maandag 28 november 2016

BASKETBALL NEDERLAND INTERNATIONAAL / 10 JAAR TERUGKIJKEN KNIPSELS / ASTRONAUTS AMSTERDAM: Trouw - 'Moedige keuze brengt Astronauts weinig heil'

Het lijkt helemaal nog niet zo lang geleden...maar het is dus alweer tien jaar geleden, dat ABC Amsterdam Astronauts in een sponsorloos intermezzo in een verder bij tijden 'rijk tijdperk' in de ULEB Cup speelde..:

Moedige keuze brengt Astronauts weinig heil

Originele artikel van Trouw.nl, door Fred Troost − 28/11/06, --- Hier ---

De billen samengeknepen, het angstzweet op de ruggengraat, zo moeten de spelers van Amsterdam Astronauts gisteren naar het Italiaanse Bologna zijn gereisd.

Het wordt voor de Amsterdammers de vierde wedstrijd in de Europese serie van zes, die ongetwijfeld geen vervolg zal krijgen. Drie maal reeds is Astronauts zwaar getuchtigd. Tegen Limassol (82-49) en Villeurbanne (92-70), maar het meest schrijnt de thuisnederlaag tegen Vidi Vici uit Bologna: 104-51, de grootste nederlaag ooit van de Astronauts in het Europese circuit.

Ze hebben er vóór het seizoen over nagedacht. Moesten ze wel meedoen aan de Europa Cup? Als bekerwinnaar was voor Astronauts een plaats gereserveerd in de Euro Cup, zeg maar Europa Cup 3. Maar deelname kost sowieso 25.000 euro (waarvan 20.000 na het toernooi teruggestort wordt), daarnaast zijn er de reiskosten en het is de vraag of de ploeg van deelname aan de Euro Cup beter wordt. Niet dus, zo lijkt.

Er zijn verzachtende verklaringen aan te voeren voor wat nu een echec lijkt te worden. Met het vertrek van hoofdsponsor Demon lieten de Amsterdammers een financiële veer. Dat Huijbens, Bennes en Spinks, jarenlang de vaste kern van de ploeg, hun spelerscarrière beëindigden, droeg bepaald niet bij aan de stabiliteit van het team. Met Spinks, die met knieproblemen moest afhaken en die nog een contract van een jaar had, werd overeengekomen dat hij hoofdcoach werd.

Daarmee waren een clubman behouden en financiële schade voorkomen, maar werd ook onervarenheid op de coachbank geplaatst. Er wordt vanuit de achterban al aan de poten van Spinks’ zetel gezaagd. Dat was voor het bestuur aanleiding op de website van de club in kapitalen en het vertrouwen in de Amerikaan, die nog altijd Nederlander wil worden, uit te spreken. Dat is zelden een vertrouwenwekkend voorteken.

Misschien wel de belangrijkste reden van de kansloze afgang van Astronauts is door de Europese organisatie gecreëerd. Ploegen die aan de Euro Cup meedoen, mogen maximaal twee Amerikanen tellen. Dat kwam enerzijds goed uit – Amerikanen zijn duur – , maar anderzijds beperkte het de mogelijkheden om ervaring en kracht in te kopen.

Of Amerikaanse inbreng, óf Europees optreden, voor die keuze zagen de clubbesturen zich gesteld. Over zo’n keuze denken Nederlandse clubs verschillend. Zo liet Donar de Europese competitie lopen. Dat de Nederlandse bond eist dat er drie (!) Nederlandse spelers in een eredivisieteam moeten zitten, betekent voor de Groningers dat daarnaast plaats is voor negen buitenlanders. Dat geeft op nationaal niveau meer kansen, al komt dat er tot op heden nog niet uit. Die drie Nederlanders komen in Groningen overigens nauwelijks aan spelen toe.

Wat dat betreft valt de keuze van het Amsterdamse bestuur slechts te prijzen. Met Nederlandse spelers het avontuur aangaan is immers in het belang van de ontwikkeling van het Nederlandse basketbal.

Vooralsnog heeft die keuze – hoe moedig ook – Astronauts weinig heil gebracht. In de vaderlandse competitie is het ook al kommer en kwel. Er werden slechts drie thuisduels gewonnen, en niet tegen de meest aansprekende ploegen. Dat is pijnlijk voor de club die in de afgelopen zeven jaar vijf maal landskampioen was, die sinds 1997 vijf maal de beker won, in 2002 in de Haarlemse Basketbalweek triomfeerde en het in 2001 tot de halve finale in de Europese Korac Cup bracht. Dat zijn mooie resultaten om op terug te zien, maar het is niet de verwachting dat de Italianen daar vanavond van onder de indruk zullen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten