donderdag 17 maart 2016

HISTORIE / CULTUUR NEDERLAND TOMADO / MEDIA: Ik weet niet of mijn Pa Trots zou zijn als...(2)

...hij het had geweten...

Updated op 17-3-2016, met een extra interview.

Mijn vader is alweer een jaar of 18 geleden overleden, maar er is de laatste tijd meer aandacht voor zijn werk dan er in 40 jaar is geweest; Museum-tentoonstellingen, boeken, kranten en tijdschriften - en nu dus ook TV - via al die media is er zoveel aandacht (geweest) voor de typische Tomado-artikelen die er zonder hem misschien wel niet zouden zijn geweest, dat sommige daarvan helemaal 'Retro' werden; weer te koop zijn in de duurdere winkels (nieuw) en/of op Marktplaats (tweedehands). Leuk om te zien!


Cultuur
reageer als eerstdi 8 Mrt 2016

Tomado in Ondersteboven

Watermerk
Het Tomado-rekje.
Het Tomado-rekje.
DORDRECHT – De roerige jaren 60 staan centraal in de nieuwe achtdelige documentaireserie Ondersteboven van de NTR en VPRO. Kees van Kooten is de beschouwer in de serie. In de eerste aflevering, zaterdag 19 maart te zien op NPO 2, komt onder meer Tomado aan bod met Willy van Eijk, oud-directiesecretaresse Tomado Dordrecht, en Ben van der Togt, zoon oud-directeur Tomado Dordrecht.
Een samenvatting van de eerste aflevering Geld, alles kun je kopen voor geld: ‘de lonen stijgen explosief, de welvaart neemt toe. We kopen hippe brommers, snelkookpannen en gaan op vakantie. De kleurentelevisie wordt uitgevonden. Er is voor het eerst reclame op de beeldbuis. Nederlandse meisjes worden verliefd op de eerste gastarbeiders, die zijn immers veel galanter. De huishoudhulpjes van Tomado zijn niet aan te slepen en Philips groeit naar een wereldwijd concern. Maar de welvaart kent ook zijn schaduwzijde. Milieuvervuiling: stinkfabrieken en vieze rivieren. De Club van Rome slaat alarm en daar is biologiestudent Midas Dekkers. Hij voert succesvol actie.’Het originele artikeltje in 'Dordt Centraal' vind je --- Hier ---

En nog een artikeltje:


Dordts Tomado in 'Ondersteboven'


Willy van Eijk en Ben van der Togt vertellen in ‘Ondersteboven’ over het Dordtse bedrijf Tomado. Ook bezoeken ze één van de oude fabrieken.

Willy van Eijk en Ben van der Togt vertellen in ‘Ondersteboven’ over het Dordtse bedrijf Tomado. Ook bezoeken ze één van de oude fabrieken.
 

DORDRECHT - Op zaterdag 19 maart op NPO 2 een documentaireserie over de jaren zestig: ‘Ondersteboven’. In de eerste aflevering wordt ook het Dordtse bedrijf Tomado uitgelicht. Hoofdpersonen zijn Willy van Eijk, oud-directiesecretaresse en Ben van der Togt, zoon van de oud-directeur.
Het is een kleine honderd jaar geleden dat de Dordtse Tomado-fabriek werd opgericht door de gebroeders Van der Togt: de naam Tomado staat voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht. Het begon met een haakje waar je lichte spulletjes mee op kon hangen aan het behang en het groeide uit tot een groot bedrijf dat voornamelijk voor de huisvrouw allerlei huishoudelijke producten verkocht. Zo werd het bedrijf vooral bekend door de boekenrekjes van ijzerdraad en metalen planken in verschillende kleuren. Inmiddels is het een merk van de Zwitserse firma Metaltex.
Oud-directiesecretaresse Willy van Eijk kan zich haar werk nog maar al te goed herinneren. “Tomado is echt mijn leven geweest. Ik ben nooit getrouwd en heb altijd veel gewerkt. Uiteindelijk ben ik daar 26 jaar in dienst geweest.”
Verlanglijstje
De inmiddels 79-jarige Dordtenaar woonde op haar negentiende in Rotterdam en solliciteerde naar een baan bij het bedrijf. Al snel werd ze aangenomen als directiesecretaresse. Zeer enthousiast vertelt ze over haar werkzaamheden bij de fabriek: “Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in die tijd hadden we helemaal geen computers. Als mijn baas een brief wilde versturen, moest ik dat opnemen in stenografie!” vertelt ze lachend. “Sterker nog, we hadden geen kopieerapparaat dus het verslag voor de raad van commissarissen moest ik een paar keer schrijven.”
“Het was echt een bedrijf voor huishoudelijke spullen voor de huisvrouw,” vertelt Willy. “Als een stel zich ging verloven dan hadden ze een Tomado-verlanglijstje.”
Ook Ben van der Togt (74), zoon van oud-directeur Jan van der Togt, herinnert zich de verlanglijstjes. Tegelijkertijd is hij heel duidelijk over de keerzijde van het mooie verhaal van Tomado. “Het bedrijf werd gerund door geweldige mensen, maar als je een gezond bedrijf wil moet je aan drie dingen werken: vernieuwing, financiering en organisatie. Op het gebied vernieuwing hebben ze het laten liggen. Op een gegeven moment brachten ze producten die er al waren opnieuw uit, maar dan beter en mooier uit. Financiering werd alleen maar gestoken in de buitenkant en niet in nieuwe producten of producttechnieken en ook op het gebied van organisatie zat het niet lekker.”
Eind jaren zeventig gingen de fabrieken failliet en werden de merkrechten verkocht.
Op televisie
De nieuwe documentaireserie ‘Ondersteboven’ wordt vanaf 19 maart iedere zaterdag uitgezonden om 20.30 uur op NPO 2. Iedere aflevering heeft een eigen onderwerp met Kees van Kooten als beschouwer. De eerste aflevering is dus met onder meer Tomado in de hoofdrol. Naast het programma is er een boek uitgebracht over de jaren zestig en er is ook een interactief videomuseum gemaakt. Deze is te vinden op www.jarenzestig.nl.
Het originele artikeltje in 'Dordt Centraal' vind je ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten