woensdag 2 maart 2016

COLUMN AART DEKKER / BASKETBALL DBL / EVEN TERUGKIJKEN / TOEKOMST: 'De Toekomst van het DBL ALL*STAR Gala'

Foto overgenomen van Vincent Krieger's Facebook
De Toekomst van het DBL ALL*STAR Gala

Ik heb de laatste jaren niet alle DBL ALL*STAR Gala's bijgewoond. Na even peinzen: “Ja, vorige jaar wel; dat was die gedenkwaardige bijeenkomst in de Bossche Maaspoort, met talloze Ex-Internationals, met een 'Echt Oranje' – voor het eerst met Charlon Kloof die even uit Turkije heen en weer kwam vliegen, met Rik Smits die 'Live uit de States' een donatie deed, en nog vele andere gedenkwaardige momenten.

Ik moest er even over denken, want eigenlijk heb ik van wat er op het veld gebeurde niet eens zoveel meegekregen – een stukje wedstrijd, wat flarden van de andere gebeurtenissen; er waren zoveel mensen om mee te praten, zoveel momenten om naar iemand te luisteren.

Daarvoor dan?

Ik weet het niet echt precies meer. Misschien als ik diep ga graven, maar dat heeft op dit moment weinig nut. Het gaat namelijk om de 'Toekomst'!

Ik ben van plan om de komende tijd wat meer te focussen op dat aspect van het Nederlandse Basketball, al zullen er best nog spontane oprispingen uit de actualiteit opborrelen, die neem ik als het even kan natuurlijk ook gewoon mee.

Maar ik ben dus een lijst columns aan het opstellen onder de gemeenschappelijke noemer: “Met het Oog op de Toekomst”.

En omdat je zonder verleden geen toekomst kunt bouwen, zal ik ook best nog weleens teruggrijpen naar gebeurtenissen uit het verleden, maar dan vooral omdat dat verleden het perspectief voor de toekomst mede bepaalt.

Goed het 'DBL ALL*STAR Gala' dus.

Vorige jaar een historische gebeurtenis waar iedereen die kon bij wilde zijn, omdat 'we' ineens weer een toekomst zagen, terwijl die niet lang daarvoor kopje onder leek te gaan door het besluit van de NBB om te stoppen met het Nationale Heren Team. In de bizarre zomer van 2013, en de wonderbaarlijk goed verlopende 'Zomer van 2014', hadden we bij het Gala van vorig jaar het lonkende uitzicht van Oranje op EuroBasket 2015. Dat bracht golven van enthousiasme en positiviteit met zich mee, die in 2015 de sfeer bepaalden.

De DBL zal zich best eens achter het oor hebben gekrabt bij de vraag: “En wat nu met het Gala?”

Waarom? Omdat het ALL*STAR Gala dan weliswaar een traditie is geworden, en 'dus' net als in de NBA en vele andere landen in Europa zo eind februari op de agenda staat, maar tegelijk een door velen niet erg geliefd onderdeel is. Een extra dag/weekend, in een overvolle agenda, met dun bezette teams, vlak voor de fase waarin de reguliere competitie beslist wordt, en daarmee de uitgangspositie voor de Play-Offs, en daar weer mee de kansen op een eventueel Kampioenschap – of ander tevereenstellen resultaat – dat is iets waar weinig coaches, niet alle spelers en ook diverse clubs eigenlijk niet op zitten te wachten.

En dat leidt dan weer tot vele – al dan niet last-minute – afzeggingen, op de valreep opgeroepen spelers, spelers die er wel zijn maar niet voluit mogen, of willen gaan. En dat doet weer afbreuk aan het idee van 'ALL*STAR Weekend'; alle sterren in goede sfeer bij elkaar, even uit de sleur van de competitie, nog een keer even gek doen en uitspatten in spectaculaire acties, vlak voordat met het mes tussen de tanden wordt begonnen aan de laatste serie wedstrijden voor de Bekerfinale en Play-Offs.

Dat bijzondere moment van vorig jaar - toen iedereen alle bezwaren even liet voor wat ze waren – dat wa er nu niet. Maar er moest wel wat worden bedacht...

Ook afgelopen zondag waren er weer veel oud-gedienden, ook nu weer heb ik veel mensen gesproken, en vaak maar met een half oog – en soms geen – de gebeurtenissen op het veld gevolgd. Alleen voor de wedstrijd ben ik even goed gaan zitten, daarover later meer.

Maar toch durf ik de stelling wel aan, dat dit een van de betere ALL*STAR Gala's in de recente geschiedenis was.

De eis dat alle teams volledig op moesten komen draven, was de juiste. Het verbinden van de Top – alle spelers en coaches – met de (Jongste) Jeugd is heel belangrijk. Dus dat handtekeningenjagen, dat is hartstikke goed; het geeft de spelers ook een idee van waar ze het eigenlijk allemaal doen.

Ik zag een kleurplatentafel voor de allerkleinsten: uitstekend!

De zaal zat bommetje vol, en dan is het in Leiden goed toeven, met dat betrokken en luidruchtige publiek. En het programma was behoorlijk compact. De combinatie van de vaste Speaker met MC Vincent Krieger; ook een goede keuze.
Foro: Christian  Aarts
De vijf mascottes kleedden het gebeuren mooi aan – maar waar blijven die resterende drie 'levende poppen'? – en ik geloof dat de diverse onderdelen – Skills, Driepuntcontest en Dunken -, de Cheerleaders, het verdere randgebeuren, allemaal goed werkten.

De inval van New York Pizza was een leuke, en zo ging het door tot het einde.

Zelfs de 'wedstrijd' – die nogal slordig begon – pakte door het op uiteindelijke winst coachen van de staf van de Orange Lions ook goed uit; een spannend en vrij spectaculair einde, en winst voor het team dat 'Wat te winnen had'.

Ze zijn in Leiden goed in het met relatief kleine dingen aankleden van de zaal en het spektakel, en de samenwerking tussen DBL en Zorg&Zekerheid Leiden leek me goed te verlopen.

Tenslotte denk ik dat ook de aanwezigheid van ZiggoSport – als Naamgever, maar vooral natuurlijk als club die een en ander op de buis bracht – iedereen toch net dat beetje meer laat doen. Aloleen jammer dat sinds de fusie tussen UPC en Ziggo de 'EPG' regelmatig niet goed wordt bijgewerkt; dat zal zeker TV-kijkers schelen – want als je niet weet dat het wordt uitgezonden, kan je het ook niet kijken (of opnemen)...

Conclusie?

Een goede eerste uitvoering 'Nieuwe Stijl'! Doorgaan op de ingeslagen weg dus!


AART DEKKER

De site van HP-deTijd kwam ook met een verslag met uitgebreide video's van het All*Star-Gala 2016, le ziet het   ---  Hier  ---


Het verslag van de All*Star Game - DBL All Stars vs. Oranje Lions ( Hele originele artikel van Bryant Abath op de DBL-site: --- Hier --- )


Orange Lions 100 - 98 DBL All Stars

Q1Q2Q3Q4
22-2524-2927-2627-18


De Jong 25, Akerboom 17PntDourisseau 24, Gibbs 17
De Jong 10, Van der List 6RebKravic 9, Jeter 8
Williams 3, Kherrazi 3AstGibbs 3, 4 spelers 2
De Jong 3, 4 spelers 2StlJeter 3, Dourisseau 2
De Jong 1, Van der List 1Blk
Voorn 3, Mladenovic 2To'sBekkering 3, Jeter 3
56,9%2PNT57,7%
31,7%3PNT27,5%
100%FT83,3%
14AR18
29VR36
14Ast17
12Stl7
2Blk0
10To's16
5P's6
Worthy de Jong probeert Jason Dourisseau uit te spelen.
   © Christian Aarts
 


Orange Lions winnen All Star Game

Door Bryant Abath
  

LEIDEN, 28 februari 2016 - In een leuke All Star Game met aardig wat hoogstandjes hebben de Orange Lions de DBL All Stars verslagen met 100-98. Halverwege hadden de DBL All Stars nog een 46-54 voorsprong. Worthy de Jong werd uitgeroepen tot MVP van de All Star Game.Het begin is voor Orange Lions met een dunkje van Mohamed Kherrazi als opwarmertje. De eerste echte opleving is een alley-oop van Jason Dourisseau op assist van Lance Jeter. En het dunken gaat verder met Dejan Kravic. De DBL All Stars staan dan op een 5-11 voorsprong. De Bossche center Kravic dribbelt dan het hele veld over om vervolgens nog een dunk af te leggen. De DBL All Stars lopen verder weg als Tyson Hinz er een driepunter ingooit en Dourisseau opnieuw dunkt: 5-20. Een no-look pass van Kherrazi op Yannick Franke zorgt voor een kleine aansluiting van de Orange Lions die ook aan het spektakel mee gaan doen. Er komt dan een periode waarin er veel driepunters geschoten worden. Jeroen van der List zorgt voor een kleiner verschil met een driepunter. En ook Kees Akerboom is trefzeker van ver. Het eerste kwart, dat uit vooral dunks en driepunters bestaat, eindigt bij 22-25 voor de DBL All Stars.

Javier Duren heeft moeite met de druk van MVP Worthy de Jong. (Foto: Luka de Kruijf)
Het tweede kwart begint namens de DBL All Stars met een driepunter van Javier Duren. De Orange Lions vallen op met veel mooie passjes naar de open man. Na drie driepuntspogingen valt de driepunter bij Van der List. Stefan Mladenovic, ’s ochtends nog opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Ralf de Pagter, zet de Lions met een jumper op een voorsprong: 31-30. Opnieuw een driepunter, nu aan de kant van de DBL All Stars. Grant Gibbs zorgt voor 31-33. Ross Bekkering doet het publiek opveren met een prachtige alley-oop, iets wat natuurlijk thuishoort bij zo'n evenement. Vervolgens komt er nog een mooie actie. 
Een verslag van de hele dag, door Martin Hoekstra op de DBL-site, met heel veel leuke foto's: --- Hier ---Hele originele artikel van Bryant Abath op de DBL-site: --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten