vrijdag 18 mei 2018

KNIPSEL UIT DE OUDE DOOS / VANDAAG 11 JAAR GELEDEN / EIFFELS TOWERS DEN BOSCH KAMPIOEN @ MATRIXX / IN DE LANDELIJKE MEDIA NRC


Blijdschap bij de basketballers van Den Bosch. Foto Merlin Daleman Nederland, Nijmegen, 17-05-07 EiffelTowers zijn kampioen, Magixx v Towers. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Zegereeks eindigt in euforie


De basketballers van EiffelTowers werden gisteren landskampioen in Nijmegen.

In die stad speelde de ploeg uit Den Bosch tot twee jaar geleden zijn thuisduels.


 Originele artikel op NRC.nl   ---  Hier  ---

Het kwam niet door de provocerende manier waarop basketballers Sam Jones en Sharone Wright van EiffelTowers gistermiddag het landskampioenschap vierden. Ook niet door de tevredenheid die coach Randy Wiel uitstraalde bij het televisie-interview na afloop. Wat een deel van de aanhang van Magixx uit Nijmegen zeer deed was dat de ploeg uit Den Bosch de landstitel prolongeerde op zijn voormalige thuisbasis. Een Magixx-fan kon zich in de nabijheid van Wiel niet inhouden. „Als je niet naar Den Bosch was gegaan was je hier kampioen geworden, eikel!”

De basketballers van EiffelTowers toonden het publiek in Nijmegen vijf jaar sprankelend basketbal en behaalden in 2003 de landstitel. Sporthal De Horstacker voldeed echter niet aan de eisen van de internationale basketbalfederatie FIBA. De club kreeg geen dispensatie voor Europese duels waarna de ambitieuze hoofdsponsor, een zakelijke dienstverlener, in juni 2005 een fusie aanging met mede-eredivisieclub EBBC uit Den Bosch.

De verhuizing van het complete team naar De Maaspoort leidde tot verontwaardiging in Nijmegen. Na geruzie over wie de licentierechten bezat, werd een nieuwe profclub opgericht met de lokale discotheek The Matrixx als voornaamste geldschieter. De gifgroen geklede nieuwe bewoners van De Horstacker wisten vorig jaar als zesde te eindigen en bereikten de halve finales van het nationale bekertoernooi.

Dit seizoen speelde de ‘discoploeg’ van de jongste eredivisiecoach Michael Schuur spectaculair basketbal. Het team werd tweede, won de nationale beker, beschikte met de Amerikaan Alhaji Mohammed over de topscorer van de eredivisie en leverde drie Amerikanen voor het jaarlijkse All Star Team van de beste spelers uit de competitie. Stiekem werd in Nijmegen gehoopt dat Magixx het EiffelTowers in de best-of-seven serie om het landskampioenschap lastig zou kunnen maken.

Maar in De Horstacker voltooide de ploeg uit Den Bosch de clean sweep, een onafgebroken reeks van vier overwinningen in een play-off serie. Onder aanvoering van drievoudig meest waardevolle speler (MVP) van de eredivisie Leon Rodgers, die het laatste jaar van EiffelTowers in Nijmegen meemaakte, werd Magixx in de slotwedstrijd met 88-78 verslagen. Wiel achtte het verschil een minuut voor tijd groot genoeg voor publiekswissels van zijn bepalende spelers.

„Vier nul, dat klinkt alsof het niet moeilijk was”, zei Wiel na afloop. „Maar we hebben hier hard voor moeten werken. Magixx is een ploeg met veel beweging en kwaliteit. Als je bedenkt dat ze pas twee jaar bezig zijn in Nijmegen, hebben ze het dit jaar fantastisch gedaan.”

De coach stelde dat EiffelTowers een lastig seizoen had gehad. „Wij waren de titelverdediger en dan wil iedereen van je winnen. Verlies is bijna nationaal nieuws.” Wiel haalde slechts zijn schouders op bij de schaarse opmerkingen over het Nijmeegse verleden dat voorzitter Erik Kurvers van EiffelTowers ervan weerhoudt naar duels in De Horstacker te gaan. „Die gevoelens zul je hier altijd houden, maar de sponsor heeft de beslissing voor de verhuizing genomen. Ik werk voor de club, niet voor de stad.”

Ook de Amerikaan Eric Nelson maakte de verhuizing mee van Nijmegen naar Den Bosch. Lachend constateerde hij dat de kenmerkende sfeer in Nijmegen niet is veranderd. De warmte van de volgepakte zaal, wankele reclameborden, publiek zonder zitplaats en soms weigerende apparatuur. „Het voelt wel een beetje vreemd om hier landskampioen te worden”, zei Nelson. „De mensen die eerder voor je juichten, zijn nu voor de andere ploeg. Dat is bizar, al klapten ze na afloop wel voor ons. De landstitel winnen is geweldig, in Nijmegen en in Den Bosch.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten