donderdag 3 mei 2018

BASKETBALL NIEUWS NEDERLAND IN DE (LANDELIJKE) MEDIA BASKETBALL: Dutch Windmills Brengt Aantal DBL-Teams op Tien!

**

RTV-Rijnmond:  Met Radio-Interview met iniriatief-nemer Tob Sels   ---  Hier ---

**

NOS:

Dutch Windmills maakt entree in basketbaleredivisie

Aangepast om


De eredivisiebasketbal bestaat volgend seizoen uit tien ploegen na het toetreden van Dutch Windmills ANP Pro Shots


De Nederlandse basketbaleredivisie telt volgend seizoen tien ploegen. Het in 2016 opgerichte Dutch Windmills uit Dordrecht treedt als tiende club toe tot de Dutch Basketball League (DBL).
De negen clubs van het afgelopen seizoen hebben zich opnieuw ingeschreven. Dutch Windmills speelt zijn thuisduels in de Sportboulevard Dordrecht, waar ook shorttrackwedstrijden zijn gehouden.
"We wilden het profbasketbal terugbrengen in Dordrecht", vertelt Ton Sels, initiatiefnemer en oprichter van de Windmills. Hij doelt daarmee op het vroegere Frisol/Rowic dat in de jaren 70 en 80 op het hoogste niveau in Nederland speelde.

"Doel is om over drie jaar in de top van Nederland mee te doen en op langere termijn willen we ook Europees gaan spelen", aldus Sels. "Ons concept draait op een combinatie van business en basketbal en er is een investeerder die voor een goede financiële basis zorgt." Naar verluidt gaan de Windmills werken met een budget van zo'n 450.000 euro.

Mogelijk nog twee nieuwe clubs

DBL-voorzitter Ramses Braakman is blij met de toetreding van de Windmills. "We hebben twee jaar geleden een plan ontwikkeld om de competitie te laten groeien. Het doel was om binnen drie jaar een competitie met twaalf ploegen te hebben. Dit seizoen is Den Helder erbij gekomen, volgend seizoen Dordrecht. En we hopen er volgend jaar nog twee clubs bij te krijgen."

In Utrecht, Haarlem, Nijmegen en Den Haag zijn plannen om een eredivisieclub op te richten. "Er komt veel bij kijken, je moet er wel echt staan als club als je wilt toetreden. Het moet gepaard gaan met kwaliteit, dat moet rustig opgebouwd worden", volgens Braakman.

"Er zijn bepaalde inschrijfeisen waaraan je moet voldoen", vervolgt Braakman. "De organisatie en speelfaciliteit moeten goed zijn en de begroting moet kloppen. Je hebt minimaal 200.000 euro nodig, er moeten sponsorcontracten liggen, de ticketing moet op orde zijn. Het is niet zomaar wat, daar vergissen mensen zich nog weleens in. Daarom proberen wij de initiatiefnemers te helpen als dat nodig is."

**

RTVDordrecht:

Weer profbasketbal in Dordrecht


14 september 2017 13:16Vanaf volgend seizoen moet er na jaren weer profbasketbal worden gespeeld in Dordrecht. Gisteren werd het nieuwe team Dutch Windmills officiëel opgericht, dat in de competitie 2018-2019 in de Dutch Basketball League gaat spelen.

Dutch Windmills wordt bedrijfsmatig gerund. Het team moet een mix worden van ervaren Amerikaanse spelers en jong talent uit de regio.
Er is een samenwerking aangegaan met verschillende partners in de Verenigde Staten. Eén daarvan is het Dordt College uit Iowa. Dat is in de vijftiger jaren opgericht door Amerikanen van Nederlandse afkomst. Hoofdcoach Ross Douma zet gezamenlijk met de Dutch Windmills een talentenpool op. Het team van Dordt College komt volgend jaar augustus een week naar Dordrecht. Het geeft dan clinics, speelt een aantal wedstrijden en doet mee met een 3x3 event in het centrum van de stad.
Er wordt ook nauw samengewerkt met basketbalvereniging Rowic.
Thuisbasis voor het team wordt de Sportboulevard, waar ook het oprichtingsevenement werd gehouden. Oud-NBA-speler van Orlando Magic Geert Hammink onthulde daar het logo en het nieuwe shirt van de Dutch Windmills.
**

Sportnieuws.nl:

al » Eredivisie basketbal aangevuld met Dutch Windmills uit Dordrecht


Eredivisie basketbal aangevuld met Dutch Windmills uit Dordrecht


3 mei 2018
Richard van Hoek Fotografie
De Nederlandse Eredivisie basketbal kent sinds komend seizoen een extra team. De Dutch Windmills uit Dordrecht zijn komend seizoen de 10e ploeg op het hoogste niveau. Alle 9 teams van vorig jaar doen sowieso ook weer mee.

Dutch Windmills, dat op 14 september 2017 werd opgericht, gaat haar thuiswedstrijden spelen in de Sportboulevard Dordrecht, waar ook grote internationale shorttracktoernooien zijn gehouden. "In 3 jaar tijd willen we tot de nationale top gaan behoren. Het is ook geen avontuur voor de korte termijn: we willen structureel topbasketbal blijven bedrijven in Dordrecht", schetste Ton Sels, voorzitter van de initiatiefgroep achter Dutch Windmills, vorig jaar september bij de presentatie.

Zelfde budget als FC Dordrecht
Met een budget van 450.000 euro, gefinancierd door Nederlandse en Amerikaanse investeerders en aandeelhouders die voor 500 euro een aandeel kunnen aanschaffen hebben de Windmills een behoorlijk budget te pakken. Ter vergelijking: het budget van Dutch Windmills staat ongeveer gelijk aan het bedrag dat FC Dordrecht aan salaris voor spelers uitgeeft.

De beste 8 ploegen van de reguliere competitie plaatsen zich voor de play-offs. De basketbalbond verwacht deze maand nog het speelschema voor het nieuwe seizoen rond te hebben.

**

AD-Sport (11 september 2017):

Profbasketbal keert terug in Dordrecht


Het profbasketbal keert terug binnen de Dordtse stadsgrenzen. Vanaf het seizoen 2018-2019 zal Dutch Windmills, dat de Sportboulevard als thuisbasis krijgt, met grote ambities toetreden tot de Dutch Basketball League.
Foto ter illustratie. ©simonkr


Over twaalf maanden zullen de tijden van Frisol/Rowic, dat in de jaren zeventig en tachtig op het allerhoogste nationale basketbalpodium uitkwam, gaan herleven. En, zo bleek gisteravond bij de presentatie, de nieuwe profbasketbalorganisatie Dutch Windmills wil zich in kort tijdbestek gaan profileren als absolute topclub in Nederland. ,,In drie jaar tijd willen we tot de nationale top gaan behoren. Het is ook geen avontuur voor de korte termijn: we willen structureel topbasketbal blijven bedrijven in Dordrecht'', schetste Ton Sels, voorzitter van de initiatiefgroep achter Dutch Windmills.


Het logo van de Dutch Windmills ©Marcel Wagena000
Van een verenigingsstructuur is geen sprake: Dutch Windmills treedt volgend seizoen toe tot de Nederlandse elite op basketbalgebied als bedrijf, met een directeur aan het hoofd. ,,Met een budget van 450.000 euro, gefinancierd door Nederlandse en Amerikaanse investeerders en aandeelhouders die voor 500 euro een aandeel kunnen aanschaffen'', aldus Sels. Ter vergelijking: het budget van Dutch Windmills verhoudt zich met de spelersbegroting van FC Dordrecht.

Het team van Dutch Windmills, dat qua spelers en technische staf nog geformeerd moet worden, zal gaan bestaan uit ervaren Amerikaanse spelers en talentvolle spelers uit de regio Dordrecht en omstreken. Sels: ,,Op dit moment is er geen profclub in Zuid-West Nederland. Met een start in Dordrecht slaan we meteen een brug naar regio's als Noord-Brabant en Zeeland. We zetten ook nadrukkelijk in op talentontwikkeling, in samenwerking met de Dordtse basketbalvereniging Rowic.''
Want, voor de goede orde, Dutch Windmills neemt niet de plek in van het Dordtse Rowic. ,,Integendeel'', beklemtoonde Sels. ,,We gaan juist nauw samenwerken met Rowic. Zo gaan we samen de Dordt Defenders Talentpool opzetten.'' Een ontwikkeling die voorzitter Paul Lange van Rowic toejuicht: ,,Voor ons is het een uitdaging om die talentpool te gaan vullen straks. We krijgen zo een geweldige kans om de doorstroming van onze eigen jeugd naar een hoger niveau gestalte te geven.''

Dordt CollegeTon Sels (rechts) presenteert de plannen van Dutch Windmills. Gewezen NBA-speler Geert Hammink heeft alleen oog voor het shirt van de nieuwe Dordtse 'club.' ©Â©Richard van Hoek Fotografie
Dutch Windmills gaat bovendien een samenwerkingsverband aan met het in Iowa gevestigde Dordt College, dat in augustus van het volgend jaar een team zal afvaardigen naar Dordrecht voor een speciaal basketbalevenement.

Thuisbasis van Dutch Windmills wordt dus het sporthalgedeelte van de Sportboulevard, dat plaats biedt aan 1100 toeschouwers. Bij elke thuiswedstrijd zal een speciale, demontabele speelvloer worden neergelegd. Sels: ,,De huidige vloer met allerlei belijning voldoet niet.''
Van een kil basketbalbedrijf dat zich puur richt op sportieve prestaties zal straks geen sprake zijn. De spelers van Dutch Windmills zullen nadrukkelijk worden ingezet bij maatschappelijke projecten, schoolbezoeken en bedrijfspresentaties.

Ambitie


,,Maar wat mij als voormalig NBA-speler vooral opvalt aan dit initiatief is, behalve ambitie, het enthousiasme'', sprak gewezen topbasketballer Geert Hammink, die als 'mystery guest' was uitgenodigd om het shirt - waarin de kleuren rood, wit en blauw overheersen - en logo van de nieuwe loot aan de nationale topbasketbalstam te openbaren. ,,En het enthousiasme dat ik in Dordrecht proef en de wil om iets moois neer te zetten, zorgt voor een mooie energie binnen dit initiatief.''

*

'Trainers melden zich al aan'


DRAAGVLAK

De komende maanden wordt achter de schermen keihard verder gewerkt aan de organisatie van Dutch Windmills. ,,Het eerste half jaar gaan we benutten voor de aanstelling van een directeur, de invulling van het financiële plaatje en organisatiestructuur'', geeft Ton Sels aan. ,,Daarnaast hebben we een shortlist van spelers geformeerd die mogelijkerwijs voor ons kunnen gaan spelen. Het mooie is dat zich al verschillende trainers hebben gemeld, sommigen zelfs met Amerikaanse roots, die hebben aangegeven dat zij graag bij ons willen trainen. Dat is voor ons ook een signaal dat er op dat gebied draagvlak is om met Dutch Windmills succesvol te worden.''

**

NBB-Site: 'Dutch-windmills-uit-dordrecht-naar-dutch-basketball-league'

**

Sportzaken.nl:

15 september 2017

Profbasketbal met Dutch Windmills terug in Dordrecht

Het profbasketbal keert met de start van de Dutch Windmills terug in Dordrecht Er worden in Dordrecht voorbereidingen getroffen om vanaf volgend seizoen weer profbasketbal te gaan spelen. Het nieuwe team Dutch Windmills wil op het hoogste niveau, in de DBL, succesvol worden.

Vanwege de historische relatie met de regio Dordrecht is in de VS samenwerking gezocht met partners om de Dutch Windmills een vliegende start te geven.

Dordt College

Eén van de samenwerkingspartners is het Dordt College in Iowa. Dit college werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgericht door gereformeerde Amerikanen van Nederlandse afkomst.
Tijdens de startbijeenkomst aan de Sportboulevard van Dordrecht, onthulde Geert Hammink, voormalig speler van Orlando Magic, het logo en het shirt van het nieuwe team.

Gezamenlijke talentpool

Naast het opzetten van een gezamenlijke talentpool komt het basketbalteam van Dordt College volgend jaar augustus een week naar Dordrecht. Er worden dan wedstrijden gespeeld, basketbalclinics gegeven en er wordt een 3×3 basketbalevent georganiseerd. Hoofdcoach Ross Douma van Dordt College ziet voor beide partijen meerwaarde in zo’n samenwerking.

Bedrijf

Dutch Windmills zal als bedrijf worden opgezet. De selectie zal bestaan uit ervaren spelers uit de VS en jong talent uit de regio Dordrecht. Het team zal ook nauw gaan samenwerken met de Dordtse basketbalvereniging Rowic.
Het sportcomplex van Optisport aan de Sportboulevard biedt uitstekende faciliteiten voor de Dutch Windmills. De hal biedt genoeg ruimte om zo’n 1.100 toeschouwers van de wedstrijden te laten genieten.
**


En de naam 'Dutch Windmills' refereert natuurlijk vooral naar de Dicht bij Dordt gelegen 'Molens van Kinderdijk', of wel: 'Holland.com/be_nl/toerisme/bestemmingen/provincies/zuid-holland/de-molens-van-kinderdijk.htm', naast 'de Tulpen van Amsterdam' wel zo'n beetje het bekendste Toeristische 'Merk' van Nederland.
**

Ook Dordrecht zelf heeft natuurlijk Windmolens, zoals bijvoorbeeld deze bekende:

De molen van Dordrecht (2014) Dutch windmill of Dordrecht - YouTube

De molen van Dordrecht (2014) Dutch windmill of Dordrecht


Gepubliceerd op 11 okt. 2015
Graanmolen "Kyck over den Dyck"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten