woensdag 2 november 2016

SHARTIE / FIBA EUROCUP / DONAR GRONINGEN VS. KORMEND: Enthousiast Publiek & Kansen in Eigen Hand

Helaas maar een Nederlands clubteam dat Europees actief is in 2016-2017; Donar Groningen vloog er in de eerste voorronde van de Fiba Europe Champions League uit tegen Tartu Rock(Estland), dat was jammer. Bakken Bears(Denemarken) was de wellicht licht verrassende ploeg in het bracket van Donar die het hoofdtoernooi van die nieuwe Fiba Europe competitie haalde...

Uitgeschakeld dus, maar daarmee automatisch deelnemer van de Groepsfase in de Fiba EuroCup -zeg maar Europa-cup-4. Groningen verloor thuis van de Normandiërs uit Gravelines(Frankrijk), versloeg vorige week Limburg United(België) uit, en nu stond de thuiswedstrijd tegen het laatste team in de Groep - Kormend(Hongarije) op het programma. Tijd om een kijkje te nemen in het Hoge Noorden...

De wedstrijd was de lange rit meer dan waard; het was een spannende en hard bevochten wedstrijd, waarin het publiek, 2100 M/V sterk -zeker toen het spel op de wagen ging- er flink voor ging. Dat is in Internationale wedstrijden, en helemaal nog niet zo lang geleden, in Groningen weleens anders geweest! Een positieve ontwikkeling dus.

En dat Donar de wedstrijd in het laatste kwart sterk naar zich toe trok was ook mooi meegenomen. Het zet ook in ieder geval alles klaar voor een belangrijke laatste thuiswedstrijd in deze fase; Donar zal in ieder geval de wedstrijd tegen Limburg United moeten winnen en kan dan, of de week erna in Kormend spelen voor de volgende groepsfase. En dat lijkt me een mooi vooruitzicht voor het Groningse Publiek om tegen de Belgen nog eens massaal op te komen dagen, en hun team nog eens te steunen alsof het om een Kampioenschap gaat..!

Publiek; het is niet het allerbelangrijkste thema in mijn stukjes, maar ik schrijf er toch met enige regelmaat over. Aantrekkelijk basketball wordt zoveel mooier met fanatiek publiek, en je ziet zelden spectaculaire resultaten in thuiswedstrijden wanneer er geen meelevend publiek op de tribunes zit (of staat als het echt spannend wordt).

Het was opvallend dat tijdens de Persconferentie achteraf, beide coaches en beide spelers erg enthousiast waren over de entourage bij deze wedstrijd. Niet iedere verliezer laat zich na een wedstrijd zo kennen; het bewijst maar weer eens dat Groningen WEL wat te zoeken heeft in het Internationale Clubbasketball...het is in het buitenland niet altijd beter; een volle bak in Groningen is iets bijzonders, ook voor vele sub-top-clubs in de Internationale competities!

Dus Donar-fans en andere Nederlandse Basketball-liefhebbers; het kan in ieder geval nog een keer, help Donar bij zijn pogingen nog een ronde verder te komen. Dat is goed voor Donar Groningen, maar het is ook goed voor het hele Nederlandse Basketball. Bovendien zouden er dan weer een aantal aantrekkelijke teams in Groningen langs komen dit seizoen, en op de ZiggoSport-buis voor de rest van basketballend Nederland.

AART DEKKER

P.S. Niet alleen het Clubbasketball is belangrijk; voor een Goede Toekomst van het Nederlandse Basketball is een goed functionerend en aanspreken Nationaal Mannen Team cruciaal.
Al vier jaar lang presteren de Orange Lions geweldig, en dat dan op een 'Appel en een Ei', afgelopen september liep het op het nippertje fout af -wat betreft Kwalificatie voor EuroBasket 2017-...

De reden?

Het team kraakte -vooral door veel blessures- in zijn voegen, en kon in de laatste minuten van het laatste kwart tegen Duitsland de nederlaag niet beperkt houden tot de 14,15, 16 punten achter waar het zich naar teruggevochten had.

Er is heel veel terrein gewonnen, maar het programma moet DOOR KUNNEN GAAN, en dat dan wat beter gefinancierd -ook door de NBB...het is bizar dat de NBB inmiddels iets van 14,15 of zelfs meer Nationale Teams in de lucht houdt -Rolstoel, M/V-Jeugd, Vrouwen en 3x3-M/V-, maar dat uitgerekend het Vlaggeschip -De Mannen van Orange Basketball- slechts een minimale bijdrage van de NBB ontvangt. Let wel: we hebben het over het enige team dat landelijk Media-aandacht krijgt, het enige dat nieuwe leden binnenbrengt, het enige waarvoor een fatsoenlijke zaal uitverkoopt..!

Een groep initiatiefnemers wil dat er op de aankomende ALV -16 november 2016 in Zwolle- een begin wordt gemaakt met het gelijktrekken van de financiering van Nationale Teams.

Lees   ---  Hier  ---  verder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten