zaterdag 13 juli 2019

SHARTIE AD BIJ: NIEUWS DBL / ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN BASKETBALL: 'Rolf Franke blijft coach bij ZZ Leiden' / COLUMNIST AART DEKKER /

Rolf Franke blijft aan als coach van Zorg en Zekerheid Leiden.
   © Marja van Tilburg

SHARTIE AART DEKKER

Belangrijkste van Vele Beslissingen bij ZZ Leiden Basketball Gevallen

Mijn oog bleef even hangen bij de zinsnede 'Dinamo Sassari, dat later de FIBA Europe Cup veroverde, maakte een einde aan het Leidse sprookje' van Martin Hoekstra in het onderstaande bericht. Natuuurlijk, hij heeft het over het Europese seizoen van de Leidenaren afgelopen seizoen, en niet over de Beker of het Landskampioenschap  - deze drie samen waren de doelstellingen van ZZ afgelopen seizoen, waarvan alleen het Kampioenschap niet werd behaald, en de andere twee dus wel -  maar de vraag is dus of het Leidse seizoen niet als geheel bijna eindigde in een sprookje; drie doelstellingen gesteld, alleen de laatste niet gehaald, zou Leiden Kampioen zijn geworden had hun seizoen als geheel wat mij betreft met 'Sprookje' mogen worden betiteld. En met twee doelstellingen wel behaald zat de club er dus vrij dicht bij. En totdat het in de Halve Finale tegen Donar misliep, vond ik ook de manier waarop er gespeeld werd en het W:L-record tamelijk sprookjesachtig....

En dat onder leiding van wat op dit niveau toch een eerste-jaars-coach was..!

Daar staat tegenover dat de manier waarop dit sprookje eindigde  - toch een beetje als een leeglopende ballon, met bovendien de 'affaire Mohamed Kherazi'  - die daar hoogstwaarschijnlijk toch ook wel voor een (aanzienlijk) deel oorzaak van was, als flinke smet op de sprookjesachtige acht, negen maanden ervoor - toch ietwat  - te denken gevend.

Met daarbij de bijna zekerheid dat de club alle Amerikanen wel zou zien vertrekken, betekende een en ander dat er nogal wat beslissingen genomen zouden moeten worden in het 'Off-season', en als uitgangspunt de allerbelangrijkste daarvan wel; 'Blijft de Coaching-staf?'

Al vrij snel werd bekend gemaakt dat Assistent Bert Samsom niet zou blijven. Omdat mijn indruk was dat hij een zeer belangrijke component was (wat meer onder de radar natuurlijk in die rol, maar toch) en omdat de bekendmaking van het blijven of vertrekken van Rolf Franke juist (erg) lang duurde, intrigeerde het mij wel wat er in de Leidse bestuurskamer(s) allemaal aan het gebeuren was...

Nu is de kogel dus door de kerk, en blijft Rolf Franke; wat dan weer direct de vraag oproept wie zijn assistent(-en) gaan worden.

En dan vervolgens natuurlijk hoe de ploeg er wat spelers betreft uit gaat zien. Want Franke een beetje kennende, zal hij die nog niet vervulde derde doelstelling zo snel mogelijk willen halen...

(AD)
 

Franke blijft coach bij ZZ Leiden


Door Martin Hoekstra (Originele bericht   ---  Hier  ---, op de DBL-site al het nieuws van het 'Off-season'   ---  Hier  ---) 


LEIDEN, 5 juli 2019 - Rolf Franke is ook komend seizoen coach van Zorg en Zekerheid Leiden. De 52-jarige oud-international en de Leidse club hebben besloten om de samenwerking voort te zetten. Franke debuteerde afgelopen seizoen als hoofdcoach in de Dutch Basketball League.

Franke (geboren 7 april 1967) stond na vele technische bestuursfuncties (o.a. NMT) afgelopen seizoen voor het eerst als hoofdcoach op het hoogste niveau langs de lijn. Onder zijn leiding sloot Zorg en Zekerheid Leiden het seizoen als eerste af, met slechts drie nederlagen in 34 competitieduels. De Leidse ploeg verbeterde diverse clubrecords. Zo werd er in het reguliere seizoen geen enkele wedstrijd buitenshuis verloren. Mede door deze resultaten en het vertoonde spel werd Franke door collega-coaches, spelers en journalisten uitgeroepen tot DBL Coach of the Year.

Tevens pakte Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst sinds 2013 weer een hoofdprijs. In Zwolle werd in de bekerfinale van de latere landskampioen Landstede Basketbal met 69-87 gewonnen. Het was de derde keer dat de Leidse club de NBB-beker in ontvangst mocht nemen.

Niet alles veranderde in goud. In de play-offs sneuvelde Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale tegen aartsrivaal Donar. Zo werd een van de doelstellingen (het landskampioenschap) niet behaald. Dit doel staat voor komend seizoen wederom op de agenda.

Zorg en Zekerheid Leiden deed Europees ook van zich spreken. De Leidse ploeg werkte zich door een voorronde en twee poulefases heen om de laatste zestien te bereiken. Dinamo Sassari, dat later de FIBA Europe Cup veroverde, maakte een einde aan het Leidse sprookje.

Franke gaat zich nu samen met de technische commissie focussen op het samenstellen van de selectie voor aankomend seizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten