maandag 18 januari 2016

VLUCHTELINGEN SYRIË / HULP / MIJN GOEDE DOELEN / AANRADER: Het wordt steeds moeilijker voor de Syrische Vluchtelingen, het Goede Werk van al die Hulporganisaties is nauwelijks meer dan een 'Druppel op een Gloeiende Plaat'...

(Cartoon van Trouw.nl)

Van het Nederlandse Publieke Debat word ik heel erg treurig...maar wie er het meest te betreuren hebben - al jaren in een strijd om te overleven zitten; wat heel veel mensen niet eens meer kunnen kunnen zeggen... Maar weer eens wat geld overgemaakt naar Stichting Vluchteling...zucht, hoe lang nog?

Syrië

Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië. Ruim 4 miljoen mensen zijn het land ontvlucht. Stichting Vluchteling biedt hulp aan Syrische vluchtelingen in de buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije en Irak, en zet zich in voor de mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld in Syrië.
vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Syrië is al ruim vier jaar in de greep van het geweld tussen het regeringsleger en opstandelingen. De crisis bevindt zich in een zeer kritieke fase die steeds meer slachtoffers eist. Het geweld neemt toe en de humanitaire situatie is sterk verslechterd. Ruim vier miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht en hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Inwoners:17,9 miljoen
Oppervlakte:185.180 km²
Hoofdstad:Damascus
Staatshoofd:President al-Assad
Conflict:2011 - heden
Vluchtelingen:4.602.203 (december 2015)
Ontheemden:Ruim 7,6 miljoen (november 2015)

Conflict

Aangemoedigd door de grote volksopstanden in de regio, vonden er in maart 2011 massale demonstraties plaats tegen de Syrische regering van President Bashar al-Assad in verschillende steden in het land. Het Syrische regime treedt hard op tegen de opstandelingen die zich verenigd hebben in de Syrische Nationale Raad en andere oppositiegroepen. Steden worden zwaar onder vuur genomen en hele wijken belegerd.

Vier jaar later duurt het conflict nog steeds voort en bevindt deze zich in een zeer kritieke fase. Het geweld neemt toe en de situatie is sterk verslechterd. Volgens de Verenigde Naties heeft het geweld al aan naar schatting ruim 200 duizend mensen het leven gekost, waaronder 10.000 kinderen. Ruim de helft van de bevolking heeft dringend humanitaire hulp nodig.


Naar schatting zijn 7,6 miljoen Syriërs binnen eigen landsgrenzen op de vlucht. Miljoenen anderen zijn de grens met buurlanden overgestoken op zoek naar veiligheid. Volgens UNHCR verblijven eind oktober 2015 ruim 4 miljoen Syriërs in Turkije, Libanon, Irak, Jordanië en Noord-Afrika.

Noden

De gezondheidszorg in Syrië is door de oorlog hevige schade toegebracht en nauwelijks meer toegankelijk. 60% van de ziekenhuizen en 93% van de ambulances is beschadigd of verwoest. De helft van alle artsen is het land ontvlucht.
Door een ernstig gebrek aan medicijnen en apparatuur zijn dokters soms gedwongen brute methoden te gebruiken om levens te redden. Ook worden ledematen van kinderen geamputeerd, omdat een geschikte behandeling onmogelijk is door het ontbreken van de juiste medische apparatuur. Op momenten dat er geen stroom is, sterven baby’s in couveuses.
Door de aanhoudende burgeroorlog kampt de bevolking in Syrië met ernstige voedseltekorten. De uithongering van de burgerbevolking wordt ingezet als oorlogswapen. Veel gebieden zijn al ruim een jaar onbereikbaar voor hulpverleners. Mensen komen er om van de honger.
Voor kinderen is Syrië één van de gevaarlijkste plekken ter wereld. Van de 9,3 miljoen mensen die acute humanitaire hulp nodig hebben is de helft kind. Volgens een recent rapport van UNICEF wonen naar schatting 1 miljoen Syrische kinderen in voor hulpverlening slecht bereikbaar gebied. 2,8 miljoen kinderen gaan niet naar school. Tevens hebben naar schatting 2 miljoen kinderen psychische hulp nodig na traumatische oorlogservaringen.
Door de grote toestroom van Syrische vluchtelingen zijn buurlanden in toenemende mate onvoldoende in staat om de vluchtelingen toegang tot voedsel, drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische zorg te bieden.

Hulpverlening

Hulp verlenen in Syrië is gevaarlijk, heel gevaarlijk. Maar we kunnen helpen. Stichting Vluchteling verleent noodhulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon, Jordanië, Irak, en Syrië.
Stichting Vluchteling zorgt ervoor dat tienduizenden mensen op de vlucht in Syrië toegang hebben tot gezondheidszorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook delen we in de provincie Al-Hasakeh noodhulppakketten en voedselpakketten uit.
Ga voor informatie over de geboden noodhulp aan Syrische vluchtelingen naar deprojectpagina.




Meer over dit dossier:

Trouw.nl : De oplossing voor ons incontinente continent hebben we nog niet

Trouw.nl : De vluchtelingenstroom stoppen? Zet de mitrailleur erop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten