donderdag 3 mei 2018

TV-SERIE DE FABELTJESKRANT / NRC NIEUWS <--> MAARTEN VAN GENT: GEBASEERD OP ROTTERDAM

Foto Kippa
Wees eerlijk...als u net als ik door een spleetje van uw oog/ogen kijkt, ziet u dan ook niet een vage gelijkenis tussen deze twee beelden?

Ik in ieder geval dus wel!

En hoe kwam die associatie tot stand?

Via het Thema Verhalen Vertellen; of het nu Fabeltjes, Sprookjes, Leugens, Waargebeurde Verhalen, Fictie, of Moppen betreft; een Verhaal is pas Echt een Verhaal als het Goed Verteld wordt. En zowel Meneer de Uil van de binnenkort 50 jaar oude Fabeltjeskrant, als mijn zeer gewaardeerde Oud-coach en Vriend Maarten van Gent betreft, beiden zijn Geboren Verhalen Vertellers. Voor wat Maarten betreft is het onderstaande artikel van NRC, de versie van de NOS(met Video), de meest originele versie van deze scoop is waarschijnlijk van AD.nl   ---  Hier  --- -als dat geen Scoop, wat zeg ik, SCOOP! is, dan weet ik het echt niet meer!- een verklaring, al vertelt NRC dan weer niet of van Gent wellicht onder een schuilnaam deel uitmaakte van het genoemde gezelschap...al denk ik van niet; de genoemde personen zijn allen nog een generatie meer op leeftijd dan jonge god van Gent...

In ieder geval is het artikel de moeite van het lezen waard, zowel voor de wat oudere lichtingen -zoals wij-, maar ook het weten waard voor de allerjongsten -of eigenlijk hun ouders- want de Fabeltjeskrant komt volgend jaar terug op de Nederlandse TV! Nieuwe afleveringen, maar ongetwijfeld ook gebaseerd op Archetypische Karakters.

Quizz-/Huiskamervraag voor ijverige types: welke Basketballtypes zouden er voor een Basketball-variant van de Fabeltjeskrant model kunnen staan?


AART DEKKER

NRC:

Jufvrouw Ooievaar, Louwieke de Vos, Meneer de Raaf en Bor de Wolf in Fabeltjesland

Personages Fabeltjeskrant gebaseerd op Rotterdamse vriendengroep
Meneer de Uil, Zoef de Haas, Juffrouw Ooievaar en Juffrouw Mier hebben allemaal echt bestaan. De schrijver Leen Valkenier (1924-1996) blijkt de personages uit zijn serie De Fabeltjeskrant te hebben gebaseerd op vrienden uit het Rotterdamse tuindorp Vreewijk, waar hij opgroeide. Dat onthult Peter de Klerk, die het initiatief nam voor een tentoonstelling over het tv-programma dat vele jaren de kinderbedtijd begeleidde. 
 
De vriendengroep van Valkenier kwam voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen in een kerk in Vreewijk, waar ze komische sketches over de bezetter opvoerden. De nu 93-jarige Jan Straaijer praatte destijds de voorstellingen aan elkaar. Hij was de basis voor het personage van Meneer de Uil. Op Jopie Donkervoort, eveneens 93 jaar is Juffrouw Ooievaar gebaseerd. Han en Fred Kullberg, zoons van een aannemer, bouwden de decors en waren later terug te zien als de Gebroeders Bever. Leen Valkenier zei zelf de meeste verwantschap te voelen met de tragische Bor de Wolf.

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de kinderserie voor het eerst op tv te zien was. Op 29 september, de dag waarop in 1968 de eerste uitzending plaatsvond, opent in Vreewijk een tentoonstelling over De Fabeltjeskrant. Initiatiefnemer Peter de Klerk kwam het verhaal van de vriendengroep op het spoor door een foto-album van ‘Juffrouw Ooievaar’ en gesprekken met ‘Meneer de Uil’. Sinds 1968 zijn er in totaal 1.640 afleveringen gemaakt. De rechten van de serie zijn verkocht in veertig landen. Producent Robin de Levita werkt aan een geanimeerde versie van de Fabeltjeskrant die in 2019 wordt uitgezonden. 

(NRC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten