zaterdag 20 juli 2019

BASKETBALL NIEUWS / BIJ DE BUREN BELGIË: Keye van der Vuurst de Vries(17) & Amar Sylla(17)-BC Filou Oostende Gaat voor Jong! / ORANGE LIONS / JEUGD INTERNATIONAAL BASKETBALL /SHARTIE AART DEKKER

BC Filou Oostende pakt de draad van de Groei-diamenten weer op

In de jaren voor zijn dood in 2010 was mijn vriend en mede-scout Rob Meurs Scout en Basketball-consultant bij BC Oostende. Met zijn bedrijf Court-Vision waar ik ook een jaar of tien voor scoutte, probeerde hij een zoveel mogelijk een totaalbeeld van het Europese Jeugd-basketball te verkrijgen, en waar mogelijk daarnaast ook van dat van de rest van de wereld. De daarmee verkregen informatie was dan weer de basis voor de diensten die werden geleverd aan NBA-clubs, USA Universities & Colleges, Sportmerken als (van 2004-2009) Adidas (en daarvoor o.a. ook Reebok en Nike), Europese Professionele Clubs en Bonden en Federaties.

Naast mijn scoutingactiviteiten  - ik vertaalde de opgedane belevenissen en kennis daarnaast ook in Columns en Verhalen voor de Nederlandse Basketball-community -  fungeerde ik ook als klankbord voor Rob Meurs, was ik ook adviseur voor klanten en hielp ik hem zijn bedrijf te professionaliseren en digitaliseren. Indirect werkte ik daardoor ook voor BCO, reden om die club meerdere malen per seizoen te bezoeken en veelvuldig met Meurs te bespreken.

Een aantal jaren daarvan was het beleid om enkele van de grootste Europese Talenten die voor BCO haalbaar waren al zeer jong binnen te halen en in de hoofdmacht door te laten groeien tot echte Toppers. Bijvoorbeeld Mirza Teletovic en Damjan Rudez speelden op die basis bij BCO. Teletovic(BHI) brak al direct door, vervolgde na succesvolle Vlaamse jaren zijn carrière als ACB-topper in Spanje en had daarna een meer dan aardige NBA-carriére. De loopbaan van Rudez(CRO) was bij BCO wat stroever, maar ook hij schopte het tot de NBA. Dat beleid was zeker profijtelijk voor Oostende.

Wat betreft Belgisch toptalent was er lang de vruchtbare eigen Talentenacademie die sterren als Sam van Rossom voortbracht. Ook die was een basis onder de Oostendse successen, maar werd in een onbewaakt moment rond 2010 opgeheven. Dat bleek een minder goede zet, en dus werd er weer opnieuw een Academie opgezet, deze is inmiddels weer vol in bedrijf; inmiddels ook met niet-Belgisch talent.

Twee seizoenen geleden maakte de Nederlandse Jeugd-international Keye van der Vuurst-de Vries op 15-jarige leeftijd  - opgegroeid bij Lokomotief Rijswijk, en zoon van vader Cobbe die ik in het begin van zijn basketball-loopbaan nog coachte bij HBV The Jumpers -  de overstap naar dat instituut. Inmiddels maakte hij deel uit van enkele zeer succesvolle Nederlandse Nationale Jeugdselecties, maakte hij als jongste ooit zijn debuut bij de Mannen Orange Lions  - het vlaggeschip van het Nederlandse Basketball -  en nu tekende hij een profcontract bij Filou Oostende, waar hij het afgelopen seizoen al mee trainde en af en toe ook speelde.

Maar daar bleef het deze zomer wat betreft zeer jonge Internationale Talenten niet bij voor Oostende; zoals het Antwerpse talent Kanda een seizoen bij Rotterdam rijpte  - en meteen DBL-Topscorer werd -  neemt Filou Oostende nu het grote Senegalese talent Amar Sylla(17) van Real Madrid over.

Het zou mooi zijn als deze twee in de voetsporen van Teletovic en Rudez kunnen treden, al is die weg nog wel lang...

(AD)

**

Berichten overgenomen van de sit van BCO/Filou Oostende

Keye van Vuurst de Vries(Oranje Basketball)

Keye van der Vuurst de Vries tekent voor drie jaar bij Oostende

Keye van der Vuurst de Vries is de volledige naam van deze bijzonder talentvolle speler.  De nu nog steeds 17-jarige Keye (geboren op 29 december 2001) streek als 15-jarig toptalent neer in onze basketschool.

Sam Rotsaert zag meteen de mogelijkheden van deze jonge Nederlander en nam hem meteen op in de kern van DUVA in tweede klasse.

Ook Dario Gjergja had oog voor het talent van deze jonge snaak en weerhield hem vorig seizoen eveneens in zijn kern van 15 spelers waardoor Keye zodoende voluit kon meetrainen en bijleren van spelers op het hoogste niveau.

Dat leverde hem dan ook zijn eerste nationale selectie op en werd hij zodoende de jongste speler ooit die voor de Nederlandse nationale ploeg een officiële wedstrijd speelde.

Voor het komende seizoen geven wij hem dan ook alle kansen om zich als jongste speler van de ploeg, volop verder te ontplooien binnen de “Talent Factory” en laten we hem samen met Dusan Djordjevic de point guard positie innemen.

Hij zal ongetwijfeld nog veel opsteken van Dusan en we zijn er dan ook van overtuigd dat hij over alle nodige troeven beschikt om zijn opvolger te worden. Wij hebben Keye dan ook vastgelegd voor de komende drie seizoenen.
**

NBA-prospect Amar Sylla(17) tekent voor 3 jaar bij FILOU Oostende

Vandaag stellen we een vrij bijzondere nieuwe speler voor: Amar Sylla is een 17-jarige Senegalese NBA-prospect (wordt 18 in oktober) die zijn basisvorming genoten heeft bij Real Madrid maar nu overkomt naar FILOU Oostende om voluit minuten te maken op het hoogste niveau in België en in de Champions League.

De reputatie van FILOU Oostende in Europa en de aanwezigheid van Dario Gjergja als coach hebben een grote rol gespeeld in de keuze van Amar. De aanwezigheid van deze atletische center/power forward zal ongetwijfeld heelwat NBA-scouts naar de Versluys|Dôme brengen. Het artikel van vandaag op ESPN is eveneens heel lovend en veelbelovend:  https://www.espn.com/nba/story/_/id/27194973Geen opmerkingen:

Een reactie posten