woensdag 16 november 2016

'The Making of Oranje Basketball'(2) - Van: 'Meedoen is -zeker in het begin- belangrijker dan winnen...naar: 'Winnen'!

Meer Geld...
Link: de eerste aflevering van deze serie --- Hier --

...van de NBB naar het NMT!

Eind 2012 legde het NBB-Bestuur een financieel reddingsplan aan de ALV voor. Een plan dat ook inhield dat het Nederlandse Nationale Mannen Team voor twee jaar 'bevroren' zou worden. Vervolgens sprongen er een paar Ex-internationals -samen met wat FEB-clubs- in het ontstane gat, om te voorkomen dat er 'dus' minimaal twee jaar lang geen Oranje Mannen Basketball -en ook geen Oranje MU20-team- zou zijn.

Weinigen dachten op dat moment aan 'Winnen'.
'Redden wat er te redden valt' was veeleer het credo...

Maar dat 'wat' (van '...redden wat er te redden valt...') bleek dus al snel meer te zijn dan zelfs de grootste en meest onverbeterlijke optimisten -waar onder uw schrijver- voor mogelijk hielden.
Want al in 2013 speelde het Nationale Mannen Team goed. Zo goed, dat het zonder het 'administratieve foutje met grote gevolgen' -het beruchte 'sterretjes-incident'- waardoor de eerste twee winstpartijen werden omgezet in forfaitaire 0-20 nederlagen-, heel wel denkbaar is dat de Oranje-basketballers zich al in 2013 zouden hebben geplaatst voor EuroBasket 2015.

En dat was iets dat zelfs ik -en met mij enkele andere vaak geridiculiseerde optimisten- zelfs in de mooiste dromen niet voor mogelijk hielden.

In 2013 was trouwens een groot deel van de potentiële A-Internationals -geschrokken door het perspectief van 'helemaal geen Oranje Basketball meer'- beschikbaar, present en in goede doen.

Dat was in 2014 wel anders...maar achteraf maakte dat het zich vanaf die zomer ontvouwende sprookje alleen maar mooier. Coach Toon van Helfteren heeft het in vele interviews verteld: “dat er op de eerste training maar zeven van de een-en-veertig(41!) opgeroepen Internationals meldden”, en dat “de Oranje-staf en NMT-mensen elkaar toen wel even aankeken; moeten we de stekker er maar niet gewoon uittrekken?” Gelukkig deden ze dat niet...

Want waar het Nationale Nederlandse Mannen Team dus kopje onder leek te gaan in een moeras van ellende, problemen en gebrek aan interesse van de 'partijen die er toe deden', ontwikkelde zich er vanaf dat moment een heuse 'Cinderella Story'; Staf en NMT besloten door te gaan, er werden links en rechts nog wat spelers gevonden die wel hun zomer wilden offeren om 'Oranje te redden', er werd hard gewerkt, er werd in de Qualifiers-serie gewonnen, meer gewonnen, en uiteindelijk genoeg gewonnen om de eerste Kwalificatie voor een EK-eind-toernooi in 25 jaar binnen te halen.

Waar in eerste instantie gold dat 'Meedoen is -zeker in het begin- belangrijker dan winnen!', werd er een resultaat neergezet dat in ruim tien eerdere pogingen -soms nipt, soms kansloos- niet behaald kon worden. Een tijdperk van 25 jaar waarin het negativisme diep geworteld raakte in de Nederlandse Basketball-wereld.

Maar hoe was dat in hemelsnaam mogelijk? Stelden de vele criticasters -waaronder niet de minste namen in het Nederlandse Basketball- niet al vele jaren dat 'alle investeringen in het NMT weggegooid geld waren? Dat slechts opnieuw beginnen met de aller-jongste jeugd soelaas zou bieden? Als er geen noemenswaardig spelersmateriaal was, hoe kon een mix van enkele A-Internationals, spelers van Nederland-B en -C, en Jeugd-internationals zich dan wel kwalificeren voor EuroBasket 2015?!?

Er bestaat een spreuk dat 'Succes altijd Vele Vaders heeft' en het is ook meestal zo dat 'Als er verloren wordt, de coach meestal de Kop van Jut is...en vaak degene is die ontslagen wordt...'

Oranje Basketball Head-coach Anton 'Toon' van Helfteren -overal waar zijn naam staat mag u ook lezen: 'met zijn technische staf verder bestaande uit Rechterhand Sam Jones en Team-manager Peter van Noord'- heeft inmiddels zo'n staat van dienst in het vaderlandse basketball, dat hij zich aan beide bovenstaande 'wijsheden' kan onttrekken. Het relatief grote succes van vier jaar NMT/Oranje Basketball werd door sommigen vrijwel uitsluitend aan hem toegeschreven, terwijl ik er (nog) niets van gemerkt heb dat de 'net-niet-kwalificatie voor EuroBasket 2017' op zijn conto in mindering wordt gebracht. Dit laatste is zeker terecht; want 'het balletje caramboleerde in september 2016 dusdanig rond het ringetje', dat er 'voor precies hetzelfde beetje geld' al na vijf wedstrijden een directe -dus 'dik wel'- kwalificatie uit had kunnen rollen...

Tegelijkertijd het een 'waarheid als een koe', dat een coach 'alleen maar zo goed kan zijn als zijn spelersmateriaal hem toe staat'. Dus: dat een slechte coach van een grote groep steengoede spelers alsnog een zootje kan maken, en een hele goede coach van middelmatige spelers een boven hun stand spelend team kan maken is een feit. Maar zelfs de allerbeste coach zal nauwelijks iets kunnen bereiken, als de beschikbare spelers niet tenminste 'iets' te bieden hebben.

Toon plaatste zich in 'de Miraculeuze Zomer van 2014' met een verre van 'best-haalbare selectie' tegen alle verwachtingen in voor EuroBasket 2015. Hij had dat denk ik -administratief falen daargelaten- waarschijnlijk zelfs al een jaar eerder hebben kunnen presteren. Wapenfeiten die in Nederland opgepikt weren door Media en Fans, maar misschien nog wel meer in het buitenland werden herkend als 'Sterk'. Dat leidde dan ook direct tot erkenning in 'dat Buitenland'; er kwamen veel uitnodigingen binnen van sterke Basketball-landen voor Oefenwedstrijden, Stages en Prestigieuze Toernooien.

En vervolgens werd tijdens EuroBasket 2015 door Oranje bewezen dat Nederland 'er weer echt bijhoort'!

Het begon met 'Meedoen is -zeker in het begin- belangrijker dan winnen!' en leverde binnen ongedacht korte tijd succes op.

Stelt u zichzelf eens voor dat FEB en NMT niet in dat door de NBB geschapen gat waren gesprongen; waar zouden we dan op dit moment staan?

Goed; de staf -en op de achtergrond NMT- leverden dus erg goed werk.
Maar waren er dan helemaal geen andere factoren die van betekenis waren?


Ik denk van wel. Daarover de volgende keer/morgen:

'Meedoen is -zeker voor de Jeugd- belangrijker dan winnen!'


AART DEKKER (namens de groep initiatiefnemers 'Meer Geld van de NBB voor het NMT!')


Geen opmerkingen:

Een reactie posten