donderdag 17 november 2016

ORANGE BASKETBALL MU20 2016: Even Voorstellen de MU20 van 2016 - #15 Mark Laros

Het EK-Toernooi in de Mannen U20-B-Divisie is alweer enkele maanden voorbij; Nederland eindigde als 15e van de 21 deelnemende landen. De competitie 2016-2017 is weer begonnen, een mooi moment om de MU20-spelers te evalueren. Omdat de meeste spelers bij het algemene basketball-publiek nog niet zo bekend zijn, stellen we de spelers 1-voor-1 aan u voor middels een kort Interview en een beknopt Scouting-rapport.
Mark Laros (Foto's Ivonne de Bruin)

Interview:

#15. Mark Laros , 2.08m, 101kg, (Center/Power Forward) *(**)
Geboren: 1996


Wie zijn je Vader/Moeder/Broers/Zussen? Basketballen die ook?
Moeder Marry Laros, Nee
Vader Erik, Nee
Broer Tim (22), Nee
Zus Robin (21), Nee


Wat is je stad en naar welke school/scholen ging/ga je?
Hengelo
Montessori College Twente, Mavo
ROC van Twente, studie Pedagogisch Medewerker, daarmee ben ik gestopt omdat ik naar de CBA ging.


Op welke leeftijd begon je met basketball?
15 jaar, ik heb eerst acht jaar gevoetbald.


Bij welke Clubs heb je gespeeld, in welke Teams, en wie waren je Coaches?


Twente Buzzards
MU16/MU18, Rudy de Conink van Capelle
MU20, Nicole Oude Aarninkhof


CBA, Rob Orellana en Chris Mayes


Mineral Area Junior College, Park Hill Missourie, Luke Strege


Van welke coach leerde je het meest?
Chris Mayes


Kan je wat meer vertellen over je tijd bij de CBA?
In Spanje speelde ik voor het eerst op hoog niveau. In Nederland trainde ik twee keer per week. Ik ben door Roel vd Graaf gescout. Doel was me in vijf maanden klaar te stomen voor Junior College. En dat is gelukt. Dat was een grote gok, maar het is goed gelukt. Het was alleen maar trainen, eten, slapen. Heb in die maanden heel veel geleerd.


En in Amerika?
Eerste drie maanden moest ik me heel erg aanpassen. Toen ik eenmaal gewend was ging het wel goed, ik ben positief over volgend seizoen. Het leven op college vind ik helemaal top. Erg goede school in mooie veilige omgeving. Ik woon op Campus.


In welke NJT’s speelde je eerder, en wie waren daar je Coaches?
MU20, Ferry Steenmetz


Wat was je meest memorabele wedstrijd/resultaat met een NJT, in positieve zin?
Dat ik geselecteerd ben, als je me dat zes maanden geleden had verteld had ik het niet geloofd.


Idem, negatief?
Ook die verlieswedstrijd tegen Ierland. Toch had dat niet tot gevolg dat we vertrouwen verloren; we dachten dat het ook tegen Groot-Brittannië kon lukken. Dus ook die verlieswedstrijd...


Wat betekent spelen in een NJT voor je?
Enorme trots, toen we van John (de manager) het Oranje shirt kregen heb ik er wel even naar zitten kijken. En ik zing het volkslied uit volle borst mee. Ik probeer ook echt van alles te genieten.


Wat zie je als je sterkste punt(-en) in het Basketball?
Ik denk dat ik voor iemand van 2.08m best wel snel ben, ik kan snel Up-court komen. En de coaches zeggen dat ik een goed gevoel heb voor waar de bal komt.


Op welke punten wil je jezelf verbeteren?
Post moves, linker hand -alles met mijn linker hand-, tactisch; gewoon heel veel. En vooral ook fysiek sterker worden.


Wat wil je bereiken in het Basketball, op Korte, Middellange en Lange Termijn?
KT: Morgen winnen(de laatste wedstrijd van het B-EK, AD) zodat we met een beter gevoel naar huis gaan. Komend seizoen goed spelen op mijn Junior College, zodat...
MLT: ...ik op een goed 'D1-college kan gaan spelen'. En daar dan ook mezelf goed ontwikkelen.
LT: Hopelijk als prof spelen.


En wat na je carrière als speler?
Wil graag American History studeren, hopelijk iets met dat vak. In ieder geval iets met mensen.


Waar speel je volgend seizoen?
Mineral Area Junior College, Park Hill Missouri.


Keuzevragen:
Kan je vertellen wat je allemaal doet en laat voor basketball?
Veel buiten basketball; mijn familie en vrienden heel lang niet zien en je eigen land achterlaten. Vroeger hield ik wel van een feestje, dat zit er nu niet meer in. Je moet goed voor je lichaam zorgen; dus goed eten, drinken, rusten.


Is er nog iets dat je graag kwijt wilt?
Wat dachten jullie (Jan Lievaart en Aart Dekker, AD) dat we hier zouden (kunnen) halen?

Waarop zich een discussie ontwikkelt over het wel/niet (kunnen) halen van de laatste acht. De conclusie is dat die Top-8 gewoon haalbaar was, maar dat het dus tegen Ierland en Groot-Brittannië misging (AD).


Link naar de Stats van de 2016 MU20B: --- Hier ---

Evaluatie:

#15. Mark Laros , 2.08m, 101kg, (Center/Power Forward) *(**)

In feite een beginner, zeker op dit niveau.
Heeft lange armen en een behoorlijk gevoel voor waar de bal valt en reboundde daardoor heel behoorlijk per minuut. Maar hij nog veel meer moeten (willen) vechten in de rebound -zeker in de aanval- dan zou hij een hele goede rebounder kunnen worden.
Aanvallend maakte hij zijn open schoten dichtbij de ring, maar verder bestond zijn repertoire slechts uit uitstappen voor korte jumpertjes.
Wij zouden hem graag juist oorlog hebben zien maken Inside.
Is een heel positief ingestelde persoon, en heeft zeker potentie, maar heeft natuurlijk relatief maar weinig tijd om alles te leren wat hij nog moet leren.
Als hij zo positief kan blijven, en snel progressie blijft maken, kan hij zeker een nuttige speler worden...misschien meer...

Werken aan: feitelijk alles.
Eerdere afleveringen van 'Even voorstellen de MU20 van 2016:

#04 - Shaquille Austin
#05 - Mack Bruining
#06 - Rens Butter
#07 - Raidell De Pree 
#08 - Joey Liem 
#09 - Jan Driessen
#09 - Jan Driessen
#10 - Coen Stolk
#11 - Sjoerd Koopmans
#12 - Steve Bleeker
#13 - Terrence Bieshaar
#14 - Freek Vos
#15 - Mark Laros

Hoofdcoach Ferry Steenmetz van de MU20 gaf direct na afloop van het Fiba-Europe MU20B-toernooi uitgebreid antwoord op een aantal vragen naar zijn beleving en kijk op het Toernooi en het Oranje Basketball Team MU20 van 2016. Voor wie het (nog eens) wil lezen, je vindt het   ---  Hier  ---
Coach Ferry Steenmetz in actie; gedreven als altijd


Ex-scout Internationaal Jeugdbasketball, Ex-coach en schrijver over Basketball Aart Dekker & (Jeugd-)Coach Jan Lievaart volgen de MU20 -en dan vooral de B-Divisie- al jaren, maar hebben ook MU20-A-toernooien van het begin tot het einde gevolgd, en mogen zich dus met recht 'Kenners van de Europese MU20-categorie' noemen. Zij willen met hun bijdragen Fiba-Europe-basketball in Nederland promoten, de kennis over deze fantastische soort van Basketball bij de Nederlandse Liefhebbers vergroten, en het Oranje Jeugd-basketball steunen. Zij interviewden voor de tweede keer alle Oranje MU20-spelers en schreven daar voor iedere speler een korte evaluatie bij over wat ze gezien hebben tijdens MU20-B van 2016. Doel? Deze spelers bekender maken in Nederland.

Let wel: het betreft hier een moment-opname, en alleen de kijk van Lievaart/Dekker. Opmerking bij de evaluatie: onderstaande 'sterren-evaluatie' geeft de maximale bandbreedte die beide heren mogelijk achten, verdeeld in een evaluatie per speler nu, en de volgens hen maximale upside van die speler. Voorspellen is moeilijk –'...vooral als het om de toekomst gaat...' sprak Wim Kan ooit'. Het is dus heel wel mogelijk dat een gedreven individu deze momentopname 'verslaat', en daartoe dagen Dekker en Lievaart deze twaalf spelers ook nadrukkelijk uit...'Prove them wrong!'


Betekenis van de evaluatie:


*= basisniveau prestatieve basketball-speler, ** = DBL-speler onderin het spectrum, *** = Dragende speler in de DBL(of vergelijkbare competities), **** = Solide, of zelfs Dragende speler in de Top van de NCAA, de Top-leagues van Europa (of vergelijkbare competities), ***** = Solide NBA-speler of een Dragende-/Ster-speler in de Grootste Leagues buiten de NBA. Het deel van de '*'-en tussen '()' geeft de geëvalueerde 'Upside'. Dus bijvoorbeeld: '**(**)' betekent dat de Talent-evualatoren de betreffende speler zien als iemand die op dit moment in de DBL zou kunnen spelen -maar nog niet in een dragende rol- en dat zij het mogelijk achten dat -als deze speler zich snel en optimaal ontwikkelt- hij op zijn top een goede rol zou kunnen spelen in een van de grote competities in de wereld, maar waarschijnlijk niet in de NBA.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten