dinsdag 19 januari 2016

POLITIEK / POLITALK / PEILING / RUTTE-FLUTTE-III / ANALYSE: Het zijn maar Peilingen, maar...'Vergeet Rutte-III; Alles wordt Anders!' schrijft de site Politalk.nl

Overgenomen van politalk.nl, volledige, originele artikel --- Hier ---Vergeet Rutte III! Alles wordt Anders


Premier Rutte met minister van Defensie Jeanine Hennis. Zij wil nog wel een ronde door. (Foto: Flickr, minister-president Rutte)
Wanneer in 2016 of 2017 een nieuw kabinet aantreedt, zal dat een heel ander kabinet zijn dan het huidige. Uiteraard komt er geen VVD-PvdA-coalitie meer. Volgens de laatste peiling komen de twee politieke partners samen op slechts 27 zetels uit. Wanneer de VVD straks toch aanschuift in een nieuwe coalitie, bijvoorbeeld omdat winnaar Wilders de liberalen als eerste uitnodigt tijdens de formatie, keert bijna de helft van de huidige zeven liberale ministers, op eigen verzoek, niet meer terug. En de blijvende vluchtelingenstroom en het succes van de PVV zorgen voor meer veranderingen.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp in betere tijden, als informateur van Rutte 2. Toen kon hij nog lachen. (Foto: wikimedia.commons.org)
VVD-Minister van Economische Zaken Henk Kamp hing als informateur van Rutte 2 in 2012 breed lachend uit het raam. Inmiddels heeft hij binnenskamers laten weten dat hij na dit ministerschap niet meer in de politiek terugkeert.(Foto: wikimedia.commons.org)
Volgens politiek commentator Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad zal er de komende periode veel veranderen in de politiek. Ten eerste qua personeel. Een aantal VVD-bewindslieden liet de afgelopen tijd weten niet terug te keren in een mogelijk volgend kabinet. De 63-jarige minister van Economische Zaken Henk Kamp zal bijvoorbeeld niet terugkeren, weet Meeus. Maar ook de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, verkeersborden en Milieu) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) zouden een nieuwe ronde aan zich voorbij laten gaan. Edith Schippers wil blijven, alleen niet als minister van Volksgezondheid. Defensie-minister Jeanine Hennis wil wel wat langer op haar huidige post blijven. Optimistisch.
Meeus schetst een onzekere politieke toekomst voor de VVD. Volgens hem toont de duidelijke opkomst van een partij als de PVV in Nederland aan dat de klassiek rechtse partijen als de VVD en ook het CDA in een spagaat terecht komen. De rechtse golf die in de jaren tachtig begon, is voorbij. ‘De agenda van lagere belasting, verruiming van vrijhandel en korten op de verzorgingsstaat lijkt politiek uitgewerkt’, schrijft de NRC-commentator. We zien die ontwikkeling ook in andere West-Europese landen en in de VS (Trump). Rechts wordt minder liberaal, en nationalistischer.
(afbeelding: peil.nl)
Of er nog een kabinet terugkeert met de VVD erbij, is nog maar zeer de vraag. Volgens de laatste peiling verliezen de liberalen immers 23 zetels (de PvdA 29!). Daarbij komt: een meerderheidscoalitie over rechts zónder de PVV is niet mogelijk. Een coalitie van PVV, VVD en CDA heeft weliswaar de meerderheid met 78 zetels, maar CDA-leider Buma wijst samenwerking met Wilders categorisch af, zeker wanneer de PVV-leider de lakens uitdeelt als premier. Een centrum-linkse coalitie dan? Dat is zeker mogelijk. Het kabinet Buma I bestaat dan uit zes partijen waaronder de zwaargehavende PvdA. SP-GroenLinks-ChristenUnie-PvdA-D66-CDA hebben samen 79 zetels. Het PvdA-icoon Joop den Uyl vormde in 1973 het tot nu toe meest linkse kabinet met vijf partijen. Het kan dus. (Afbeelding: peil.nl)
De nieuw-rechtse, populistische partijen propageren met succes een andere politiek. Eén die juist meer bescherming van de verzorgingsstaat biedt (vooral voor ouderen), minder markt en vrijhandel nastreeft en met meer nationalisme: anti-immigratie, anti-islam.
De middenklasse, waaronder veel rechtse kiezers, zoekt zekerheid en begint zich te roeren. Men komt er namelijk achter dat de globalisering, toename van vluchtelingen, afbraak van publieke voorzieningen en toenemende flexibilisering helemaal niet in het eigen belang zijn. Deze politieke wind plaatst de klassiek rechtse partijen zoals VVD en CDA voor fundamentele keuzes.
...


Het volledige, originele artikel van politalk.nl --- 'Vergeet Rutte-III alles wordt anders' --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten