donderdag 31 mei 2018

NBB FIBA 3X3 / iBASKETBALL COLUMNIST MARNIX LAMERS: '3×3 Pro League en interview met Jesper Jobse'


Basketball-Junkies en dagelijkse lezers op iBasketball zullen het onderstaande al geconsumeerd hebben. Ik deel het dus ten behoeve van diegenen die het onderstaande nog niet tot zich hebben genomen.

iBasketball-Columnist Marnix Lamers herontdekt in het huidige 3X3 een van zijn favoriete bezigheden van zijn jeugd en daarna; buiten basketballen op de Pleintjes en Buitenvelden.

Hij doorgrondt het moderne Fiba 3X3 -een Olympische Sport in Tokio 2020!- en beschrijft wat er allemaal gaande is in Nederland en Internationaal, onder andere door een gesprek met drijvende kracht Jesper Jobse - Speler van Oranje, maar iemand die veel meer doet dan dat!

Geen zin om te lezen? Je kunt deze Column ook beluisteren.

(AD)

3×3 Pro League en interview met Jesper Jobse

Dat pleintjesgevoel, dat is zo fijn, dat is zo vet…dat is …van alle tijden. Beschreven door velen, ervaren door nog meer. Dat gevoel van hmmm! De voorpret van alleen al náár het pleintje gaan.

En daar eindeloze potjes spelen, althans dat hoop je. Want als het druk is sta je wel ‘ns een poosje stil. En dan maar gaan, en gaan, in de flow, in the zone, met bekenden, en onbekenden. Tegen nono’s, hotshots, non-basketballers die je toch verrassen, skaters, …het maakt niet uit.

En natuurlijk in je eentje, oefenen, en oefenen. Met z’n tweeën, samen schieten en 1 tegen 1. En voor degenen die echt fit zijn of willen worden: 1 tegen 1 hele veld. Loodzwaar.

2 tegen 2, 3 tegen 3, 4 tegen 4, 5 tegen 5. Het kan allemaal. Of 3 tegen 3 tegen 3 hele veld: scorende team gaat door met aanvallen. Of wat dacht je van het schietspelletje horse, niet zo populair hier als in VS, maar zo leuk.

ABCTeach_com
Vriendschappen worden er geboren, respect wordt gegeven en ontvangen, er wordt gezweet, plezier gemaakt. Nieuwe moves worden getest, bewezen moves worden in stelling gebracht. Er wordt geroepen, gedold, gedist, gebluft, gelachen. Tot het donker wordt. Hoewel op sommige plekken de verlichting goed genoeg is voor all night, als je wilt.

En dat gevoel…dat evolueert wel. Het beweegt, het verandert, het rijpt, het groeit. Want. Sinds een aantal jaren. Is er 3×3.

3×3, ik vond het eerst helemaal niks als ik het zag via Youtube. Vond het onrustig. Nu niet meer.

Ja, het is snel. Het is kort en krachtig. Het is pure topsport. Het is niet meer het pleintjesbasketball dat ik ken. Maar het is wel basketball. Een nieuwe vorm. 3 tegen 3, maximaal 10 minuten. Of wie het eerst de 21 haalt. De Fiba heeft er zeer goed over nagedacht. Uitgekiende spelregels, goede opzet van de toernooien. En wij, kikkerlandje doen vrolijk mee en goed ook. Ofwel, regelrecht in de top.

 Nu is het tijd voor een serieuze league, al is de eerste editie kort. Het is een begin van weer iets nieuws. Om het 3×3 verder te laten groeien. Ik neem aan dat je weet dat 3×3 over 2 jaar al een Olympische sport is? Om daar aan mee te kunnen doen, is wel wat nodig. Zoals een serieuze 3×3 competitie. 

Ik interviewde Jesper Jobse over deze nieuwe league, die draait in juli dit jaar. Hij, Mark Schuurman en vele anderen zijn like pro’s bezig daar iets heel moois van te maken. Je bent gewaarschuwd.
Ook al omdat zomer 2019 Amsterdam de gastheer is van het WK 3×3 basketball….snap je wat me enthousiast maakt?...... 

....
Marnix vervolgt zijn verhaal met Jesper Jobse, een van de drijvende krachten achter 3X3in Nederland in dit tijdperk; lees (of beluister) het hele verhaal op iBasketball.nl   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten