zondag 6 november 2016

OPEN BRIEF EMILE ROEMER SP / ZORG OUDEREN: 'Zes jaar lang heeft de VVD (met de PvdA) de kans gehad...'

Beste ...,
Zes jaar lang heeft de VVD de kans gehad. Zes jaar hadden zij de tijd om de problemen in de verpleeghuizen op te lossen. Om te zorgen dat ouderen een menswaardige oude dag hebben. Om de onderbezetting tegen te gaan en voor meer handen aan het bed te zorgen. Om ervoor te zorgen dat oude mensen naar het toilet kunnen wanneer ze moeten, in plaats van dat in een plascontract opgetekend staat wanneer ze naar de wc mogen.

De afgelopen jaren heeft Renske Leijten veel voorstellen gedaan om de onderbezetting in verpleeghuizen aan te pakken. Waarom is al die jaren niet gekozen voor een harde bezettingsnorm voor voldoende en gekwalificeerd personeel? De VVD vond het niet nodig. Een maximumnorm voor overhead en bureaucratie, zodat zorggeld naar zorg gaat en niet naar papieren en managers? Ook daar lagen de liberalen dwars.

En toen kwam het nieuws over de plascontracten in verpleeghuizen. De VVD stond vooraan om er schande van te spreken. Of zorginstellingen en het zorgpersoneel er even voor willen zorgen dat we dit niet meer gaan zien. Wat een hypocrisie en wat een krokodillentranen. Had geïnvesteerd in plaats van jarenlang bezuinigd. En had geluisterd naar de medewerkers in verpleeghuizen die al jaren zeggen dat er te weinig personeel is en de werkdruk te hoog.

Hadden ze zich maar eerder de schrijnende toestanden in de sommige instellingen aangetrokken en extra geïnvesteerd, daar hebben ouderen en het zorgpersoneel veel meer aan, dan huilen om je eigen wanbeleid. Het is tijd voor verandering. Nu wij!
Doe mee
met vriendelijke groet,
Emile Roemer
Fractievoorzitter SP Tweede Kamer 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten