vrijdag 19 juli 2019

SHARTIE AART DEKKER / CITAAT / VPRO-GIDS COLUMN / NPO VS. POLITIEK: 'Passievrucht' (2min leestijd) / EVEN RELATI.EVEREN /

Afb: van   ---  Hier  ---

CITAAT(Commentaar Hoofdredacteur VPRO-Gids, Hugo Blom, 3 juli 3019):

‘Alle politieke partijen bij elkaar opgeteld hebben evenveel leden als de VPRO in zijn eentje.

**

SHARTIE AART DEKKER

De Strijd tussen de Politiek(VVD voorop) en de Publieke Omroep; Even Relativeren

Het lijkt wel de 80-jarige Oorlog  - die tussen een deel van de Politiek (met de VVD luidkeels Rechts Schreeuwend voorop...maar wel zeer effectief, dat moet (helaas) gezegd worden) -  en de Publieke Omroep.

Dat zit  - denk ik -  zo: de Publieke Omroep moet staan voor Goede en min of meer Onafhankelijke Journalistiek (en nog veel meer trouwens) en dient dus de politiek te onderzoeken en mistanden naar boven halen. Er zijn nogal wat misstanden bij de VVD  - van enkele veroordeelde Criminelen uit de (voormalige) top van de partij tot heel veel Kleine Sjoemelaars die hun zakken weten te vullen, dan wel andere persoonlijke belangetjes dienen dankzij het feit dat ze lid zijn van de grootste partij van Nederland (bij de de meeste recente Verkiezingen)...

Tsja, en omdat niemand het leuk vindt dat zijn of haar wangedrag onder het zonlicht wordt gebracht, voor iedereen zichtbaar dus, zien VVD'ers de NPO als hun natuurlijke vijand die bestreden dient te worden. En dus wordt er nu al vele kabinetten lang enthousiast gehakt en geschaafd aan de budgetten van de Publieke Omroep. Betreffende het huidige kabinet Flutte-III ben ik dus wel een beetje teleurgesteld dat ook CU-minister Arie Slob gehoorzaam meewerkt aan die al dan niet verborgen VVD-agenda...

Mijn stokpaardje betreffende de Publieke Omroep is dat het een Schurkachtige Meesteret is geweest van Gerrit Zalm  - wie anders?!? -  om de Omroepbijdrage af te schaffen en de NPO uit de Belastingen te gaan financieren; dat heeft de deur opengezet voor het (uiteindelijk, want als deze trend doorgezet wordt zal het daar ooit eindigen vrees ik) klein en irrelevant maken van de cruciale rol die een Publieke Omroep vervult in een Democratie.

Die irrelevantie  - die door Rechtse, Populistische en andere Opportunistische politici -  graag nu al wordt aangehaald; in onderstaande Column beschreven met "omroepen verliezen één miljoen leden (over een periode van vijf jaar)"... Onjuist dus, zoals Hugo Blom ook fijntjes aangeeft: maar alleen al de VPRO heeft dus meer leden dan die hele politiek tezamen. 

Dat zou politici  - Slob voorop -  wat nederiger en bescheidener moeten stemmen in hun drang die Publieke Omroep weg te zetten als irrelevant, of te financieel of anderszins te kortwieken..!

Wordt vast en zeker vervolgd...

AART DEKKER


**
Erg gezond!

Passievrucht

, Hugo Blom

Je kunt het van de zure kant bekijken: omroepen verliezen één miljoen leden (over een periode van vijf jaar), en logischerwijs wordt dat dan de kop in NRC. Of van de vrolijke kant: tweeënhalf miljoen mensen zijn lid van een publieke omroep.

De nuancering volgde in het stuk, met voor mij als persoonlijk hoogtepunt de zin: ‘Alle politieke partijen bij elkaar opgeteld hebben evenveel leden als de VPRO in zijn eentje.’ Dat weten we al wat langer dan vandaag, maar daar zullen we geen goede sier mee maken, omdat we geen politieke partij zijn. Appels en peren, en laat de VPRO vooral een passievrucht blijven. Maar dan wel een passievrucht met gevoel voor de realiteit en die is dat het lidmaatschap van wat dan ook een anachronisme aan het worden is. Zoiets als het huwelijk dat levenslang duurt.

Dat bestaat ook nog, ik zie mijn ouders gestaag richting het gevreesde moment gaan dat de burgemeester met een gouden taart voor de deur staat – doe maar niet –, maar hoeveel navolging zullen zij nog krijgen? In dezelfde editie van NRC lees ik over een noviteit in relatieland, de mingle. Dat is iemand die wel een relatie heeft, maar het niet zo noemt en die relatie ook voor de buitenwereld verborgen houdt. Dat doet hij/zij omdat er nog van alles mogelijk is en moet blijven, er kan namelijk zomaar een nog leukere kandidaat voorbijkomen.

Het bracht me op het idee dat we als VPRO volgend jaar misschien niet in alle openbaarheid mee moeten doen aan de race om voor de telling duizenden leden te werven, met al het voorspelbare en onterechte commentaar over het verspillen van belastinggeld dat daarmee gepaard gaat. Laten we met de tijd meebewegen: wilt u onze mingle zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten