zondag 3 juli 2016

AANRADER! / IJSLAND / VOETBAL: De Wedstrijd van de Dag voor Europa, en De Wedstrijd van dee Eeuw voor IJsland: 'Go Iceland!!'

Een fan bij de heuvel waar veel IJslanders de wedstrijd zullen volgen BART VAN HATTUM / NOS
IK ben een grote fan van IJsland - niet zozeer van het voetbalteam, maar dat op een dag als vandaag natuurlijk ook - maar van het land en het volk; die fantastische Oer-natuur, het landschap en de fantastische uitzichten, de kleuren, en zelfs het - vaak slechte - weer...maar vooral: de mensen! Die gekke, tegelijkertijd zeer gecompliceerde, maar ook puur ongecompliceerde mensen, de sporters die zich altijd doodvechten, maar als team ook boven zichzelf uitstijgende mensen..!

Het is natuurlijk al even Feest op IJsland, en onder de 10% van het volk die zich door Frankrijk bewegen; Feest, Groot FEEST! En ik hoop er via de buis wat van mee te pikken...en nu maar hopen dat het tenminste weer een spannende, maar misschien wel weer ongelofelijke wedstrijd gaat worden...

Go Iceland!


Iceland Fans Celebration vs England Euro 2016 (Haka Song)

"Uuush!" En klap in de handen!


Van de NOS:

"Nog-rustig-in-reykjavik-op-mogelijk-historische-voetbaldag"Nog rustig in Reykjavik op mogelijk historische voetbaldag
VANDAAG, 14:56BUITENLAND, VOETBAL
BART VAN HATTUM / NOS
Gaan de IJslanders vanavond wéér stunten op het EK voetbal? Ze nemen het om 21.00 uur op tegen thuisland Frankrijk. In Reykjavik lijken ze nog niet heel erg bezig met de wedstrijd.

NOS-verslaggevers Bart van Hattum en Tanja Braun zijn in de IJslandse hoofdstad. Het is daar twee uur vroeger dan in Nederland. "Het lijkt hier nu nog gewoon op een gemiddelde toeristische zondag", zegt Braun. "Je hoort hier Japans, Frans, Engels. Alles komt voorbij, maar weinig IJslands."

Op een veld waar vanavond waarschijnlijk door tienduizenden IJslanders de wedstrijd wordt gevolgd, is rond het middaguur welgeteld één fan. "Verder is er nog helemaal niets te beleven hier", zegt Van Hattum. "Geen bier, geen vertier, geen handelaren in vlaggen en shirts. Dat zouden Nederlanders wel anders aanpakken."


Volgens Braun is dat een typisch cultuurverschil tussen ons en de IJslanders. "Hier is de stad niet gekleurd in blauw met rood", zegt Braun. "Er hangen wel wat vlaggetjes en hier en daar is een speler uitvergroot in een etalage, maar geen uitgedoste IJslanders op straat."

Van Hattum: "Zoals wij de Oranjestraten kennen, zo hebben zij geen kenmerkende Vikingstraat. Maar ja, de verwachting was ook helemaal niet dat ze zo ver zouden komen."

Een winkelstraat in Reykjavik vanmiddag TANJA BRAUN / NOS
"De IJslanders hebben een onderkoelde trotsheid die wij niet kennen", zegt Braun. "Ze willen het over de prestaties van de nationale ploeg hebben als je ernaar vraagt, maar ze gaan niet brullend over straat."

"De prestaties van het team zijn wel goed voor de moraal van het land", vervolgt Braun. "Iedereen gaat hier voor elkaar door het vuur. De jongens uit het elftal zijn daar een goed voorbeeld van. Het EK voetbal is ineens een zaak van nationaal belang."

En hoewel het vandaag nog rustig is, stonden er gisteren wel behoorlijk wat IJslanders in de rij voor een voetbalshirt van het nationale elftal.

Run op voetbalshirtjes van IJsland Video afspelen 01:33:  'Een leuk item (90sec) over de lange wachtrijen bij de winkel waar IJslandse Voetbalshirts worden verkocht'

Veel meer video over land en het fantastische Voetbalteam - de Basketballers zijn trouwens net zo!:


Iceland National Soccer Team Unveil 2016 Euro JerseyGeen opmerkingen:

Een reactie posten