zondag 6 mei 2018

VK & AD & AART DEKKER / MEMORIAMS RENATE DORRESTEIN(-2018): Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden - Aan haar Boek 'Heden Ik' heb heel veel gehad / ME/CVS

Renate Dorrestein, Foto van VK.nl/Valentina Vos
Zelden heeft een boek mij zo geholpen als -ik denk dat het 1992, 1993 moet zijn geweest- het boek 'Heden Ik' van Renate Dorrestein.

Zij had ME/CVS, en schreef er een boek over. En dat boek hielp mij -en vele medepatiënten- zeer; twee keer zelfs:
1) doordat ik voordat mijn vriend Paul Burghouwt me ergens begin jaren '90 mij het boek gaf, en zei "Hier, moet je lezen; gaat over jou!", nog nooit van ME/CVS had gehoord...maar ik had het wel. En 'weten wat je hebt' als het niet goed met je gaat is essentieel. Het boek zorgde daarvoor, en gaf veel 'Aha-momenten'; mijn ervaringen deelde ik met vele anderen, dat nam veel twijfel en frustratie weg.

2) Nederland is wat betreft 'Onbegrepen Ziekten' bepaald geen barmhartig land -in tegenstelling wat ik in andere landen, in 1998 bijvoorbeeld al in de Verenigde Staten, merkte- er is hier nauwelijks aandacht en begrip voor mensen in zo'n moeilijke medische toestand, en er heerst een sfeertje van 'wat de boer niet kent, dat vreet'ie niet'; met andere woorden; als mensen er geen kennis van hebben, geen ervaring mee hebben, en het wordt als 'vaag', of 'onbegrepen' beschouwd, dan kunnen veel mensen zich ook helemaal niet voorstellen dat het henzelf ook zou kunnen overkomen, dan ontstaat er al gauw iets van 'doe niet zo moeilijk' of 'het zal wel aan jezelf liggen', of 'het is vast psychisch!' En die mentaliteit strekt zich ook uit tot medisch specialisten die er geen kennis van hebben, en -het ergst van allemaal- tot keuringsartsen en hun leidinggevenden.

Ik zal niet zover gaan dat ik stel dat Renate Dorrestein dat met 'Heden Ik' allemaal veranderd heeft, want ruim 20 jaar later speelden deze problemen allemaal nog steeds, maar ze heeft wel het eerste baanbrekende stapje gemaakt; het boek bracht begrip bij velen die het lazen, en zo langzaam aan kwam er mede daardoor meer begrip.

Maar naast dit specifieke persoonlijke punt, Renate Dorrestein was natuurlijk ook gewoon een hele goede schrijfster!

AART DEKKER

AD:

video

Schrijfster Renate Dorrestein is overleden. Haar uitgeverij Podium heeft dat bekendgemaakt. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout. Dorrestein is 64 jaar geworden.

Volkskrant:

Meer artikelen van VK.nl over Renate Dorrestein   ---  Hier  ---

Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden


Schrijfster Renate Dorrestein is op 64-jarige leeftijd overleden. Haar uitgeverij Podium heeft dat bekendgemaakt. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout. Dorrestein is 64 jaar geworden.

De schrijfster begon in de journalistiek. In 1983 verscheen haar eerste roman, Buitenstaanders. Er zouden er nog tientallen volgen. In 1997 schreef Dorrestein het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam.
Haar werk werd gepubliceerd in diverse andere landen. Zo werd de roman Een hart van steen (1998) onder meer vertaald in het Engels, Spaans, Duits, Fins, Deens en Kroatisch. In 2014 kwam er nog een speciale editie van uit om te vieren dat inmiddels ruim 200.000 exemplaren waren verkocht.

Voor haar hele oeuvre ontving Renate Dorrestein in 1993 de Annie Romein Prijs, tegenwoordig de Opzij Literatuurprijs.

Nog maar enkele weken geleden publiceerde ze de autobiografie Dagelijks werk. 'Dit wilde ik nog gaan maken: een literaire autobiografie, een boek over mijn dilemma's en mijn oplossingen, mijn uitglijers en mijn meevallers: een persoonlijk, intiem boek dat zou laten zien hoe ik de schrijfster werd ben die ik nu ben', schreef Dorrestein.


'Het is zó moeilijk voor te stellen dat ik er straks niet meer ben''Klassieke verhalenverteller Renate Dorrestein liet ons zien waartoe mensen in staat zijn', schrijft Aleid Truijens in het postuum van Renate Dorrestein. Lees het hier.

In september 2017 interviewde Wilma de Rek Renate Dorrestein
. Ze was net klaar met haar laatste boek en wist dat ze niet lang meer te leven had. (+)

Haar laatste boek is geen roman geworden. Renate Dorrestein ontdekte al opruimend zoveel spannends in haar huis dat er iets heel anders ontstond. Lees hier een fragment uit Dagelijks werk terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten