zaterdag 19 maart 2016

INTERNATIONAAL ROLSTOEL BASKETBALL: Nederlandse clubs imponeren nog niet bij Eurocup rolstoelbasketbal

Overgenomen van de NBB-site Basketball.nl, originele bericht (en meer)   ---  Hier  ---

Nederlandse clubs imponeren nog niet bij Eurocup rolstoelbasketbal

15 maart 2016 15:48:00
Het is de Nederlandse clubs afgelopen weekend niet gelukt om te imponeren tijdens de kwalificatoernooien voor de Eurocup rolstoelbasketbal. Deze zogenoemde Euroleague-toernooien geven de mogelijkheid tot kwalificatie voor de finaleronde van de Eurocup 1 t/m 4, vergelijkbaar met de Champions League en de Europa League uit de voetbalwereld. 
In de Euroleague 2 in het Oostenrijkse Klosterneuburg lukte het de jonge ploeg van SC DeVeDo (foto) niet om een van de vier duels te winnen. Achtereenvolgens waren ASD Padova Millenium Basket (89-50), Club Tregorrois HS de Lannion (74-56), Turk Cell (73-60) en winnaar Interwetten Coloplast Siting Bulls (76-46) te sterk voor de ploeg uit Ermelo.
In het Italiaanse Bergamo slaagde Only Friends er in de Euroleague 3 in om een van de vier wedstrijden in winst om te zetten, maar na de openingszege op Flink Stones (49-45) volgden voor de Amsterdamse formatie nederlagen tegen Bidaideak Bilbao (89-50), winnaar Bergamo Sports (49-46) en KIK Zmaj Gradavac (56-30). Voor beide Nederlandse clubs is daarmee het Europese clubavontuur ten einden.
Er kwamen ook nog Nederlandse internationals in actie met buitenlandse clubs. Mustafa Korkomaz eindigde met Hamburg als derde in zijn kwalificatietoernooi, net als Marc van de Kuilen en Robin Poggenwisch met het Franse CS Meaux. Daardoor komen ze alledrie volgende maand uit in de eindronde van de Eurocup 2. Jelle van der Steen mag met Keulen om de Challenge Cup gaan spelen.


Voorbeschouwing en 'Waar gaat het om?' (originele bericht   ---  Hier  ---

Internationals en Nederlandse clubs actief tijdens Euroleague

11 maart 2016 15:15:00
Dit weekend 11-13 maart vinden de kwalificatietoernooien voor de Eurocup plaats. Deze zogenoemde Euroleague toernooien geven de mogelijkheid tot kwalificatie voor de finaleronde van de Eurocup 1 t/m 4. Vergelijkbaar met de Champions League en de Europa Leaugue uit de voetbalwereld. 
De beste clubs van Europa meten zich met elkaar, waarbij de IWBF ranking (klikhier) bepaalt op welk niveau de clubs mogen acteren. Er zijn twee Nederlandse ploegen actief dit weekend, te weten Only Friends uit Amsterdam en SC Devedo uit Ermelo. Daarnaast zijn er meerdere internationals actief bij hun clubs in het buitenland, om een plek te bemachtigen in de finaleronde van de Eurocups.
Euroleague 1 (groep A,B,C)
In groep C speelt Mustafa Korkmaz met zijn club BG Basket Hamburg om een plek bij de eerste drie ploegen in eigen stadion. De snelle guard van Oranje moest vanochtend met Hamburg al gelijk zijn meerdere erkennen tegen de als tweede geplaatste CD Illunion. Met 47-88 waren de kansen miniem op een winstpartij. Vanavond een tweede kans tegen de volgende tegenstander. De concurrentie is moordend met ploegen als Hyeres, Porto Torres en Tel Aviv als grote clubs.  
In groep B nemen guard Robin Poggenwisch en center Marc van de Kuilen het met hun ploeg CS Meaux (FRA) in Italië het op tegen Cantu, Galatasaray, Giulianova en Gran Canaria. Daar werd de eerste wedstrijd vanmiddag verloren van voormalig Eurocup 1-winnaar Galatasaray met 53-78. Geen schande, maar door alle wisselingen binnen dat team was er hoop om hen te kunnen verslaan. We gaan zien of zij het de komende dagen weer op kunnen pakken.   

Marc van de Kuilen, CS Meaux (FRA)
Euroleague 2 (groep A,B,C)
In de Euroleague 2 komt de jonge ploeg van SC Devedo uit, in het Oostenrijkse Klosterneuburg waar de Oranje dames vorige week nog een trainingsstage afwerkten. Speelsters als Bo Kramer, Lucie Houwen en Ilse Arts spelen tegen de ervaren rotten van Sitting Bulls, Turk Cell, Lannion en Padova. Met jeugdspelers als Quinten Zantinge en Arjen Mehmetaj en voormalig international Mark Broeze, probeert de Ermelose ploeg als underdog indruk te maken tijdens dit toernooi. Vorig jaar werd de ploeg laatste in de voorrondes, tijd en kansen voor verbetering. Al moet de ploeg het dit jaar zonder international Cher Korver doen.

Ilse Arts, SC Devedo (NED)
Groep B zit niet ver van groep A af qua locatie. In Notwill, Zwitserland, speelt Antwerpen Gembo Players met record international Anton de Rooij en voormalig internationals Mark Aalders, Edwin Schalkx en Fabian vd Salm. Zij maakten indruk tijdens de eerste wedstrijd door te winnen van het Franse Leopards de Guyenne met 59-58 in een zeer spannende slotfase. Uitblinker Schalkx zorgde met vele rebounds voor het verschil, maar ook Mark Aalders wist zich in de statistieken te werken. Vanavond en morgen spelen zij tegen Pilatus, Varese en Oldham Owls voor een goede plek op de finale dag van zondag. 
Anton de Rooij, Antwerpen Gembo Players (BEL)  
Euroleague 3 (groep A,B,C)
De andere actieve ploeg van Nederland is Only Friends uit Amsterdam. Zij spelen in Bergamo, Italie. Onder leiding van coach Martin Moerman vertrokken de Amsterdammers donderdagochtend om te strijden tegen Bilbao, Gradacec, Flink Stones en thuisploeg Bergamo. Only Friends heeft nog niet veel ervaring in Europa maar heeft met Mendel op den Orth een groeibriljant in huis. De 20-jarige student traint sinds een kleine maand weer mee met het Nederlands herenteam en kan het verschil maken in een wedstrijd. Het zal hard werken worden voor de Amsterdammers, maar niet geschoten is altijd mis.

Via www.iwbf-europe.org zijn de speelschema's en de live statistieken van de meeste wedstrijden terug te vinden. We houden u op de hoogte! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten