zondag 31 januari 2016

BASKETBALL NEDERLAND DELEN / iBASKETBALL / DBL / STATS / ALL*STAR GALA: Stats met/van Twan van Helfteren - Welke Spelers zijn de Beste op Basis van herberekende Stats

In het kader van 'Delen van Basketball-stuff dat ik elders vond':


DBL: de *e c h t e* stats

Dankzij de DBL-website beschikken alle liefhebbers over mooie cijfers van de 93 spelers die dit seizoen minuten maakten in de DBL. Daarbij horen ook de bekende top-tiens. iBasketball zet die lijstjes op hun kop! Ze kunnen anders, misschien zelfs beter.

Voor het walhalla van de sportstatistiek moet je natuurlijk in de USA zijn. Voor hen die de NBA een beetje volgen, en zeker voor hen die wel eens iets aan Fantasy-basketball doen, is de benadering “per 36 minuten” vast niet geheel onbekend. Stel, je vermoedt dat een speler potentie (binnen de lijnen) heeft, en je wilt weten wat hij aan een team zou kunnen bijdragen als hij meer minuten zou verdienen. Dan heeft het weinig zin, om alleen te kijken naar de bekende ‘gemiddelde … per wedstrijd’ rubriekjes. Nee, je wilt weten, wat deze speler doet TERWIJL HIJ IN HET VELD staat! Oftewel, zijn statistieken per gespeelde minuut. In de NBA rekent men dat doorgaans om naar ‘per 36 minuten’. Anders krijg je van die kleine getallen, en 3 NBA-kwarten spelen is wat een gevestigde ster zo ongeveer doet, gemiddeld.
[Meteen naar de tabellen]
Wat heeft iBasketball dus gedaan? Nou, ten eerste statsman Twan van Helfteren aangetrokken. Hij heeft alle cijfers op een rij gezet. Daarna zijn we gaan puzzelen, op basis van: “stel dat de speler 30 minuten (3 kwarten) per wedstrijd maakt”.
Wat zouden dan de top-20’s voor elke categorie zijn? En, in hoeverre zijn die anders dan de top-10’s die de DBL-website ons voorschotelt?
[Tromgeroffel zwelt aan …] Nou …: die klassementen worden heeeeeeel anders. 33 van de 70 namen in de 7 top-10-lijstjes, ‘horen’ daar niet te staan, als je alle spelers evenveel kans (minuten) geeft. Bijna de helft van de klassementen geeft dus een vertekend beeld, als je er van uit gaat dat speelminuten cruciaal zijn. Vanaf de bank kun je immers slechts technische fouten maken…
Vooral bij specialiteiten als steals & blocks (en ook p’s ;-)) is het een veldslag: daar kukelt meer dan de helft de top-10 uit.
Nigel van Oostrum is de ‘enige echte’ aanvoerder van een categorie: in zowel de DBL top-10 als de iBasketball top-20 leidt hij de assists-ranking.
Ook ontkracht ons systeem een aantal hardnekkige mythes:
1. Kees Akerboom (jr.) is het scoren verleerd. Nee: in 30 minuten zou hij bijna 15 punten maken
2. Aron Royé is een score-machine. Nee: hij haalt geeneens de top-20 op basis van ‘iedereen 30 minuten’
3. Van Kempen & Kherrazi (K2) zijn rebound-monsters. Nee: geen van beide haalt de top-20

....nog veel meer van deze soort conclusies, en het hele originele verhaal van iBasketball.nl / Twan van Helfteren:   ---  Hier  ---


Hier zijn alle lijsten: (groen=doet het beter per 30 min. dan per game; oranje=doet het slechter …)
PTSb
REB
AST
STLb
BLK
TOVb
PFb
NB: gebruikte stats liepen TOT de wedstrijden van afgelopen weekend (16 jan. 2016);
de DBL-site vereist dat spelers minstens 70% van de wedstrijden van hun team hebben meegedaan, om in een top-10 te staan; wij hanteren die limiet niet.
[Foto op homepage bij dit artikel: eigendom van http://www.bestappspoint.com/ballers-basketball-stats-clipboard-and-scorekeeper-app-for-iphone-ipad-and-ipod-touch/ ]
Geen opmerkingen:

Een reactie posten