11 november begint om 20.00 uur. Wie er bij wil zijn, verzekert zich nu alvast van tickets.

Bericht overgenomen van de NBB-Site, daar is ook meer te vinden over de Selectie en het verdere Programma:   ---  Hier  ---Geen opmerkingen:

Een reactie posten