zaterdag 19 november 2016

ORANGE ANGELS / FIBA EUROBASKET 2017 WOMEN QUALIFIERS / NEDERLAND @FRANKRIJK, EN VS. ESTLAND: Laatste Thuiswedstrijd Nationale Vrouwen Team Tegen Estland Woensdag 23 november 2016 Sporthallen Zuid AmsterdamIk vind dat je personen/instanties best kritisch mag benaderen, maar dat ongericht frustraties spuien -zeker richting mensen die part nog deel zijn van het probleem- nooit iets oplevert.

Er zijn negativo's in het NLDse Basketball die zich -soms- uitleven op de verkeerde mensen. Kop van Jut zijn nog weleens het Orange Angels-project en het CTO Vrouwen.


Succes en/of kansloosheid zijn vaak niet helemaal te voorspellen -zeker niet het moment waarop succes komt- bleek wel in Rio; geen zwemmedailles in het bad, slechts een keer Brons voor een Nederlandse Judoka...

Omdat NOC*NSF zich wel alwetendheid aanmeet -en misschien is VWS ook nog wel een beetje verantwoordelijk -in ieder geval door een te bekrompen budget voor Topsport-, natuurlijk verschuilt de zogenaamde Minister van Sport -ja, dat is ook minister Schippers (VVD) zich achter NOC*NSF, en in zijn almacht besloot dat het Nationale Vrouwen Programma van de NBB 'kansrijk is/was', en even zo gemakkelijk dat de mannen 'kansloos' zouden zijn, zitten wij als Nederlands Basketball nu in de bizarre situatie dat de Mannen al een EK hebben gespeeld en het daar goed deden, terwijl de Vrouwen -die ooit zelfs kansen werden toegedacht op de Rio OS van 2016 aanwezig te zijn- dat wapenfeit nog steeds moeten zien te bereiken.

Dat is bizar -geldt trouwens ook voor diverse andere MannenTeam Balsporten- maar de frustratie daarover uitstorten over de Orange Angels en het CTO lijkt me onterecht.

De Vrouwen haalden Rio dus niet, en de kaarten lijken ook niet erg gunstig voor het behalen van Fiba EuroBasket 2017. Al hoewel je tot iets zekker is, nooit "nooit" moet zeggen...

De Oranje Vrouwen hebben nog twee wedstrijden te gaan: vanavond Uit tegen Wereld-Topper Frankrijk, waar thuis aanvankelijk goed tegen gespeeld werd, maar dat uiteindelijk wel wegging met een flinke zege op zak.


Nederland won Thuis tegen Kroatië in een hele leuke wedstrijd, maar verzuimde het verschil voldoende op te jagen naar een veilige marge. En waar je dan al voor vreest werd bewaarheid in de Uitwedstrijd; het onderlinge verschil werd na de nederlaag daar negatief, en dat is Internationaal meestal dodelijk. Tenzij...er wonderen gaan gebeuren...

Vanavond zou Nederland dus eerst maar eens in Frankrijk moeten winnen, dan zou er misschien een kans op Kwalificatie ontstaan...

Dan zou de wedstrijd aanstaande woensdag in de Sport Hallen Zuid misschien nog belangrijk worden.

Nederland deed Uit in Estland wel wat het moest doen; winnen!

In de drie officiële Internationale Wedstrijden van Oranje Vrouwen in de SHZ in de laatste twaalf maanden, heb ik me uitstekend vermaakt. Dus veel builen kan en echte Basketball-Liefhbber/-Liefhebster niet vallen door naar de SHZ te komen a.s. woensdag.

Ik ga in ieder geval proberen te komen.

De laatste Thuiswedstrijd tegen Estland biedt in ieder geval de gelegenheid om Nederlandse meiden in actie te zien die je op dit moment maar zelden in Nederland actief kunt zien:

Tamelijk uniek: spelers/speelsters die op een US College spelen, en tijdens dat seizoen in Europa wedstrijden komen spelen. Toch gaat dat vanavond en woensdag gebeuren; Laura Cornelius en Emese Hof doen mee tegen Frankrijk en Estland! En ook nog twee andere vrouwen die inmiddels in het buitenland spelen: Natalie van den Adel en Janis Boonstra (Lulea Basket, Zweden). Helaas geen Naomi Halman, Kourtney Treffers en Zera Butter...


Ik wens alle echte Oranje Basketball Liefhebbers en Orange Angels Fans veel plezier.
Misschien tot ziens.


AART DEKKER


NBB - Nederlandse
BasketballBond

Selectie Orange Angels voor derde window bekend

Laura Cornelius en Emese Hof doen mee tegen Frankrijk en Estland
Nieuwegein, 1 november 2016
Interim-bondscoach Hakim Salem heeft de selectie bekend gemaakt van de Orange Angels voor het derde window van de kwalificatie voor EuroBasket 2017. De meest opvallende namen in de Nederlandse vrouwenploeg, die op 19 en 23 november tegen Frankrijk (uit) en Estland (thuis) speelt, zijn die van Laura Cornelius en Emese Hof. De twee speelsters van de University of Miami vliegen vanuit Amerika rechtstreeks naar Frankrijk.
Behalve dat er nog steeds kansen zijn op kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in 2017, zijn deze twee duels ook belangrijk voor de ranking van de Orange Angels met het oog op de loting voor de volgende kwalificatiecyclus. Tot nu toe werd thuis in een volle Sporthallen Zuid knap gewonnen van topland Kroatië en uit boekte Nederland een zege op Estland. Daartegenover staan nederlagen tegen Frankrijk thuis en Kroatië uit. Nederland staat nu derde in groep B en moet eerste of tweede worden om kans te maken op deelname aan EuroBasket 2017. De negen groepswinnaars van de kwalificatie plaatsen zich, samen met de zes beste nummers twee. De eerste plek in de groep lijkt al vergeven aan het sterke Frankrijk, maar de tweede plek is nog steeds haalbaar.
Salem ziet de laatste twee duels met een positief gevoel tegemoet. “We hebben een goede, mooie mix van jong talent en ervaren internationals. We zijn ontspannen onder de omstandigheden, maar wel scherp. Er wordt met goede inzet en werklust getraind. We gaan natuurlijk ons proberen te plaatsen, maar willen hoe dan ook de cyclus goed afsluiten voor een zo hoog mogelijke ranking richting de toekomst.”
De Nederlandse Basketball Bond wil van de laatste thuiswedstrijd in deze cyclus een mooi basketballfeest maken en hoopt net als bij de interlands tegen Kroatië en Frankrijk in de Sporthallen Zuid op volle oranje gekleurde tribunes. De kaartverkoop voor de laatste thuiswedstrijd tegen Estland gaat woensdag 2 november van start. 
De selecte bestaat uit de volgende speelsters: Jill Bettonvil (Lekdetec.nl), Loyce Bettonvil (Lekdetec.nl), Janis Boonstra (Lulea Basket, Zweden), Tanya Bröring (Loon Lions), Laura Cornelius (University of Miami, USA), Lisanne de Jonge (Lekdetec.nl), Emese Hof (University of Miami, USA), Maaike Klein (Dozy BV Den Helder), Karin Kuijt (Lekdetec.nl), Sonja Kuijt (Solar Systemen-Grasshoppers), Fieke Ligthart (Loon Lions), Natalie van den Adel (Zaragoza, Spanje), Charlotte van Kleef (Loon Lions) en Britt Zappeij (Dozy BV Den Helder).
Fleur Kuijt (Solar Systemen-Grasshoppers) en Esther Fokke (Renes/Binnenland) zijn reserves en oproepbaar.

'Hoopsjunk' brengt een voorbeschouwing in drie delen waarin Coach Hakim Salem zijn troepen de revu laat passeren:  Deel-1,  Deel-2 en Deel-3

'Hoopsjunk' heeft ook nog een artikel met video van een van de opvallendste Franse Vrouwen: Marine Johannes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten