zondag 24 januari 2016

EUROBASKET 2017 / PROGRAMMA ORANJE BASKETBALL 2016 / INTERVIEW VAN LEON KERSTEN MET TOON VAN HELFTEREN

Aangezien Leon alweer - zoals zo vaak - alle gras voor mijn voeten heeft weggemaaid, is verder commentaar overbodig;

De post van Leon Kersten op zijn Blog (originele bericht --- Hier ---), aan het einde nog wel een 'Noot' bij het interview van Toon van Helfteren aangaande het al dan niet meedoen van Dirk Nowitski...“HET MOET LUKKEN!” TOON VAN HELFTEREN OVER LOTING @ORANJEBASKETBAL

De loting voor de kwalificatie van het Europees Kampioenschap van 2017 is een pittige, maar geen onoverkomelijke voor Nederland.
Allereerst was Nederland niet voor niets aanwezig op het laatste EK. Ik denk ook niet dat de tegenstanders bijzonder blij zijn met Nederland in de groep.
TOON VAN HELFTEREN
“Het had moeilijker gekund, maar ook makkelijker. Komende weken worden de spelers bezocht. Ik heb nog geen afzeggingen voor het zomerprogramma. Dat plan ligt op tafel, maar daar moet de rekenmeester nog opgezet worden of het kan.”
Het complete interview.
OOSTERBUREN
Te beginnen met Duitsland wat natuurlijk de grote favoriet is, zeker met hun NBA-spelers Dirk Nowitzki (Mavericks), Dennis Schröder (Hawks) en Tibor Pleiss (Jazz). Nowitzki zal er niet bij zijn (hij is in principe gestopt), de andere twee is maar de vraag. Op het afgelopen EK waren zij samen goed voor 220 van de 370 punten, ofwel 59% van de punten.
Het is natuurlijk een groot land met veel spelers die her en der in Europa spelen (oa Euroleague), maar de Duitse competitie drijft op Amerikanen. De situatie die in Nederland bekend is. Wat dus overblijft zijn een boel rolspelers, geen slechte, zeker niet, maar toch.
MUST WIN
Oostenrijk en Denemarken zijn landen waar Nederland van moet winnen. Tegelijk zeg ik: dat wordt geen a-b-c’tje. Zo werd er tegen Oostenrijk in de voorbereiding op het afgelopen EK verloren (49-58).
Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zijn de landen waar de Nederlandse ploegen in de Europa Cup (EuroChallenge en EuropeCup) de laatste jaren regelmatig tegen gespeeld hebben. Globaal ligt op clubniveau de verhouding winst/verlies gelijk.
Ik denk dus dat het kan. Zeker als de ‘buitenlandse’ topspelers Norel (Zaragoza), Kloof (Turijn), Schaftenaar (Rethymno), Nicolas de Jong (Cholet) fit en beschikbaar zijn.
AGENDA
Het speelschema is in mijn ogen erg gunstig. Thuis beginnen en de laatste wedstrijd thuis tegen de grote favoriet Duitsland. ZiggoDome here we come (I wish).
Het speelschema:
31/8 thuis tegen Oostenrijk
3/9 uit tegen Denemarken
7/9 uit tegen Duitsland
10/9 uit tegen Oostenrijk
14/9 thuis tegen Denemarken
17/9 thuis tegen Duitsland

Alle groepswinnaars zijn direct geplaatst voor Eurobasket 2017. Vier van de zeven beste nummers twee gaan ook door. Het zou dus net als bij de vorige kwalificatie dus zomaar weer rekenen tot tienden achter de komma kunnen worden.
De groepsfase in september 2017 wordt gespeeld in Israël, Finland, Roemenië en Turkije en in het laatste land is ook de finaleronde.Noot: Toon van Helfteren zegt in het interview met Leon Kersten "...dat Dirk Nowitzki al een keer eerder zijn schoenen aan de wilgen had gehangen...". Dat is niet juist. In Ljubljana (2013) vroeg ik de duitse bondscoach daarnaar. Het verhaal toen was hetzelfde als wat ik al eerder uit andere bronnen hoorde: Dirk Nowitski is zeer betrokken bij - de toekomst van het - Duitse Basketball, hij stelde rond 2013 dat "Hij de jonge Internationals van dat moment gunde om - net als hij - ooit op de Olympische Spelen te staan. Dat, en het feit dat he Groepsfase in Duitsland werd gespeeld, was de reden dat hij er in 2015 in Berlijn bij was. Toen het niet lukte de Eliminatie-fase van EuroBasket 2015 te halen, nam hij afscheid van het Duitse Publiek in de veronderstelling zijn laatste interland te hebben gespeeld... Om daar direct alweer vraagtekens bij te plaatsen toen hij hoorde dat er nog een kans was op het behalen van een plaats in Rio 2016; namelijk als Duitsland een Pre-Olympisch Toernooi zou mogen/gaan organiseren.

Persoonlijk denk ik dat 'Dirk' wellicht toch nog een zomer bij de Nationale Ploeg van Duitsland zou kunnen gaan spelen, op het moment dat hij er het spelen in de NBA aan geeft... Dat lijkt nu nog niet in de Zomer van 2016 te zijn, en daar moeten wij als Nederlandse Basketball-liefhebbers - aan de ene kant - dan misschien maar blij mee zijn! Maar je weet nooit hoe een Basketballetje rolt...dus laten we het gewoon maar even afwachten. Overigens versloeg het toen nog veel jongere Duitsland in 2013 de latere Europese Kampioen Frankrijk...dus ook zonder Dirk en eventuele andere NBA'ers, kan Duitsland een zware kluif zijn! Maar ook weer niet zo zwaar dat ik denk dat Nederland kansloos is tegen de Duitsers.>!

Inmiddels ben ik ingehaald door de actualiteit; Dirk Nowitski heeft nu wel officieel zijn afscheid van de Nationale Ploeg aangekondigd --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten