dinsdag 1 november 2016

PAX / VREDE EN VEILIGHEID / WERELD / UN/VN / ACTIE GOEDE DOELEN: 'VN gaat onderhandelen over kernwapenverbod!'

Met mensen als Trump dichter bij de 'Rode Knop' dan ooit tevoren, is een wereld die zichzelf ontelbaar vele keren kan vernietigen vanwege het Kern-wapens-arsenaal een gevaarlijkere plaats dan ooit. Zaak dat daar wat aan gedaan wordt dus...


    Een stap dichterbij een kernwapenvrije wereld
   online versie 
  
 
VN gaat onderhandelen over kernwapenverbod!
Beste Aart Dekker,

De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op de gevaarlijkste massavernietigingswapens: kernwapens. Gisteravond besloot de VN met overweldigende meerderheid om in 2017 te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Een historische doorbraak waarvoor PAX zich jarenlang sterk maakte. Ook jij hebt je ingezet voor een kernwapenvrije wereld en hiervoor willen we je enorm bedanken.

Beste stap richting kernwapenvrije wereld
Een verbod op kernwapens is de beste stap op weg naar een kernwapenvrije wereld, zegt algemeen directeur Jan Gruiters van PAX. “Tot op de dag van vandaag ondervinden mensen de verschrikkelijke gevolgen van de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki, en de andere ruim 2000 kernproeven die uitgevoerd zijn. Tegelijkertijd wordt steeds vaker openlijk met kernwapens gedreigd. Een wereldwijd, juridisch bindend verbod op kernwapens verhoogt de drempel om deze massavernietigingswapens ooit weer in te zetten.”


Nederland: onthouden van stemming
De Nederlandse delegatie heeft zich onthouden van stemming, terwijl Europese landen als bijvoorbeeld Oostenrijk, Ierland en Zweden voor stemden. Wel is Nederland de enige NAVO-lidstaat dat zich onthield van stemming, alle andere NAVO-landen stemden tegen. Jan Gruiters: “Hoewel het positief is dat Nederland de resolutie niet keihard afwijst, zoals alle kernwapenstaten, is dit besluit moeilijk te begrijpen. Minister Koenders blijft herhalen dat hij het doel van een kernwapenvrije wereld steunt. Maar nu de meerderheid van de landen op zo’n cruciaal moment een stap vooruit zet, geeft Nederland niet thuis.” De Nederlandse regering negeert hiermee de wens van de Tweede Kamer en de meerderheid van de Nederlandse bevolking om voor het verdrag te stemmen.


Deel je mening
Laat weten dat je blij bent met het VN besluit om in 2017 te starten met onderhandelingen over een internationaal kernwapenverbod. Deel deze doorbraak met @minbz of schrijf een bericht op de Facebookpagina van Buitenlandse Zaken.


Hartelijke groeten,
Krista van Velzen
Campagneleider Teken tegen Kernwapens
Geen opmerkingen:

Een reactie posten