donderdag 3 november 2016

ORANGE BASKETBALL MU20 2016: Even Voorstellen de MU20 van 2016 - #09 Jan Driessen

Het EK-Toernooi in de Mannen U20-B-Divisie is alweer enkele maanden voorbij; Nederland eindigde als 15e van de 21 deelnemende landen. De competitie 2016-2017 is weer begonnen, een mooi moment om de MU20-spelers te evalueren. Omdat de meeste spelers bij het algemene basketball-publiek nog niet zo bekend zijn, stellen we de spelers 1-voor-1 aan u voor middels een kort Interview en een beknopt Scouting-rapport.
Jan Driessen   (Foto's Ivonne de Bruin)

Interview:

#09 Jan Driesen, 2.01m, 88kg, (Guard/Forward) **(**)
Geboren: 1996


Wie zijn je Vader/Moeder/Broers/Zussen? Basketballen die ook?
Vader Rick, Ja.
Moeder Marleen Jansen, Ja.
Zus Noor, Ja.
Broer Tom, Ja, maar nu niet meer.


Wat is je stad en naar welke school/scholen ging/ga je?
Noordwijk
Leeuwhorst VWO
Haagse Hogeschool


Op welke leeftijd begon je met basketball?
5 jaar


Bij welke Clubs heb je gespeeld, in welke Teams, en wie waren je Coaches?
MSV
t/m MU16, mijn vader Rick, Willem Alkemade, Bert Turion, Jan Schreuder,
Grasshoppers
MU16/18, Rob van der Boon
Leiden
Rene Mulder, Eddy Casteels


Van welke coach, leerde je het meest?
Eddy Casteels


In welke NJT’s speelde je eerder, en wie waren daar je Coaches?
MU20, 2x Ferry Steenmetz


Wat was je meest memorabele wedstrijd/resultaat met een NJT, in positieve zin?
Weet ik niet zo maar...


Idem, negatief?
De wedstrijd van deze week, tegen Groot Brittannië. Dat we die verloren... Dat ik het als tweede jaars MU18 zelf heb verpest om erbij te zitten.


Wat betekent spelen in een NJT voor je?
Ik zat altijd bij de voorselecties, maar haalde het nooit. Dat maakte het eindelijk halen extra leuk.
Ik speel er op veel posities, maar dat vind ik niet vervelend.


Wat zie je als je sterkste punt(-en) in het Basketball?
Defense, overzicht.


Op welke punten wil je jezelf verbeteren?
Schieten.


Wat wil je bereiken in het Basketball, op Korte, Middellange en Lange Termijn?
KT: Veel minuten van de bank maken of starten bij ZZ Leiden.
MLT: Een dragende speler worden bij Leiden.
LT: Europa in.


En wat na je carriere als speler?
Geen idee. Mijn studie Werktuigbouw gaat nu langzaam door het basketball.


Waar speel je volgend seizoen?
DBL en MU24 bij ZZ Leiden.


Keuzevragen:
Waar ben je je ouders het meest dankbaar voor in relatie tot basketball?
Bijna hele familie basketballde. Onbewust doe je er veel meer door. Ze zijn er altijd en vinden het ook leuk.


Kan je vertellen wat je allemaal doet en laat voor basketball?
Moet er veel voor laten, eerste jaar studie is mislukt, eens een biertje drinken met vrienden komt er nauwelijks van. Zie mijn vriendin veel minder (Marieke van Schie, zit bij het CTO in Amsterdam).

Goed eten, slapen, fitness is niet mijn favoriete bezigheid, maar moet wel. 


Link naar de Stats van de 2016 MU20B: --- Hier ---Evaluatie:

#09. Jan Driesen, 2.01m, 88kg, (Guard/Forward) **(**)

Had -vooral door zijn blessure in het laatste deel van de voorbereiding en het begin van dit toernooi- geen goed toernooi, ook al liet hij bij vlagen zien dat hij een belangrijke factor had kunnen, en moeten zijn.
Hij speelde dit toernooi ook weer out of position -was een soort van 'Manus van alles'- (soms zelfs op de Center-positie..).
Hij begrijpt het spel goed, is atletisch en sterker dan hij oogt.
Hij had meestal wel duidelijke opdracht, en probeerde die in te vullen; 'denk aan het team en werk om het geheel beter aan de praat te krijgen'.
Kan beter schieten dan hij zelf lijkt te denken, en had daardoor te weinig balans in aanval; hij koos te vaak voor de drive, waar een jumper ook goed -misschien zelfs beter- zou zijn geweest. Reboundde goed, vooral in de aanval.
Verdedigde sterke tegenstanders vaak goed.
Heeft alle mogelijkheden om uit te groeien tot een hele goede speler; maar dat moet dan wel vanaf de perimeter gebeuren, en zelfs daar heeft hij ook meer explosiviteit, kracht en massa voor nodig.

Werken aan: schot -vooral ook de driepunter- en vanuit de dribbel, en eenmaal Inside werken met meer (schijn-)bewegingen zodat hij minder voorspelbaar wordt. Explosieve kracht en massa moeten beter worden om in Nederland een Topper, en Internationaal een Factor te kunnen worden.

Eerdere afleveringen van 'Even voorstellen de MU20 van 2016:

#04 - Shaquille Austin
#05 - Mack Bruining
#06 - Rens Butter
#07 - Raidell De Pree 
#08 - Joey Liem 
#09 - Jan Driessen
#09 - Jan Driessen
#10 - Coen Stolk
#11 - Sjoerd Koopmans
#12 - Steve Bleeker
#13 - Terrence Bieshaar
#14 - Freek Vos
#15 - Mark Laros

Hoofdcoach Ferry Steenmetz van de MU20 gaf direct na afloop van het Fiba-Europe MU20B-toernooi uitgebreid antwoord op een aantal vragen naar zijn beleving en kijk op het Toernooi en het Oranje Basketball Team MU20 van 2016. Voor wie het (nog eens) wil lezen, je vindt het   ---  Hier  ---
Coach Ferry Steenmetz in actie; gedreven als altijdEx-scout Internationaal Jeugdbasketball, Ex-coach en schrijver over Basketball Aart Dekker & (Jeugd-)Coach Jan Lievaart volgen de MU20 -en dan vooral de B-Divisie- al jaren, maar hebben ook MU20-A-toernooien van het begin tot het einde gevolgd, en mogen zich dus met recht 'Kenners van de Europese MU20-categorie' noemen. Zij willen met hun bijdragen Fiba-Europe-basketball in Nederland promoten, de kennis over deze fantastische soort van Basketball bij de Nederlandse Liefhebbers vergroten, en het Oranje Jeugd-basketball steunen. Zij interviewden voor de tweede keer alle Oranje MU20-spelers en schreven daar voor iedere speler een korte evaluatie bij over wat ze gezien hebben tijdens MU20-B van 2016. Doel? Deze spelers bekender maken in Nederland.

Let wel: het betreft hier een moment-opname, en alleen de kijk van Lievaart/Dekker. Opmerking bij de evaluatie: onderstaande 'sterren-evaluatie' geeft de maximale bandbreedte die beide heren mogelijk achten, verdeeld in een evaluatie per speler nu, en de volgens hen maximale upside van die speler. Voorspellen is moeilijk –'...vooral als het om de toekomst gaat...' sprak Wim Kan ooit'. Het is dus heel wel mogelijk dat een gedreven individu deze momentopname 'verslaat', en daartoe dagen Dekker en Lievaart deze twaalf spelers ook nadrukkelijk uit...'Prove them wrong!'


Betekenis van de evaluatie:


*= basisniveau prestatieve basketball-speler, ** = DBL-speler onderin het spectrum, *** = Dragende speler in de DBL(of vergelijkbare competities), **** = Solide, of zelfs Dragende speler in de Top van de NCAA, de Top-leagues van Europa (of vergelijkbare competities), ***** = Solide NBA-speler of een Dragende-/Ster-speler in de Grootste Leagues buiten de NBA. Het deel van de '*'-en tussen '()' geeft de geëvalueerde 'Upside'. Dus bijvoorbeeld: '**(**)' betekent dat de Talent-evualatoren de betreffende speler zien als iemand die op dit moment in de DBL zou kunnen spelen -maar nog niet in een dragende rol- en dat zij het mogelijk achten dat -als deze speler zich snel en optimaal ontwikkelt- hij op zijn top een goede rol zou kunnen spelen in een van de grote competities in de wereld, maar waarschijnlijk niet in de NBA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten