zaterdag 23 juli 2016

MU20B 2016 FIBA-EUROPE / ORANJE BASKETBALL: Wit-Rusland vs. Nederland - ´Waarom lukt het niet?´

De Oranje MU20 van 2016 is een speciaal team, met de nadruk op dat laatste word: 'TEAM'.
Iedereen die we spreken roemt de sfeer en teamgeest, en dat zie je er van buitenaf ook best aan af; ondanks de teleurstellingen die er kwamen speelt het team iedere keer weer met dezelfde inzet, de hoofden hangen soms wel even -een beetje- maar snel daarna gaat iedereen er weer even hard tegenaan, er is geen zichtbare frustratie, en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan... Een bijna ideaal team dus, bijna...want er wordt zo -veel te!- weinig gescoord...

Inmiddels hebben we in groepjes acht spelers geïnterviewd en ook daaruit komt naar voren dat eigenlijk iedereen zichzelf afvraagt waarom het team zoveel moeite heeft met scoren, en dat eigenlijk niemand precies weet waar het probleem zit, laat staan een oplossing heeft.

In de sessie van gisteravond werd gezegd: “We staan in de aanval allemaal naar elkaar te kijken, op elkaar te wachten”. Team-top-scorer is op het moment van schrijven Terrence Bieshaar (7ppg), gevolgd door Rens Butter(6.8ppg) en Raidell De Pree(6.5ppg), geen topscorer dus, geen 'go-to-guy', misschien deels veroorzaakt doordat belangrijke spelers als Jan Driessen en Rens Butter en belangrijk deel van de voorbereiding misten door blessures, maar dan kan niet de hele verklaring zijn...

Vandaag wordt er gespeeld tegen Belarus -ofwel Wit-Rusland- het nauw aan Rusland gerelateerde grote land in het hart van Europa gelegen -tussen Litouwen, Rusland, Oekraïne en Polen- waar we in Nederland zo zelden wat van horen.

Het team zat in een ijzersterke groep met IJsland, Rusland en Polen, en ontliep in de laatste groepswedstrijd tegen Estland maar net de strijd om de plaatsen 17-21. Dat ging zo: het was een erg spannende wedstrijd en Estland stond met een punt voor met nog 14 seconden te gaan. De bal werd uitgenomen op Maksim Salash, een 2.06m lange als Center te boek staande alleskunner -die al in Spanje zijn brood verdient- hij dribbelde zichzelf inbackend de tijd uit en liet een feilloze turn-around-jumper los...swish..! Oranje is dus gewaarschuwd.

Starters zijn Rens Butter, Raidell De Pree, Joey Liem, Jan Driessen en Freek Vos. Raidell De Pree opent de score en zorgt daarmee voor de enige voorsprong van Nederland in deze wedstrijd, Salash maakt dertien seconden later gelijk. Tot het eind van het eerste kwart (18-16) blijft Nederland in de buurt van de Wit-Russen, maar daarna breekt Belarus zich score voor score verder los van Oranje -met driepunters en dicht bij de ring- de Nederlandse verdediging die een week geleden de meeste tegenstanders nog redelijk kon beteugelen schiet nu ook te kort. Dat Nederland uiteindelijk op een totaal van 11 persoonlijke fouten uitkomt is misschien ook een teken aan de wand...

Er zijn fases waar iemand even scorend opleeft -soms wordt de achterstand dan ook even iets kleiner- voorbeelden zijn Shaquille Austin die een open driepunter maakt en ruim twee minuten later met een sterke drive doorkomt, maar hij mist dan weer wel de And1. De rust komt bij 42-26.

Vlak na de rust is het Jan Driessen die met een driepunter van de top van de cirkel het verschil tot dertien verkleint, daarna loopt Belarus zelfs uit tot maximaal 33...

Tegen het eind vertraagt de Wit-Russische aanvalsmachine ietwat. Maar Nederland kan daar zo weinig scores tegenover zetten dat er van zelfs maar nog wat van die dertig punten verschil iets afknabbelen geen sprake is.

Het lukt dus weer niet!

De eindstand is 76-43.

Topscorer bij Nederland is Jan Driessen met 11 punten. Freek Vos maakt er 8, en is met acht rebounds de beste rebounder.
Illustratief voor de wedstrijd: Masim Salash scoort 25 punten, pakt 7 rebounds en geeft 5 assists.AART DEKKERGeen opmerkingen:

Een reactie posten